Maurizio Gucci, a Gucci-ház alapítójának, Guccio Guccinak az unokája egy milánói partin találkozott Patrizia Reggianival, egy olasz kamionmágnás lányával. Huszonnégy évesek voltak, amikor 1972-ben összeházasodtak, majd két lányuk született: Allegra és Alessandra. 

Több mint egy évtizeden át úgy tűnt, hogy a pár boldog házasságban él

Sokak által irigyelt, fényűző életmódjukkal hamar az olasz sajtó kedvenceivé váltak. Az újságok az első sztárpárok egyikeként hivatkoztak rájuk, a titulusra pedig abszolút rászolgáltak: egy New York-i látogatásuk alkalmával például egy, a nevük kombinációjából született „Mauizia” rendszámú autóval járták a város utcáit, de több ingatlanuk és magánszigetük is volt a világ különböző pontjain.

Reggiani pedig, akit elit körökben „a luxusmárkák Liz Taylorjaként” ismertek, extravagáns tematikus partikat rendezett, amiken időnként még a Kennedyek is részt vettek.

„Maurizio szabadnak érezte magát velem. Jól éreztük magunkat, egy csapat voltunk” – emlékezett vissza 2016-ban Reggiani kapcsolatuk kezdetére. Viszonyuk azonban 1983-ban romlani kezdett, amikor Maurizio édesapja, a színész Rodolfo Gucci meghalt. Bár Maurizio örökölte a családi cég felét, és ő lett az elnök, Reggiani számtalan üzleti döntését helytelenítette – például azt, hogy 135 millió dollárért kivásárolta a családja igazgatótanácsi helyeit egy befektetési cégen, az Investcorpon keresztül.

„Maurizio megőrült”

„Egészen addig én voltam a főtanácsadója minden Gucci-ügyben. De ő a legjobb akart lenni, és már nem hallgatott rám... Akkoriban sok-sok dolog miatt haragudtam Maurizióra, a legjobban a családi vállalkozás elvesztése zavart. Hülyeség volt. Tele voltam dühvel, de nem tehettem semmit” – nyilatkozta Reggiani.

Mivel tudta, hogy nem szabadulhat könnyen, Maurizio azt állította, hogy üzleti útra indul, majd elhagyta feleségét, és összejött Paola Franchi belsőépítésszel.

Eközben a Gucci vezetőjeként milliókat veszített, így 1993-ban kénytelen volt eladni az üzletrészét az Investcorpnak 120 millió dollárért. Reggiani alig egy évvel később kapott ugyan egy válási megállapodást, amely értelmében még egy évtizeddel a szakításuk után is évi egymillió dollár járt neki – ennek ellenére továbbra is rendszeresen hangoztatta a nyilvánosság előtt, hogy neheztel korábbi férjére.

A majdnem tökéletes gyilkosság

1995. március 27-én reggel Maurizio Guccira három halálos lövést adtak le milánói irodájának lépcsőjén. A tragédiát merényletnek minősítették, és a férfi nagy ismertségének, széles kapcsolati hálójának köszönhetően a hatóságok különböző szcenáriókat gyártottak a gyilkos kilétéről és indítékairól.

Az egyik egyértelmű gyanúsított Reggiani volt. „Dühös voltam Maurizióra” – mondta a 2021-es Lady Gucci: Patrizia Reggiani története című dokumentumfilmben.

„Körbejártam a várost, még a helyi fűszerest is megkérdeztem, hogy van-e valaki, akinek lenne bátorsága meggyilkolni a férjemet. Nem tudok célozni a fegyverrel – így hát nem tudtam volna megölni.”

Bizonyíték hiányában azonban a rendőrség nem tudott vádat emelni. Két évvel később viszont, 1997 januárjában érkezett egy névtelen bejelentés az olasz hatóságokhoz, amely elindította a Reggiani elleni nyomozást. Hamarosan rájöttek, hogy Reggiani összejátszott barátjával és médiumával, Pina Auriemmával, akinek tetemes összeget ígért Maurizio meggyilkolásáért. Auriemma ezután felvette a kapcsolatot egy ismerősével, Ivano Savioni szállodai portással, aki Cicalához vitte az ügyet, ő pedig megbízta a gyilkost, Benedetto Ceraulót.

Gucci gyilkosság Patrizia Reggiani
Patrizia Reggiani a Lady Gucci: Patrizia Reggiani története című dokumentumfilmben - Forrás: discovery+

A tetteseket végül úgy sikerült elkapni, hogy egy beépített rendőr mindannyiukhoz intézett egy hívást. Bérgyilkosnak adta ki magát, és utasította Reggianit, hogy fizesse ki a maradék pénzt, amivel a csapatnak tartozott. 1997. január 31-én letartóztatták, és gyilkossággal vádolták meg mind az ötüket. 

 

A Fekete Özvegy

Természetesen Reggiani letartóztatása hatalmas visszhangot váltott ki a médiában. Az 1998-as, szenzációs per iránti érdeklődést a „Fekete Özvegy” néven emlegetett Reggiani szókimondó és színes személyisége fokozta.

Az ügyészek azt állították, hogy a kapzsiság és a volt férje új élettársa, Franchi iránti féltékenység motiválta az asszonyt, bizonyítékként pedig felsorakoztak a tanúk, akik megerősítették, hogy Reggiani bérgyilkost keresett a városban. Naplójában egy egyszavas feljegyzés volt Maurizio meggyilkolásának napján: Paradeisos, vagyis paradicsom.

„Azt hiszem, Patriziát leginkább az zavarta, hogy többé nem viselheti a Gucci nevet” – mondta Franchi a bíróságon.

Reggiani a tárgyalás során végig tagadta, hogy elrendelte volna Maurizio meggyilkolását. Az ügyvédei ragaszkodtak ahhoz, hogy Auriemma zsarolta, majd mártotta be őt – bár előfordult az is, hogy Reggiani ellentmondásba keveredett önmagával. „Be kell vallanom, hogy egy ideig valóban meg akartam szabadulni tőle. Valóban meg akartam tenni, ezért jártam a várost, és kértem embereket, hogy öljék meg. De a szándékaim itt véget is értek – puszta megszállottság, egy puszta vágy volt. Melyik feleség nem mondta még soha, hogy legszívesebben megölné a férjét?”

A tárgyalás öt hónapig tartott, Reggianit pedig huszonkilenc év börtönre ítélték

Az asszonyt a milánói San Vittore börtönben helyezték el. „Sokat aludtam, gondoskodtam a növényeimről és gondoskodtam Bambiról, a vadászgörényemről” – nyilatkozta később. Bambi időközben meghalt, miután Reggiani egyik rabtársa ráült, 2011-ben azonban az asszony esélyt kapott a szabadulásra – egy feltétellel: ha munkát vállal. Ő viszont állítólag a következőket mondta az ügyvédjének: „Soha életemben nem dolgoztam, és most sem áll szándékomban elkezdeni”. 2014-ben végül beleegyezett a feltételekbe, és tizenhat – rács mögött töltött – év után szabadult. 

„Arról álmodom, hogy visszatérek a Guccihoz. Még mindig Guccinak érzem magam – sőt, most érzem magam a leginkább Guccinak”

– mondta akkor az olasz sajtónak. Érthető módon azonban a Gucci nem volt fogékony az ötletre, így Reggiani tervezési tanácsadóként kezdett dolgozni a Bozartnál, egy ékszeripari cégnél. 

 

A 74 éves asszony a következő években csak ritkán nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, 2021 márciusában azonban elmondta, hogy bár elégedett Lady Gagával a A Gucci-házban nyújtott alakításáért, egy dolgot azért nehezményez: „Bosszant, hogy Lady Gaga úgy alakít engem a Ridley Scott-filmben, hogy még csak annyi udvariasságot sem tanúsított, hogy eljöjjön és találkozzon velem. Ennek semmi köze a pénzhez, mert egy fillért sem fogok kapni a film bevételéből. Ez a józan észről és a tiszteletről szól. Mondom ezt minden megbecsülésemmel, amit iránta érzek.”

Az említett „A Gucci-ház” című filmről Gyárfás Dorka kolléganőm írt korábban, ITT olvashatjátok az ajánlóját

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép:

discovery+

Getty Images/Louis Hollingsbee - PA Images/PA Images 

Mózes Zsófi