Előrebocsátom: szerettem Kanye Westet. Bár soha nem tartozott a kedvenceim közé, részben, mert istenkomplexusa azért már jóval azelőtt megmutatkozott, hogy 2013-as, Yeezus című lemezén ki is nyilatkoztatta volna, hogy I Am God. (Vagy épp Jézus, ugye, mikor melyik.)

Innen ered az a rendkívül groteszk mém is egyébként, mely szerint most aztán jól nézünk ki, az emberek megint azt mondják majd, hogy a zsidók ölték meg Yeezust. 

És bár a poén maga kétségkívül vicces, a helyzet maga korántsem. Akár szerette valaki Kanye Westet (az ámokfutás előtt), akár nem, nehéz volna tagadni, hogy a jelen könnyűzenéjének meghatározó alakja immár másfél évtizede, és ahogy a karrierjének csúcspontjai is nagyot szóltak, úgy a bukása is különösen tragikus. 

 

De pontosan mi is ez az egész Kanye West-ügy?

Tényleg csak vázlatosan, mert elképesztően és elkeserítően hosszú a lista. Kanye West

  • bosszúhadjáratot Kim Kardashian új pasija, Pete Davidson ellen a válás után: nyilvános posztokban és üzenetekben fenyegette, alázta
  • új kollekciója bemutatásakor WHITE LIVES MATTER feliratú ingeket adott modelljeire, ő maga is ezt viselte az ismert BLM-mozgalomellenes fekete modell, Candace Owens társaságában 
  • amikor a Vogue újságírója, Gabriella Karefa-Johnson kritizálta emiatt, annak testalkatát gúnyolta nyilvánosan
  • A Fox News erősen jobbos műsorvezetőjének, Tucker Carlson fő-konteógurunak a műsorában hajmeresztő dolgokat osztott meg a zsidó világuralomról, Trump-imádatáról, leszólta a latino közösséget
  • ugyanitt testalkata miatt került pellengérre Lizzo, napjaink egyik legfelkapottabb és legfontosabb dalszerző-énekesnője
  • nyomasztó antiszemita posztja után felfüggesztették Meta-fiókjait
  • az Adidas vezetőinek pornófilmet mutogatott (reakciójuk alapján nem szoftot)

És a sor folytatható sajnos.

Mára az összes üzleti partnere és szponzora kihátrált mögüle, így aztán a szélsőjobb tragikus hősévé avanzsál lassan – nem túlzás, konkrétan eljött az a pillanat, hogy neonácik demonstráltak a fekete Kanye Westért.

És akkor nézzük, vannak-e tanulságai ennek a monodrámának!

Hogy ki mit tehetett volna az események láncolatában (hozzátartozók, barátok, üzletfelek, szakemberek, stb.), azt nem az én tisztem eldönteni. 

Az viszont roppant tanulságos, hogyan tette még mocskosabbá ezt a sztorit a média. A bulvártól nyilván mi mást is várhatnánk, mint a szaftos részleteken csámcsogást – a közösségi médiától meg az azonnali és humoros választ minden egyes botrányos megmozdulásra.

Fontos azonban látnunk, hogy bár az egyéni felelősség pont a téma popularitása miatt megoszlik, ebben a történetben sok mindenki ludas.

Igen, bizonyos tekintetben még akár az egyszerű rajongó is.

Kanye West 2022. október 2-án a Párizsi Divathéten - Forrás: Getty Images/Edward Berthelot/GC

Más mentális betegségén gúnyolódni nem vicces

Kanye West valóságos hadjáratot indított Pete Davidson ellen, amikor kiderült, hogy a humorista Kim Kardashian új pasija. A harc egyik legmélyebb pillanata az volt, amikor a rapper Davidson mentális betegségén és szuicid gondolatain élcelődött üzenetekben. Davidson egyébként leírta Kanye Westnek: számos kollégáját beszélte le arról, hogy poénokat gyártson West mentális állapotáról – ez amúgy azért is érdekes, mert neki magának is bőven akad (igaz, más jellegű) vállalhatatlan poénja. De valahogy azt érezte, hogy ez nem fair. 

Noha a mémtrendekben megfigyelhető, hogy jó ideje kínunkban röhögünk a Covid alatt felerősödő vagy felszínre került mentális paráinkról, az nincs rendben, hogy mások problémáin gúnyolódjunk. (Emlékezzünk csak, mennyire más megvilágításba került Britney hajnyírása a kontextus tükrében…)

Nem, senki sem érdemel halált azért, mert mentális beteg

Akkor sem, ha olyan baromságokat csinál, mint Kanye. Elborzaszt, milyen sokan kommentelik be a hasonló megborulásokról, öngyilkossági kísérletekről szóló cikkek alá: „kár, hogy nem sikerült neki meghalnia”. (A nemrég történt hidas incidensből pedig tudjuk: nem csak online fordul elő az ilyesmi.) 

Azon túl, hogy kevés esélye van annak, hogy Kanye West elolvassa és megérti, ki mit kommentel neki magyarul, a statisztikákból kiindulva arra sajnos jó nagy, hogy a kommentedet olyanok is olvassák, akik maguk is depresszióval küzdenek. És akár szuicid gondolataik is vannak. Épp ezért igenis van felelősséged abban, mivel bombázod tele a netet. Lehet, hogy valakinek az élete múlik rajta.

Nem, a zaklatás, bántalmazás nem menő

A másik véglet, és ez a rajongók körében is megfigyelhető, hogy Kanye minden tettét istenítik. Igen, tudom, hogy mennyire jó néha az ember önbizalmának, hangulatának, ha olyan dalszövegekkel spannolja magát, amilyenből Kanyénak a fél életműve áll: „megállíthatatlan vagyok, mindenkinél jobb és erősebb, enyém az egész világ”. Én is hallgatom ezeket a dalokat, sőt, az egyik szövegrészletét mottóként megtanítom a diákjaimnak is.

Muszáj azonban elválasztanunk a kissé narcisztikus rapper-perszónát és a valódi embert, aki fenyegeti, zaklatja és nyilvánosan megalázza volt feleségét vagy annak pasiját. Még akkor is, ha a bosszú eszköze alkalomadtán egy videóklip, és akkor is, ha amúgy herótot kapunk Kim Kardashiantől.

A bántalmazás soha nem oké, és aki szemet huny fölötte, sőt, azt hangoztatja, hogy KK megérdemelt bármit, az a környezetében élő áldozatokat (akik közül sokakat ma is bántanak otthon) árulja el. Mert ők azt hiszik, nekik is ez jár majd, ha meg mernek szólalni, épp ezért hallgatni fognak. 

 

Van, amit nem lehet eltussolni – de miért nem egyértelmű, mi az?

Egészen arcpirító volt figyelni, egyes cégek mennyit vártak azzal, hogy szerződést bontsanak a már hetek óta ámokfutó Kanyéval. Vajon mire vártak? Hogy magától elül a vihar? Vagy azt gondolták, hogy attól, hogy West vállalhatatlan, még hozhat nekik profitot? Ne legyenek illúzióink: a piac természete szerint hamarosan aranyárban mérik az eBayen az amúgy sem olcsó Yeezy-termékeket… Ugyanakkor az mégiscsak egy fontos állásfoglalás, hogy elhatárolódunk üzletfelünk viselkedésétől, nem?

  

Kérlek, ne általánosíts!

Amikor mentális betegségekről ilyen vonatkozásban esik szó (vagyis valaki látványos összeomlása kapcsán), az sajnos mindig visszaveti kicsit azt, ahogyan a mentális egészségről gondolkodunk. Így is rengeteg előítélettel kell megküzdenie annak, aki, mondjuk, a depresszióval vívja a harcát – kérlek, ne nehezítsd azzal a dolgát, hogy általánosítasz! 

Nem mindenki Kanye West, akinek valami gondja van, és mindenki (igen, Kanye is) megérdemli az emberséges bánásmódot, beszédmódot, hozzáállást. 

Kiemelt kép: Getty Images/Rich Fury/VF20

Csepelyi Adrienn