A High School Musical 2006-tól 2008-ig tartó elképesztő sikere után Efron még jó ideig a romantikus limonádék nyújtotta lehetőségekkel élt. Láthattuk a Megint 17-ben, a Charlie St. Cloud élete és halálában, a Szilveszter éjjelben, a Szerencsecsillagban, majd egyre több C kategóriás vígjátékban tűnt fel, miközben egyre jobban kigyúrta magát. 2017-ben a jó kritikákat kapott A legnagyobb showman című musicalben tűnt fel Hugh Jackman és Zendaya oldalán, majd az év egyik legnagyobb mozis szenzációjaként a Baywatchban, Dwayne Johnsonnal. 

színész Zac Efron Vaskarom
Zac Efron A High School Musicalben – Forrás: Buena Vista Television

Sok mindent feláldozott, majd kemény munkába telt visszatalálnia önmagához 

Tavaly szeptemberben a Men’s Healthnek beszélt arról, hogy egy be nem jelentett szerep kedvéért újra komoly tömegelésben van, de arra is kitért, hogy ezt már sokkal tudatosabban teszi, mint annak idején, leginkább azért, mert már nem hajlandó mindarra, amire korábban. „A Baywatchban látott külsőm olyan, mintha nem is valódi lenne, sokkal inkább a CGI műve. Rengeteg vízhajtót használtam akkoriban, hogy minél kevesebb folyadék legyen a testemben, de ezekhez a szerekhez ma már nem akarok nyúlni.” Efron a riporternek arról is beszélt, hogy folyamatosan túledzette magát, napi háromszor ette ugyanazt az ételt, és alig aludt. A színész hozzátette, hogy nem akar panaszkodni, az elején nagyon izgalmas feladatként tekintett a Baywatchra, de a forgatást nagyon hosszú felépülési időszak követte.

színész Zac Efron Vaskarom
Zac Efron a Baywatch című filmben – Forrás: UIP-Duna Film

Szeretné, ha mindazok, akik olyan testre vágynak, mint amilyet a Baywatchban láttak, tudnák, milyen pusztító volt számára a folyamat, és milyen utóhatásokkal járt.

„Álmatlansággal küzdöttem, és hosszú időre mély depresszióba zuhantam. Valami a folyamat során a teljes kiégéshez vezetett, és nagyon nehéz volt visszatalálnom önmagamhoz. Felmerült annak a lehetősége is, hogy túl sok vízhajtót szedtem, és az kuszált össze mindent.” A sztár a fizikai sérülésekről is egészen új tapasztalatokat gyűjtött. Mindössze másfél év leforgása alatt elszakadt a keresztszalagja, kiugrott a válla, eltörte a csuklóját és ezek mellett súlyos hátproblémákkal is bajlódott. Sokan megvádolták, hogy plasztikai műtéteknek is alávetette magát, az arca azonban szintén egy sérülés következtében változott meg, bár azt nem egy edzés során szerezte, hanem a véletlennek volt tulajdonítható. A színész zokniban rohant keresztül a saját házán, megcsúszott, az álla pedig egy szökőkút gránitsarkához csapódott. Efron elvesztette az eszméletét, és arra tért magához, hogy az állcsontja szabályosan leszakadt. Tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy azóta is szakemberrel dolgozik a regeneráción, és fizikoterápiára jár. A pletykáról, miszerint biztosan műtétek hatására változott meg az arca, az édesanyjától szerzett tudomást,

ő ugyanis igyekszik minél távolabb tartani magát a közösségi médiától. Mint mondja, ez egyrészt megküzdési stratégia, amióta tiniként egyszer csak világhírűvé vált, másrészt, ha arra fókuszálna, hogy mások mit gondolnak róla, nem tudná a munkáját megfelelően végezni.

Ha teheti, nem is igen mutatkozik a nyilvánosság előtt, ugyanis agorafóbiás, azaz félelmet vált ki belőle minden olyan tér (mozi, étterem, híd, alagút stb.), ahonnan nehéz lenne kijutni, elmenekülni.

Tanulva korábbi hibáiból, ma már sokkal tudatosabban áll az edzéshez, mindennap habhengerezik, nyújt, masszíroztat, és rendszeres rutinná tette a jégfürdőzést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zac Efron (@zacefron) által megosztott bejegyzés

Az élete minden területén fontos számára a tudatosság

Efronnak nem csak a filmezés és a testmozgás a szenvedélye, de a természet is. Hamarosan a Netflixen lesz látható a Zac Efronnal a Föld körül dokumentumfilmsorozat második évada, amelyben Darin Olien wellnessguruval kutatják az egészséges és fenntartható életmód titkát. Emellett aktív résztvevője a környezetvédelem és a fenntartható életmód melletti küzdelemnek, számos jótékonysági kezdeményezést támogat. Két év vegánság után azonban ezzel az életmóddal felhagyott, mert állandóan gyengének érezte magát. 

Vágyik arra, hogy megmutathassa a benne rejlő valódi tehetséget 

Amit a Men’s Healthnek adott interjú idején még titok övezett, ma már biztos: Efron a Vaskarom-beli szerepére készült, amelynek épp a napokban jelent meg az előzetese. A film a legendás Von Erich birkózófivérekről szól, akiket édesapjuk vezetett be a pankráció világába, nem éppen gyerekbarát módszerekkel. Az előzetes alapján egyértelmű, hogy Efron most sem vesztegette az idejét, hogy megfelelő formába hozza magát a forgatásokra, de

a rajongók jó eséllyel bízhatnak abban, hogy ezúttal egy egészen más arcát láthatják majd.

Efron szívből vágyik erre.

Példaképének tekinti Leonardo DiCapriót, aki szerinte ma már a legjobb arányérzékkel válogatja meg a szerepeit, de ugyanígy tiszteli Robert Pattinsont, aki ki tudott törni a Twilightban megformált tinibálvány skatulyájából. A High School Musicalben nyújtott alakítása óta eltelt tizennyolc év, de a valódi áttörés eddig nem érkezett meg, hiába alakított akár tőle szokatlanul gonosz figurát: a sorozatgyilkos Ted Bundyt, az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmben. Láthattunk már tőle jelentős fizikai átalakulásokat, és fogunk is bizonyára, de a Vaskaromban talán egy mélyebb értelemben vett átváltozásnak is a szemtanúi lehetünk, amelynek nyitánya lehetett a 2022-es Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja című, igaz történeten alapuló háborús filmdráma. A rajongók a Vaskarom néhány perces előzetese után már annak a lehetőségét is felvetették, hogy ez hozhatja meg Efronnak az Oscar-jelölést. 

Még keresi az igazit

A Men’s Healthnek tavaly szeptemberben adott interjújában arra a kérdésre, hogy van-e párkapcsolata, azt felelte, bárcsak lenne ezzel kapcsolatban mondanivalója, és a bulvársajtó hírei alapján a válasz még ma is aktuális.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zac Efron (@zacefron) által megosztott bejegyzés

„Az elmúlt időszakban tényleg minden erőmmel azon voltam, hogy magamra koncentráljak, hogy megtaláljam a helyem a világban.

Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő személy akkor fog betoppanni az életembe, amikor a legkevésbé sem számítok rá.” 

Szerelem és Oscar. Egészen jól körvonalazhatók a tervek a következő születésnapig. Isten éltesse Zac Efront!

Kiemelt kép: Getty Images / Rodin Eckenroth / Stringer

Krajnyik Cintia