–

Aki esetleg lemaradt volna a Kanye West-saga korábbi, idevágó fejezetéről, annak ajánlom előző cikkemet a témában. Röviden összefoglalva: Kanye West, minden idők egyik legsikeresebb, a jelen vitathatatlanul egyik legfontosabb producere és hiphop-előadója az utóbbi hónapokban a gyűlöletbeszéd egészen széles skáláján táncolt végig a nyilvánosság előtt:

alázott nyilvánosan nőt annak testalkata miatt, élcelődött más mentális betegségén, WHITE LIVES MATTER feliratú ruhákat tervezett (magára haragítva ezzel az afroamerikai közösséget), és elmélkedett a zsidók világuralmi törekvéseiről erősen jobboldali műsorban.

Kezdetben talán még üzletfelei és szponzorai (a Kanye West-univerzum 2021-ben mintegy 1,8 milliárd dollárt ért) is valami nagyon rossz médiahackre gyanakodtak, hamarosan azonban kiderült: a korszakos zseni fölött összecsaptak a mentális betegség hullámai. 

Azt már 2016-ban lehetett tudni, hogy Ye durva hallucinációkkal küzd és paranoiával (kezelték is ezek miatt), depresszióját, szorongását és az ezekre szedett gyógyszereket pedig több dalszövegében is „megénekelte”. Bár többször is diagnosztizálták súlyos bipoláris zavarral, ő ugyanennyiszer kijelentette: a diagnózis téves. 2022-ben ellenben azt állította: autista.

„Az év antiszemitája”

A StopAntisemitism-szervezet tavalyi szavazásán Kanye Westet választották meg az év antiszemitájának: a voksolásban résztvevők szerint ő volt az, aki a legtöbb gyűlöletet szította a populáris kultúrában. Liora Rez, a StopAntisemitism vezetője elmondta:

„Kanye arra használja rendkívül nagy elérésű platformjait, hogy veszélyes antiszemita zagyvaságokat terjesszen a zsidók és a hatalom viszonyáról, és esze ágában sincs leállni ezzel.”

Arról, hogy Kanyét a barátai és kollégái is próbálták jobb belátásra téríteni, egy beszédes komment árulkodik a jelenlegi posztja alatt. A legendás amerikai hiphop-duó, a Capone-N-Noreaga egyik „fele”, a podcast-műsorvezetőként is ismert Noreaga (N.O.R.E.) a következőt írta a kép alá:

„Tízszer elmondtam neked ugyanezt, testvérem, kérdezd meg a lelkipásztorod, még meg is kérdezted tőle, rögzítheted-e, amit mond.” Ez alapján Kanyét pályatársai is meg akarták győzni arról, hogy nagyon nincsenek rendben a hajmeresztő nyilatkozatok – eddig nem sok sikerrel.

Persze nyilván nem kell most tapsikolnunk, amiért Ye hirtelen már nem antiszemita. Ahhoz ugyanis, hogy ez hihetővé váljék, talán nem indirekt antiszemitizmussal kellene kiköveznie az utat… Tűnjék ez bármily zavarosnak, az azért kijelenthető: nagyon nincs rendben, ha komplett népcsoportokkal, nemzetekkel, vagy bármilyen más közösséggel szembeni elfogadásunk feltételekhez kötött…

Mentális betegség vagy médiahack?

Mielőtt azonban valaki felhőtlenül kacagna a történeten, hasznos észben tartanunk, hogy Kanye West diagnosztizált mentális beteg, rendkívül súlyos problémákkal. Kim Kardashiantől való válása után exfelesége új pasiját, Pete Davidsont fenyegette és zaklatta a legkülönfélébb módokon – a humorista egyébként az elsők között volt, aki nyíltan és nagyon őszintén beszélt saját mentális problémáiról, és Kanye épp ezekből űzött gúnyt üzeneteiben.

A dilemma tehát adott: a szemünk előtt zajlik egy súlyos problémákkal küzdő ember ámokfutása, ami olykor tagadhatatlanul vicces szalagcímeket eredményez – ugyanakkor vajon nem járul-e hozzá a katasztrófaturizmus az állapota további romlásához? Elvitatható-e valaki nyilvánosságra gyakorolt hatása azért, mert beteg? 

A vélemények még a rajongók körében is megoszlanak: akad, aki szerint Kanye egy életre elásta magát, és az egyébként zseniális zenei munkássága is menjen a levesbe. Mások azt mondják, vicc az egész, Ye tulajdonképpen csak a szórakozás kedvéért tolja fullba a kretént. Megint mások pedig úgy vélik: Kanye felnőtt ember, ha ekkora szélsőségekre ragadtatja magát, akkor vállalnia kell a következményeket – jelesül azt is, hogy szétszedi a média, és kinevetik az emberek.  

A producerzseni sommás kijelentése természetesen nagy port kavart a közösségi médiában is – és szarkasztikus, vicces, felháborodott vagy épp groteszk kommentek özönét indította el. Csak egy kis ízelítő:

„Hogy lehet ez az életünk?”

„Akkor ez azt jelenti, hogy újra hallgathatok Kanyét?”

„Így mentette meg A kopasz osztag a hiphopot.”

„Tanulmányozhatom az agyadat?”

„És most mindenki visszaveszi a Yeezyjét.”

„Magamra tetováltatom, hogy köszi, Jonah Hill, szeretlek!”

„Lefordítom: »fogytán a pénzem«.”

„És? Díjat akarsz érte?”

„Remélem, Andrew Tate megnézi »A szolgálólány meséjét«, és újra megkedveli a nőket.”

A legjobban mégis az a kommentelő fogta meg a helyzet szürreális voltát, aki azt írta:

„Egy South Park-epizódban élünk.”

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Edward Berthelot / Contributor

Csepelyi Adrienn