Modern királydráma Manhattan közepén

Az Utódlás négy évadon keresztül mutatta be a médiamogul Roy család életét, viszályait és hatalmi harcait, amelyek leginkább akörül forogtak, hogy a mára felnőtt és érzelmileg meglehetősen sérült Roy gyerekek közül, ki került mégis a legközelebb az öntörvényű, és sok szempontból elérhetetlen apjukhoz, aki multimilliárdos médiabirodalmat épített, és amely a jelek szerint sokkal fontosabb számára, mint a saját gyerekei. Az új generáció azonban nemcsak az atyai elismerésre vágyik, hanem az ezzel járó örökségre is, azaz, hogy ki veheti át a stafétabotot a cég irányításában.

Logan Roy viszont nemcsak az embereivel és a pénzzel szeret játszani, hanem a saját családjával is szívesen űz macska-egér játékot,

még akkor is, ha közben a testvérek egymás torkának esnek, gátlástalanul játsszák ki akár a saját házastársukat, ha pedig arra van szükség, az apjuk ellen is szövetkeznek.

sorozat HBO Max Utódlás

Mikor nemrégiben elhangzott a szerkesztőségben a kérdés, hogy vajon miben rejlik az Utódlás sikere, mi is tette napjaink egyik kultsorozatává, csak annyit tudtam felelni, hogy a mocskossága. Bár a New York-i elit életéről vajmi keveset tudok saját tapasztalatból (nem mintha a magyar elitéről annyi fogalmam lenne), úgy képzelem, hogy a legfelső körökben,

a gazdagság ezen csúcsán nincs helye érzelmeknek, finomkodásnak, tisztességnek, különben eltaposnak, majd a mélybe hajítanak.

Valahogy úgy, ahogy szegény Mufaszával tette Zordon Az oroszlánkirályban. A magamfajta hétköznapi emberek a széria révén nyerhettek betekintést, hogy a bolygó népességéhez viszonyítva az a kevés ember miként irányítja az egész világot, hogyan tartja markában a politikát, a gazdaságot, és egyben a mi életünket is anélkül, hogy tudnánk róla. Ezzel szembesülni egyrészt meghökkentő, de a zseniális íróknak, rendezésnek, színészeknek hála a maga groteszk és szatirikus módján végtelenül humoros és izgalmas is. 

sorozat HBO Max Utódlás

A cikk további része spoilereket tartalmaz!

A cselekmény 

Az első két évadban szájtátva követtem az eseményeket, és próbáltam megfejteni, hogy vajon hova fog kifutni a történet, és megtippelni, hogy végül Kendall, Shiv vagy Roman lesz-e a trónkövetelő, esetleg valamilyen csoda folytán a legidősebb, mégis leginkább mellőzött Connor. A harmadik évadra úgy éreztem, hogy kifogyott a szufla, és kezd unalmassá válni a vergődés, hogy éppen a kombinatorika melyik képlete lenne alkalmas arra, hogy megsaccoljuk, hányféleképpen szövetkezhetnek a szereplők, hogy kibasszanak egymással (rossz esetben így aztán magukkal is).

A negyedik, befejező évadban aztán Jesse Armstrong író nem félt már rögtön a harmadik részben meglépni azt, amire titkon minden néző várt, mégsem hittük, hogy bekövetkezhet. Logan Roy halála felpezsdítette az események folyását, ráadásul az, hogy a haláltusáját úgy követhettük végig, hogy őt magát nem is mutatta a kamera, egészen zseniális alkotói húzás volt. A gyerekeket játszó színészek pedig brutálisat alakítottak, és akkor még nem is sejtettük, milyen bravúrokat látunk majd a temetés epizódjában. Természetesen a negyedik évad nagyját is az tette ki, hogy a testvérek hogyan próbálják meg magukhoz ragadni a hatalmat, ezáltal pedig még több pénzt és befolyást. Végül a finálé az utolsó pillanatokban is nagy fordulatokat tartogatott, és a sorozat (szerintem) méltó befejezést kapott, hiszen

egyik gyerek sem vehette át apja helyét, ahogyan életében, Logan egyikőjüket sem tartotta méltónak a szerepre.

Vélhetően kevesen fogadtak volna rá, hogy az időnként Dumb és Dumberre hajazó Tom Wambsgangs-Greg Hirsch alkotta párosból Shiv férje lesz az, aki a legnagyobb szeletet hasítja a tortából. (Én, mondjuk, titkon reménykedtem benne, de ekkora trónfosztásra mégsem számítottam.)

sorozat HBO Max Utódlás

A végére egy kis Sherlockot meghazudtoló nyomkövetés

Annak, aki nehezen búcsúzik a sorozattól, íme, néhány apró rejtett utalás, azaz easter egg, ami a vásznon, vagy éppen a sorozatot beharangozó plakáton jelent meg anélkül, hogy a legtöbben észrevettük volna. 

  • A befejező évad promóciós plakátján a család mögötti üvegfalon egy repülőgép tükröződik vissza, amely Logan Matssonhoz tartó repülőgép útja során bekövetkező halálára utal. Az elméletet a Shivet játszó Sarah Snook meg is erősítette Jimmy Fallon The Tonight Show című műsorában.

  • A plakáton Loganen kívül csak Tom és Greg viselnek nyakkendőt, a Roy gyerekek nem, ami a szemfülesek számára előrevetíthette, hogy végül kik is lesznek az utódok. Továbbá, míg a férfiak mindannyian fehér inget viselnek, Shiv az egyetlen, aki fekete garbót hord, ezzel is kidomborítva a kívülállóságát, és azt, hogy egyik oldalhoz sem tartozik. Ugyanakkor a karakterplakátokon a Shiv mögötti üvegfalon Tom tükörképe látható, így a Twitter egy emberként csapott a homlokára a finálé után, hogy a legnagyobb hintet, így rejtették el az alkotók.  
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Succession (@succession) által megosztott bejegyzés

  • Sokan Tom karikagyűrűjében vélték felfedezni a szerelem bizonyítékát Shiv iránt. Bár a Naomi Pierce-szel ejtett randin nem viselte, ahogy Logan partiján sem, később azonban, amikor egyedül volt otthon, visszacsúsztatta az ujjára, ezzel is jelezve, hogy bármennyire is diszfunkcionális kettejük kapcsolata, valami mégis összeköti őket. Erre az utolsó jelentben látott bizonytalan kézfogásuk is ráerősít az autóban.
  • Roman az utolsó jelenetben a pultnál merengve egy Martinit rendel. Az italnak nagyobb jelentősége van, mint az elsőre gondolnánk, Gerrinek ugyanis a kedvenc itala a Martini, és ez szimbolizálja, hogy Romannek az egykori ideiglenes vezérigazgató az egyetlen valódi szerelme.
  • Kendall az utolsó képkockákon egyedül, magányosan járja Manhattan utcáit, a háttérben viszont apja egykori testőrét, Colint láthatjuk. Ha más módon nem is, így legalább apja helyébe léphetett, akit magányos farkasként egyedül a testőre követhetett mindenhova.

Nektek hogy tetszett a sorozat, ki volt a kedvencetek, és milyen befejezésre számítottatok? Írjátok meg kommentben!

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT és ITT!  

Képek: HBO Max

Krajnyik Cintia