Tündérből lett színésznő

Sarah Snook a dél-ausztrál Adelaide-ben született, három lánytestvér közül a legfiatalabbként. Apja úszómedencéket árult, anyja idősgondozással foglalkozott, ő pedig már kislánykorában arról álmodott, hogy akárcsak nagymamája, ő is színésznő lesz.

Ahogy látta a nővérét játszani a Pán Péter című előadásban, lenyűgözte a színház varázsa, nem sokkal később pedig már leckéket vett, és iskolai előadásokban szerepelt. Gyerekként Cate Blanchett, Naomi Watts és Nicole Kidman voltak a példaképei:

„Mindazok, akik kitartóan követték az álmaikat, és azt tették, amit tenni akartak”

nyilatkozta Snook egy interjújában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ImShivFuckingRoy (@imshivfuckingroy) által megosztott bejegyzés

Legelső munkája alkalmával tündérként lépett fel egy gyerekzsúrokon, miután pedig befejezte tanulmányait az ausztrál színművészeti intézetben, Snook szerepet kapott a Spirited című sorozatban. Később olyan filmekben is játszott, mint az Időhurok, a Jessabelle, a Steve Jobs vagy A ruhakészítő – és kis híján ő játszhatta el A tetovált lány című film amerikai verziójának főszerepét is. 

Ahogy Snook egy interjúban elmondta, nagyon közel járt ahhoz, hogy megkapja a szerepet: „Egyre előrébb és előrébb jutottam a kiválasztás folyamatában” – emlékezett vissza, és bár végül nem rá esett a választás, úgy érzi, a meghallgatás nagyban hozzájárult későbbi sikereihez.

Nemcsak megküzdött vele, de tanult is Shiv Roytól

Annak ellenére, hogy sikeres karriert futott be Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, Snook számára az Utódlás hozta meg a várva várt sikert.

Aki látta az HBO sorozatát, az nagy eséllyel már tudja, hogy a főszereplők nem kifejezetten szerethetők – sőt, a legtöbbjük objektíve rossz ember –, és pont ez volt az, ami Snook számára nehézséget jelentett.

Ahogy a Harper's Bazaarnak elmondta, ahhoz, hogy el tudja játszani a szerepét, olyan dolgokat kellett találnia Shivben, amik szerethetővé teszik számára a karaktert.

Golden Globe Utódlás Sarah Snook Emmy
Jelenet az Utódlás című sorozatból - Forrás: HBO

„Kedvelem őt, kedvelnem kell őt” – mondta. „Megszerettem, és sokat tanultam tőle”. Annak ellenére azonban, hogy a színésznő képes volt felfedezni Shiv szerethető oldalát, azt is elismerte, hogy a karakterben rengeteg hiba van. És bár Shiv erkölcsi iránytűje sokszor ellentmondásos, mégis volt, amit Snook magáévá tett a szerepéből:

„Azt hiszem, a való életben sokkal őszintébb lettem, hála Shivnek”.

Azóta tesz a hollywoodi szépségideálok lebontásáért, hogy bedolgozta magát a filmiparba

Sarah Snook kétségtelenül gyönyörű, sok szempontból azonban nem felel meg a „klasszikus” hollywoodi szépségideálnak és elvárásoknak – de nem is vesztegeti az idejét arra, hogy emiatt aggódjon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ImShivFuckingRoy (@imshivfuckingroy) által megosztott bejegyzés

Egy korábbi interjújában elárulta, volt, komolyan elgondolkodott azon, hogy kemény edzéssel, esetleg a külseje megváltoztatásával tegye magát piacképesebbé, végül azonban mindig ugyanarra jutott:

„Semmi értelme, hogy üldözzek egy szépségideált. Ez idővel állandósul, és még több nőt tesz boldogtalanná, mert úgy fogják érezni, nem képesek elérni valamit, ami amúgy sem reális.”

Ráadásul a saját bőrén tapasztalta meg, milyen, amikor az embernek irreális elvárásokkal kell szembenéznie. Egy nemrég Snookkal készült beszélgetésből derült ki, hogy miután megkapott egy filmszerepet, a szereplőválogató a következőket mondta neki: „Nem ragaszkodunk hozzád, mert egy senki vagy, de a rendező és az író szerint jó lennél a szerepre. Ezért megváltoztatjuk, amit kell, hogy piacképesebb legyél, kifehérítjük a fogaidat, sötétítjük a hajadat, felbérelünk melléd egy személyi edzőt, hogy lefogyj, és úgy nézz ki, ahogy kell.”

Az ausztrál színésznő elmondta, mindenbe beleegyezett, mivel úgy gondolta, a sikerhez ezeknek a kritétiumoknak is meg kell felelnie. A forgatás egy napján azonban bekapott „egy icipici darab csokis sütit”, mire a producer a stáb és a teljes szereplőgárda előtt leteremtette. Egy jelmeztervező lépett közbe, és bátorította a színésznőt, hogy egye meg a sütit. „Én közben legbelül meghaltam” – emlékezett vissza a színésznő, majd hozzátette:

„Gyerekként kezelni a nőket, azt feltételezni, hogy nem tudnak önálló döntéseket hozni – miért viselkednek így velünk?”

Hiába jó színész, inkább azt szeretné, ha jó emberként ismernék

Bár Sarah Snook a legtöbbünk számára filmekből és sorozatokból ismerős, szeretné, ha nem csak jó színészként tartanák számon. Mint elmondta, azt szeretné, ha az emberek azt társítanák hozzá, hogy jó ember, hogy egyszerűen csak kedves. 

Snook egyébként mindig is olyan életről álmodott, amely nem csak a színészet körül forog. A színésznő a sorozat negyedik évadának március 20-i, New York-i premierjén hozta nyilvánosságra terhességének hírét. „Nagyon izgalmas, remekül érzem magam” – mondta a várandósságának akkor 32. hetében járó sztár. Snook hozzátette, hogy valójában a sorozat utolsó, tíz epizódos évadának forgatása alatt esett teherbe. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ImShivFuckingRoy (@imshivfuckingroy) által megosztott bejegyzés

Később azzal viccelődött, hogy az Utódlásban játszott szerepe megmutatta neki, mi az, amit semmiképp se tegyen szülőként.

„Nem tudom, hogy a Roy család az általuk vallott értékek alapján mintaként szolgálhat-e... Nem hiszem, hogy fordulhatnánk hozzájuk útmutatásért” – nevetett.

Bár azóta életet adott a gyerekének, az Utódlás pedig véget ért, a színésznő Shiv Roy megformálásáért gyors egymásutánban bezsebelt egy Golden Globe- és egy Emmy-díjat is – mi pedig izgatottan várjuk, hogy mi mindent tartogat még számunkra az egyik leginkább önazonos színésznő.  

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Lionel Hahn / Contributor

Mózes Zsófi