Szegény párák

Jórgosz Lánthimosz filmje a Frankeinstein-történetet dolgozza fel új szemszögből: a viktoriánus kori Európában a fiatalon öngyilkosságot elkövető Bellát dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe egy igencsak megkérdőjelezhető módszerrel, majd a házába bezárva és a külvilágtól elzárva tartja, hogy megfigyelje a nőt. Csakhogy Bella rettentő gyorsan fejlődik, lázadni kezd teremtője ellen, és kitör a fogságból, hogy felfedezze a világot és saját magát. A beszámolók szerint a fekete humorú, kemény témákat feszegető film morbid, mégis szívmelengető felnövéstörténet, amiben Emma Stone remekel Bella szerepében olyan partnerek mellett, mint Willem Dafoe és Mark Ruffalo.

A film elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, és sokan már most az Oscar-győzelmet is ennek az alkotásnak jósolják – nem mellesleg pedig egy részét Magyarországon forgatták.

A Szegény párák január 25-től látható a hazai mozikban.

Vaskarom

Az igaz történeten alapuló filmdráma két texasi fivér történetét meséli el, akik pankrátorként egymás ellenfelei a ringben, de nem csak ott várnak rájuk kemény küzdelmek: a családjukat számos tragédia éri. A főszerepen Zac Efron bizonyíthat (egyes kritikák szerint karrierje eddigi legjobb alakítását nyújtja, és esélyesnek tartják egy Oscar-jelölésre is), testvérét pedig A mackó című sorozatban látott, és emiatt azonnal a hollywoodi színészek A-listájára kerülő Jeremy Allen White alakítja. Nem utolsósorban pedig magyar vonatkozása is van a filmnek: a Saul fián és a Napszálltán is dolgozó Erdélyi Mátyás volt az operatőr.

A Vaskarom március 21-től látható a magyar mozikban.

Képzeletbeli barátok

A sokak által az Office című sorozatából Jim Halpertként ismert John Krasinski a Hang nélkül című filmmel már bizonyította, hogy az írói székben és a kamera mögött is megállja a helyét, ám új mozijával, a Képzeletbeli barátokkal a horror-thriller műfajától némiképp eltávolodik. A történet azt göngyölíti majd fel, mi történik a képzeletbeli barátokkal, ha kitalálójuk felnő.

A fantasy-vígjátékban olyan hírességek adják majd a képzeletbeli barátok hangját, mint Matt Damon, Steve Carell, Emily Blunt, Sam Rockwell és Awkwafina.

Őrült kalandnak ígérkezik!

A Képzeletbeli barátok május 16-án debütál a mozikban.

Agymanók 2.                                                                            

A Pixar minden idők egyik legjobb animációs filmjét alkotta meg az Agymanókkal, a megérdemelt siker pedig nem maradt el. Az általános iskolás kislány, Riley fejében játszódó történet azt mutatja be, a különböző érzelmek hogyan dolgoznak azon, hogy megbirkózzanak a kislány életében bekövetkező változásokkal. A folytatásban Riley már tinédzser, ami természetesen még több bonyodalommal jár, és új érzések jelennek meg benne – többek között Majré, akinek hangját a Stranger Thingsből is ismert Maya Hawke adja majd. Kíváncsian várjuk az Agymanók új kalandjait, mert kevés bonyolultabb és kihívásokat rejtő időszak van az ember életében, mint a kamaszkor.

A filmet június 13-tól lehet megnézni a magyar mozikban.

Joker: Folie à Deux

Todd Phillips Joker című filmje valódi megváltás volt a DC képregényfilmes univerzumának, a korábbi alkotások ugyanis finoman szólva is hatalmasat buktak a mozikban. A sötét hangulatú és drámai Joker viszont Joaquin Phoenix remeklésének is hála, hatalmas sikert aratott, nem volt kérdés tehát, hogy érkezik a folytatás. Míg az első rész azt meséli el, hogyan lett Arthur Fleck az ikonikus bohóc, a másodikban minden valószínűség szerint bejön a képbe Harley Quinn, akit a Csillag születikben is nagyot alakító Lady Gaga játszik majd.

A pletykák szerint nagy az esély rá, hogy a „Folie à Deux” musical lesz, egyesek szerint ezt Gaga jelenléte is bizonyítja. Akárhogy is, a második Joker-film az év egyik legjobban várt mozis eseménye.

A filmet október 4-től vetítik az USA-ban.

Ezeket várom még nagyon

Az ötös listámra most nem fértek fel, de mindenképpen említésre méltó a mozikba február elsején érkező Argylle, a Kingsman-filmek rendezőjének új kémes kalandja, amiben egy írónő gyanúsan pontosan írta le regényében egy titkos kémszervezet akcióit, emiatt pedig nagy bajba kerül.

Ha lenne már dátuma a bemutatónak, biztosan felkerült volna az ötös listámra a Tőrbe ejtve 3. része – ám egyelőre nem tudni, hogy 2024-ben vagy 2025-ben kerül-e a Netflix kínálatába. Azt rebesgetik, hogy a streamingcég még idén műsorra akarja tűzni, Rian Johnson író-rendező pedig már gőzerővel dolgozik rajta.

A történetről és a szereplőkről egyelőre nem tudni semmit, csak annyit, hogy Daniel Craig visszatért a bolondos nyomozó, Benoit Blanc szerepében.

Én imádtam az első és a második részt, úgyhogy nagyon várom a harmadik felvonást. 

Ezeken kívül érkezik a Netflixre A hercegnő és a sárkány, amiben Millie Bobby Brown menekül majd a címszereplő szörnyeteg elől egy parádésnak ígérkező thrillerben, valamint A majmok bolygója – A birodalom is, ami egy trilógia első része lesz, és ami generációkkal ez előző filmek eseményei után játszódik, amikor a majmok átvették az uralmat a bolygón. Nem utolsósorban pedig március 14-én fut be a magyar mozikba a Dűne második része, az epikus sci-fi folytatása a rendező ígérete szerint még grandiózusabb és akciódúsabb lesz, mint ez első felvonás.

Ti melyik filmet várjátok a legjobban? Írjátok meg kommentben!

Kiemelt képek forrása: Fórum Hungary; UIP-Duna Film; Mozinet; Warner Bros.

Dián Dóri