Bigger Than Us

Arról, hogy milyen nagy durranás lett annak idején a Hannah Montana, és mekkora hatással volt kiskamasz lányok millióira, első kézből tudok beszámolni, ugyanis egy voltam közülük. Általános iskolás voltam, amikor a Jetix gyerekcsatorna műsorra tűzte itthon a Hannah Montanát, és a barátnőimmel megőrültünk érte.

Nem csoda: kislányszemmel varázslatos sztori, hogy egy velünk nagyjából egyidős kiskamasz nappal átlagos életet él, este viszont ő a világ legnagyobb popsztárja, aki milliók előtt lép fel csillogó ruhákban, ki van sminkelve, limuzinnal furikázik a városban, és gyönyörű, hosszú szőke haja van.

A kettős életből adódó bonyodalmak pedig bőven adtak muníciót a sorozat epizódjaihoz, amikből az összeset vagy ezerszer láttuk, természetesen.

disney hannah montana miley cyrus miley stewart billy ray cyrus
Jelenet a Hannah Montana sorozatból - Forrás: DISNEY CHANNEL/MICHAEL DESMOND

Hannah és Miley-poszterek díszítették a falamat, volt Hannah montanás pólóm, tolltartóm, füzetem, könyvem, de emlékszem, nagyon fájt, hogy az ágyneműt már nem kaptam meg. A dalait ma is kívülről fújom – csak már nem halandzsázva – és a tükör előtt ugrálva, az ő ruháihoz hasonló szettekbe öltözve játszottuk azt, hogy mi vagyunk a híres énekesnő.

Hogy mekkora világszenzáció volt a Hannah Montana, jól mutatja, hogy 2009-ben a Jetix itthon is szervezett énekversenyt, öt városban tartottak meghallgatásokat, a nyertes pedig saját demót készíthetett.  

If We Were A Movie

Miley Cyrus (aki Destiny Hope Cyrus néven született 1992. november 23-án, és 2008-ban változtatta meg a nevét hivatalosan is Miley-ra, ami Smiley becenevéből ragadt rá) 11 éves volt, amikor megkapta Hannah Montana szerepét, ám eredetileg egy másik karaktert szeretett volna alakítani. Lily Truscott, Hannah barátnőjének szerepére pályázott, ám a készítők úgy vélték, ő a tökéletes választás a kettős életet élő Miley Stewart megformálására. Az első évad azonnal siker lett, és nem volt kérdés, hogy folytatják a sorozatot.

A Disney jól ráérzett arra, hogy a futószalagon gyártott, egyszerű és ártalmatlan szövegű rágógumi popdalokkal kislányok millióit bűvölhetik el, így a soroztat megjelenését követően 2006 októberében kiadtak egy 13 számból álló albumot Hannah Montana címmel, aminek dalait Miley énekelte.

Ezt követte még négy lemez, majd 2009-ben a nagyvászonra is kikerült a produkció Hannah Montana: A film címmel, ami egy külön történetet mesélt el arról, hogy Miley Stewart hazamegy Tenessee-be, hogy újra megtalálja az örömöt az éneklésben.

disney hannah montana miley cyrus miley stewart billy ray cyrus
Jelenet a Hannah Montana: A filmből

A sorozat négy évadot élt meg, 2011. január 16-án sugározták az utolsó epizódot.

The Best Of Both Worlds (?)

Bár kislányok milliói rajongtak érte és irigykedtek Miley Cyrusra, amiért mesébe illő életet él, a valóságban egy Disney-tinisztár élete egyáltalán nem olyan egyszerű. A cég minden lépését árgus szemekkel követte, előírta, mit tehet és mit nem. Mivel Cyrus a csatorna arca volt, az élete minden részét szigorú szabályok határozták meg: nem öltözködhetett úgy, ahogy szeretett volna, nem mutathatta meg valódi személyiségét, hanem meg kellett felelnie annak a csillogó ruhában feszítő jókislányos képnek, amit a csatorna kialakított róla.

Nem nyilatkozhatott a cég engedélye nélkül, és ha mégis váratlan, esetleg kényes kérdéseket kapott, előírás volt, hogy hülyének kell tettetnie magát, hogy az újságíróknak muszáj legyen témát váltania.

Mindennek a tetejébe a többi Disney-üdvöskével egyetemben neki is tisztasággyűrűt kellett hordania, ami azt szimbolizálta, hogy házasság előtt nem szexel.

Mindezek mellett pedig megfeszített tempóban forgatták az epizódokat, nem ritkán 12 órákat kellett kamera előtt állnia a tizenéves Miley-nak. Egy interjúban elmesélte, hogy minden reggelét kávéval indította, hogy bírja a hajtást, és az első menstruációja is forgatás közben jött meg. Erről azt nyilatkozta, hogy nagyon megalázó volt, hogy nem tudott elszabadulni aznap a munkából, és sírva könyörgött az édesanyjának, hogy szerezzen neki egy tampont, mert mindjárt kezdődik a jelenete. Cyrus elmondása szerint egész gyerekkorát a stúdióban töltötte, ami nagyon megterhelő volt számára, mert nem vették figyelembe az igényeit, pedig nem volt egyedül: édesapja, Billy Ray Cyrus country-énekes játszotta Miley apját, Robbie Ray-t.

disney hannah montana miley cyrus miley stewart billy ray cyrus
Miley Cyrus és Billy Ray Cyrus a Hannah Montana sorozatban - Forrás: Getty Images/DISNEY CHANNEL/BYRON COHEN

Jó példa erre a 2008-as Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds koncertfilm, amiben az akkor 16 éves tinilány profi módon nyom le egy egész estés show-t, aminek minden másodperce meg van koreografálva, bár a mosolya – főleg, amikor rajta van a Hannah-paróka – nem mindig őszinte. A koncertfilmben a kulisszák mögé is betekintést nyerhetünk, és van egy rész, amikor Miley határozottan kijelenti Kenny Ortega koreográfusnak, hogy nem szeretné, ha megint feldobnák őt a táncosok az egyik dal végén, mert a múltkor elejtették, és fél, hogy újra meg fog történni. Ortega nem akarja elfogadni Cyrus kérését, aki erre az anyjához fordul segítségért, de tőle is csak azt kapja, hogy nem lett semmi baja a múltkor, úgyhogy ne akadékoskodjon.

A koreográfus eközben azzal győzködi a fiatal lányt, hogy nincs mitől félnie, mert plusz két táncosfiú fogja fogni végig a fenekénél, és különben is nézze meg, az egyikük milyen jó pasi.

Ezután már élesben látjuk a dalt, a szám végén Miley-t elkapják a táncosok, happy endnek tűnik a dolog. Pedig az énekes arcán ott van a félelem, és ide a rozsdás bökőt, hogy a koncerten résztvevő több ezer kislány akkor is elégedetten távozik a buliról, ha ezt a részt kiveszik a koreográfiából. Csak hát a legfontosabb a show, ugye. 

 

The Other Side Of Me

A sorozat vége után a Disney elveszítette az arany tojást tojó tyúkját, és bár később próbálkozott betölteni az űrt a Violetta című sorozattal, az már nem tudott akkorát durranni, mint a Hannah Montana.

A negyedik évad után Cyrus otthagyta a Disneyt, és a közönség számára úgy tűnt, megőrült: a bájos kislányból egy tomboló vad csaj lett, akinek nevéhez egyre több botrány fűződött. A 2010-es Can’t Be Tamed című albumával ugyan már jelezte, hogy ő korántsem az a jókislány, akit a Disney akart faragni belőle, de a teljes „őrület” 2013-as Bangerz című albumával tetőzött. Cyrus rövidre vágatta és platinaszőkére festette haját, rendszeresen posztolt mellbimbóvillantós képeket az Instagramjára, és minden lehetséges alkalommal elmondta, mennyire imád füvezni, aktívan kampányolt a marihuána legalizálásáért.

Erre irányuló törekvésének egyértelműen az volt a tetőpontja, amikor az amszterdami MTV-díjátadón a köszönőbeszéde közben rágyújtott egy jointra.

disney hannah montana miley cyrus miley stewart billy ray cyrus
Miley Cyrus a 2013-as MTV díjátadón - Forrás: Getty Images/Gareth Cattermole/Getty Images for MTV

I Got Nerve

Cyrus láthatóan kereste önmagát, a radikális imidzsváltás pedig egyértelműen annak tudható be, hogy jelezze, ő már nem az egeres cég pophercegnője többé.

Későbbi interjúiban aztán elárulta, milyen identitásválságot okozott benne a sorozat és Hannah szerepe. A színész-énekesnő nem tudta kezelni, hogy a rajongók összemossák őt Hannahval, és ő is azt érezte, hogy amíg a paróka rajta van, imádják az emberek, de a szőke haj nélkül senkit sem érdekel. Emiatt pánikrohamok és hőhullámok gyötörték, és már ő sem tudta igazán, hol ér véget Hannah Montana és hol kezdődik Miley Cyrus.

Mindemellett komoly testképzavara is lett attól, hogy mindig a tökéletesnek akarták beállítani, és olyan ruhákban, sminkben járt, mint egy felnőtt.

„Éveken át megmondták nekem, hogy milyennek kell lennie egy lánynak. Teljesen mást csináltak a külsőmből, aki nem én vagyok, és emiatt valószínűleg testképzavarom lett. Hosszú ideig minden nap megcsinálták a sminkem és a hajam, de amikor épp nem forgatáson voltam, nem ismertem magamra a tükörben, nem tudtam, ki vagyok.”

Később azt is elárulta, hogy ő volt a sorozat legkevesebbet kereső színésze, mert bár a készítők rengeteget kaszáltak a produkción, ő epizódonként mindössze tizenháromezer dollárt kapott, ami messze elmaradt attól az összegtől, ami megillette volna. Miley tiniként nem csoda, hogy nem tudott kiállni magáért, ezért egy idő után az édesanyja intézte a pénzügyeit és a szerződéseket. 

 

De nemcsak Miley mentális állapota sínylette meg a sorozat készítésének korántsem optimális körülményeit, hanem a kapcsolatai is. Édesapjával, aki a sorozatban is az apukáját játszotta, megromlott a viszonya, és 2010-ben a szülei is beadták a válókeresetet. Billy Ray Cyrus 2011 februárjában úgy nyilatkozott a GQ-nak, hogy ma már nem vállalná a sorozatot, és ha tehetné, visszacsinálná az egészet.

„A negyedik évad katasztrófa volt. Mindennap úgy mentem dolgozni, hogy tudtam, a családom szétesett, de mégis kamera elé kell állnom. Hannah Montana tönkretette a családomat. Ha tehetném, az utolsó másodpercig kitörölném az egészet.”

Rock Star

A ma már 30 éves Miley Cyrus úgy tűnik, maga mögött hagyta a botrányokat, és megtalálta a saját zenei hangját. Továbbra sem a visszafogottságáról híres, és egyértelműen maga mögött hagyta a tinisztárt, elérte, amire a legjobban vágyott: a saját jogán, a saját nevével és saját zenéért szereti őt a közönség.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Miley Cyrus (@mileycyrus) által megosztott bejegyzés

Úgy tűnik, sikerült megbirkóznia azzal a traumával, amit Hannah Montana okozott neki, mert minden évben hálás hangvételű poszttal emlékezik meg közösségi oldalain a sorozat indulásáról, amiért ugyan komoly árat fizetett, de ez indította be a karrierjét.

Az alcímek Hannah Montana-dalok címei.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Amy Sussman

Dián Dóri