A filmtörténet hemzseg a megbánásoktól: szinte megszámlálni sem lehet, hány olyan színész van, aki ellenérzéseket táplál akár olyan karaktere iránt is, amely világhírűvé tette. Lássunk néhányat azok közül, akik ebbe a népes táborba tartoznak, megemlítve azt is, milyen okok vezettek ahhoz, hogy akár nyilvánosan is bocsánatot kelljen kérniük egy-egy szerepükért. 

Amikor már maga a választás is problémás 

A mai napig gondot okoz, hogy egyes társadalmi csoportok alulreprezentáltak a képernyőn (is), amikor pedig mégis megjelenik egy-egy afroamerikai gyökerű, fogyatékkal élő vagy LMBTQ-karakter a vásznon, az ő szerepüket is sokszor a többségi társadalomhoz tartozó színészek játsszák el. (A témával foglalkozó Mindent bele!-epizódot itt tudjátok meghallgatni.)

Emma Stone: Aloha

A kínai, hawaii és svéd gyökerű Allison Ng kapitány karakterét a svéd és német felmenőkkel büszkélkedő amerikai színésznő játszotta el, ami annak idején nagy felháborodást keltett. Emma Stone azóta többször is bocsánatot kért a szerep miatt: „Rádöbbentem, Hollywoodban mekkora probléma ma is a »kifehérítés«” – mondta. A 2019-es Golden Globe-díj-átadón Sandra Oh is viccelt a megkérdőjelezhető castinggal, mire Stone a közönségből bekiabálta: Sajnálom!

 színész megbánás szerepek
Jelenet az Aloha című filmből – Forrás: InterCom

Zoe Saldana: Nina

Nina Simone szerepét a dominikai, Puerto Ricó-i és libanoni gyökerű színésznő játszotta el a 2016-os életrajzi filmben, ma már azonban nem vállalná el a szerepet. 

„Minden tőlem telhetőt meg kellett volna tennem, hogy egy fekete nő játssza el ezt a rendkívüli fekete nőt”

– mondta 2020-ban. A színésznő vonásait sötét alapozóval és egy műorral igyekeztek Nináéhoz közelíteni, ami sokaknál kiverte a biztosítékot – blackface-nek minősítették.

színész megbánás szerepek
Jelenet a Nina című filmből – Forrás: RLJ Entertainment

Anne Hathaway: Boszorkányok

A színésznő a főboszorkány szerepét játszotta a 2020-as filmben, amely miatt kemény kritikák érték. A karaktert három ujjal jelenítették meg (digitálisan módosítva a színésznő kezét), ezt pedig sokan egy eszköznek érezték, hogy a főboszorkányt még baljóslatúbbnak, ijesztőbbnek állítsák be. (Arról, hogy miért lehet roppant káros, és vethet vissza fiatalokat az önértékelésükben, ha a filmvásznon a végtaghiány – vagy bármilyen más fogyatékosság – a gonoszság ismertetőjegyévé válik, Pásztory Dóri írt a film kapcsán korábban ITT.

A színésznő később bocsánatot kért a végtaghiányos emberektől, amiért fájdalmat okozott nekik: „Nemrég tudtam meg, hogy sok végtaghiányos embernek, különösen a gyerekeknek fájdalmat okoz a Nagy Főboszorkány ábrázolása. Mint egy olyan valaki, aki tényleg hisz az elfogadásban és nagyon-nagyon utálja a kegyetlenséget, bocsánatkéréssel tartozom mindenkinek az okozott fájdalomért. Bocsánatot kérek…” – írta az Instagramján egy bocsánatkérő posztban.

színész megbánás szerepek
Jelenet A Boszorkányok című filmből – Forrás: InterCom

„Egyáltalán nem ez az, amit csinálni akarok”

Zac Efron: High School Musical

A 2007-es film rögtön az első rész után hatalmas tábornyi fiatal rajongót szerzett, ami Efron karrierjét is beindította, és bár még két film készült az eredeti szereplőgárdával, az akkor 17 éves színész már az első film befejezése után elkezdett próbálkozni, hogy kitörjön a ráhúzott tinibálvány szépfiú skatulyából.

„Ha visszatekintek, néha még mindig szét akarom rúgni annak a srácnak a seggét. Csinált azóta néhány király dolgot néhány király emberrel, de még mindig az a kib*szott kölyök a High School Musicalből”

– mondta korábbi önmagáról egy interjúban.

színész megbánás szerepek
Jelenet a High School Musical című filmből – Forrás: Salty Pictures / First Street Films

Shailene Woodley: Az amerikai tini titkos élete

A színésznő tizenévesen kezdett játszani a sorozatban, amely egy teherbe esett tinilány és környezetének történetét meséli el. Woodley kezdetben fontosnak tartotta, hogy a sorozat foglalkozik a tinédzserterhességekkel, mivel neki is voltak barátai a gimiben, akik hasonlón mentek keresztül. Azonban hamar kiderült számára, hogy a műsor olyan értékrendet képvisel, amely elég távol áll a sajátjától: a sorozat fő üzenete ugyanis az önmegtartóztatás promotálása lett, amivel már akkor sok stábtag, köztük Shailene sem értett egyet.

„A vége felé nehéz volt mindennap munkába állni, tudván, hogy ezeket az üzeneteket fogjuk közvetíteni országszerte több ezer, több millió fiatal felnőttnek, miközben valójában nem ez az, amit mondani szerettem volna”mondta a színésznő.

színész megbánás szerepek
Jelenet Az amerikai tini titkos élete című filmből – Forrás: ABC Family

Miley Cyrus: Hannah Montana

Miley ma már hálával emlékezik vissza a szerepre, amely beindította a karrierjét, hosszú időbe telt azonban, míg magára talált, és túllépett a tinipopsztárságon (erről Dián Dóri itt írt korábban). Ellenérzéseihez hozzájárult, hogy a szépségideál, amelyet a sorozat bemutatott, testképzavart okozott a műsor kezdetén még csak tizennégy éves lánynál. 

Miután négy évad után véget ért a sorozat, erősen igyekezett kitörni abból a jó kislány skatulyából, amelybe a csatorna helyezte, és megtalálni, ki is lehet ő valójában, a szőke paróka és a csillogó jelmezek nélkül.

színész megbánás szerepek
Hannah Montana – Forrás: ABC Studios

„Valami komoly baj van ezzel a fickóval”

Robert Pattinson: Alkonyat

A színész karrierje a Harry Potterben való szereplése után nem indult be annyira, mint azt szerette volna, így kapóra jött neki a vámpíros filmsorozat, amellyel rengeteg tini szívébe sikerült belopnia magát. A színész azonban nem tartozik a filmsorozat rajongói közé, és ezt nem is titkolja.

„Minél többször olvastam a forgatókönyvet, annál jobban utáltam ezt a fickót. […]

Ráadásul ő egy 108 éves szűz, szóval nyilvánvalóan vannak problémái” – mondta egy interjúban.

Amikor véget ért az utolsó film, Jimmy Fallon arról beszélt, milyen keserédes lehet a befejezés, mire Pattinson rávágta: „Igen, a rajongóknak.”

színész megbánás szerepek
Jelenet az Alkonyat című filmből – Forrás: Summit Entertainment

Andrew Lincoln: Igazából szerelem

„Minden idők egyik legromantikusabb filmjében én játszhattam az egyetlen srácot, aki nem kapja meg a lányt” – emlékezett vissza a színész a karakterre, aki szerinte nem aranyosnak és romantikusnak, hanem egy furcsa, zaklató fickónak tűnik. Aggodalmát többször felvetette a rendezőnek is, végül azonban úgy döntöttek, elég ártatlannak néz ki ahhoz, hogy a nézők a viszonzatlan szerelmes fájdalmát lássák benne. „Akkoriban még nem volt arcszőrzetem vagy ráncaim – és nem egy zombis tévéműsorban szerepeltem. Nem néztem ki olyan hátborzongatóan, mint most” – mondta egy interjúban.

színész megbánás szerepek
Jelenet az Igazából szerelem című filmből – Forrás: UIP-Duna Film

Katherine Heigl: Felkoppintva

A színésznő utólagos kritikával illette a 2007-es filmet annak szexista karakterábrázolásai miatt.

„A nőket unalmasnak és feszültnek festi le, a férfiakat pedig szerethetőnek és bolondosnak.

Az én karakterem is egy igazi ribanc, egy örömgyilkos. Miért így ábrázoljuk a nőket?” – tette fel a kérdést egy interjúban. Ennek ellenére azonban a forgatás jó élményként maradt meg számára, de az elkészült filmet nem szereti.

színész megbánás szerepek
Jelenet a Felkoppintva című filmből – Forrás: UIP-Duna Film

Daniel Craig: James Bond

Számtalan filmben szerepelt előtte, a világsikert azonban a 007-es ügynök karaktere hozta meg számára, amelyet öt filmben alakított. A nagy múltú karakterhez azonban hozzátartoztak olyan dolgok, amelyekkel a színész nehezen tudott azonosulni. 

„Tudom, hogy fontos, hogy Bond hogyan visel öltönyt és hogyan lép be egy szobába, de színészként nem akarok azzal foglalkozni, hogy nézek ki!” – mondta egy interjúban.

Azzal is tisztában volt, hogy a karakterhez hozzátartozik a lazaság, ami szintén nem jött neki természetesen. „Nem vagyok a legmenőbb ember. Bárcsak az lennék, de nem vagyok az. Viszont, ha James Bondot játszol, menőnek kell látszanod.”

színész megbánás szerepek
Jelenet a James Bond című filmből - Forrás: Fórum Hungary

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt képek forrásai: Summit Entertainment, ABC Studios, Salty Pictures / First Street Films

Pichler Zsófi