Ki is ez a srác?

Kanye Westről nem túlzás azt állítani, hogy valószínűleg mindenki hallott már róla, aki használta valaha az internetet, ha másképp nem, közvetve, hiszen a világ egyik legismertebb botrányhősnőjével, Kim Kardashiannel 2014-ben kötött házassága révén számtalanszor szerepeltek az újságok hasábjain. Több alkalommal meghökkentették a világot a gyerekeiknek adott furcsa nevekkel, de a rapper többször sokkolta a közönségét, például azzal a kijelentésével, amely szerint a rabszolgaság döntés kérdése volt, hiszen ha a feketék ennyi ideig eltűrték, akkor tulajdonképpen beleegyeztek az igába hajtásukba. Vagy amikor dühkitörésbe hajló elánnal népszerűsítette Trumpot egy koncertjén, ami után kórházba is került. Azóta nyíltan vállalja, hogy bipoláris zavarral küszködik, amelyről sokat beszél, részben amiatt, hogy másoknak is segíthessen, alkalomadtán pedig megosztó lépéseit magyarázza állapotával, ennek vitathatóságáról Nyáry Luca kolléganőm írt korábban.

Kanye West és Donald Trump a Fehér Házban, 2018-ban – Forrás: Getty Images/Ron Sachs/Consolidated News Pictures

Kanye West 2019-ben szerepelt a Netflixen futó My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman című műsorban (a magyar felületen is elérhető magyar felirattal), amikor is egyórás interjúban beszélt többek között a betegségéről. Az ebből is világossá válik, hogy megosztó személyiség, aki úgy kampányolt Trump mellett, hogy ő maga még életében nem szavazott (az interjú utáni évben, 2020-ban pedig független jelöltként el is indult az amerikai elnökválasztáson, spoiler alert: nem nyert).

A rapper valószínűleg sok démonnal küszködik, de önértékelési problémái aligha vannak, nem túlzás kijelenteni, hogy a bipoláris zavar mellett, valószínűleg egy adag Messiás-komplexus is szorult belé, és nem csak átvitt értelemben képzeli magát időnként megváltónak. Munkái és nyilatkozatai többször támasztották alá, hogy Kanye nem gondolja, hogy tehetsége, befolyása, lényének jelentősége elmaradna Jézusé mögött, egy ideje pedig egy vallási közösséget is vezet, amelyről nehéz kívülállóként, pláne innen, Magyarországról megállapítani, hogy mennyire szól a szeretetről és az örömzenélésről vasárnaponként, és mennyire van szektajellege. Bár a rapper a beszélgetés alatt ritkán hagyja szóhoz jutni a riportert a saját nevével fémjelzett műsorában, az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a kemény páncél és az óriási arc mögött azért megbúvik az ember maga is, akinek nem könnyű megküzdenie a saját állapotával és a média figyelmével. Bipoláris zavara kapcsán így fogalmaz:

„Érzem, hogy van egy erősebb kapcsolatom az univerzummal, amikor felszállok. […] Mintha kibicsaklott volna az agyad. Ahogyan kibicsaklik a bokád is. És ha valakinek kibicsaklott a bokája, nem erőltetjük még tovább. Nálunk, ha az agyunk egy bizonyos megbicsaklásig jut, az emberek mindent megtesznek, hogy még rosszabbá tegyék.”

Hozzáteszi, hogy a közönség meghökkentő újdonságokat vár a művészektől, de csodálkoznak, ha ezt valóban az őrület indikálja.

Kanye West 2019-ben, a My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman című műsorban – Forrás: Netflix

„Tudod, ha ti szeretnétek ezeket az őrült ötleteket és színjátékot, ezt az őrült zenét, ezt az őrült gondolkodásmódot, az lehet, hogy éppen egy őrülttől jön.”

Erről Gyárfás Dorka korábban írt cikke jutott eszembe, amelyben Kevin Spacey kapcsán fogalmazott így:

„Szét lehet-e választani az embert és a művészt? Spacey kimondatlanul is azt üzeni: nem. Dehogy. Micsoda őrültség ez?! Akarjátok látni, milyen sötét erők lakoznak az emberben? Szerettek szórakozni rajta? Szerettek borzongani? Hogy képzelitek, hogy valaki mindezt képes megmutatni anélkül, hogy konkrét tudása lenne róla? Hogy is hihettétek, hogy egy szent, aki ilyesmivel szembesíteni tud benneteket? Mi ez a maszlag, amivel etetnek benneteket, hogy mi legyünk jó színészek – megidézve az emberi természet minden árnyalatát –, de közben éljünk példás életet? Csak az álszentek hisznek ebben a baromságban.”

A beszélgetésben is elhangzik, hogy a mentális zavarokra előírt gyógyszerek bizony befolyásolhatják azokat a kreatív energiákat és tulajdonságokat, amelyek az embert azzá teszik, aki, és az interjú idejében West ki is emeli, hogy nyolc hónapja nem áll gyógyszeres kezelés alatt, de hozzáteszi, vannak olyan nála szerencsétlenebb helyzetben lévő emberek, például a súlyos skizofréniával küszködők, akik ezt nem tehetik meg. Véleményem szerint, a rapper amennyire tud szenvedni a közönség és a média figyelmétől, ugyanannyira élvezi, ha róla szólnak a hírek. Hogy ez a bipoláris zavarból vagy a személyiségéből fakad, az egy másik kérdés. 2018-ban megjelenő Ye című albumán ez a szöveg volt olvasható:

„I hate being / Bi-Polar / its awesome”

– azaz „Gyűlölök bipoláris lenni, ez csodálatos”. A David Lettermannek adott interjúban pedig szó szerint meg is fogalmazza, hogy ez az állapot a személyiség meghasadásával jár, majd hozzáteszi, hogy az ő csillagjegye ráadásul Ikrek, így ez rá hatványozottan igaz.

Az utóbbi időben attól volt hangos a sajtó, hogy elváltak útjaik a leghíresebb Kardashiannel, majd a rapper ezután kijelentette, hogy következő társnak egy művészi beállítottságú nőt szeretne, akivel egy nyelvet beszélhetnek. Hogy ez mennyire sikerül az orosz ajkú szupermodellel, Irina Shaykkal, azt majd az idő eldönti, Kanye ugyanis Cristiano Ronaldo és Bradley Cooper exével tölti az idejét mostanában. A randizás mellett azonban a napokban új albummal debütált, ami ismét kiváló alkalom volt a hullámok gerjesztésére.

Kim Kardashian West és Kanye West 2020-ban – Forrás: Getty Images/Vanity Fair

A Donda körüli botrányok

A rapper elhunyt édesanyjának nevét viselő Donda című tizedik stúdióalbuma váratlanul jelent meg augusztus 29-én, vasárnap (a legtöbb új album megjelenési napja ugyanis szokásosan a péntek), és így csak ötnapos aktivitással indult a megjelenés hetében, hét helyett. Érdekesség, hogy a Donda című tracken (dalnak talán túlzás lenne nevezni, inkább ritmikus kántálás, amely egyes elméletek szerint a rapper édesanyjának szívhangját szimbolizálja a halála előtt) ötvennyolcszor hangzik el egymás után a Donda név, Donda West ugyanis éppen ennyi idős korában hunyt el. 

 

A huszonhét számból álló lemez csak streamereken és digitális kiskereskedőkön keresztül érhető el, a fizikai album nem tudni, mikorra várható, de a dátumokkal így is sok volt a kavarás, a 2018 óta készülő korongot ugyanis eredetileg 2020 júliusában tervezték piacra dobni, majd ezt többször elhalasztották. A megjelenés sem nélkülözte a botrányt, Kanye ugyanis egy Instagram-posztban méltatlankodott, és azt állította, hogy a lemezt kiadó Def Music anyavállalata, a Universal Music Group a jóváhagyása nélkül publikálta a Dondát, és egy dal, a Jail pt 2 nem is kaphatott helyett az albumon. A poszt azóta eltűnt a rapper oldaláról, a Universal pedig nem kommentálta az eseményeket, de egyes, a cégnél dolgozó források szerint Kanye vádjai „abszurdak”. Az azonban vitán felül áll, hogy a Jail pt 2 csak néhány órával később vált elérhetővé az albumon. Ilyen akkor szokott jellemzően előfordulni, ha valamilyen tisztázatlan probléma merül fel, például a szerzői jogok körül.

Az említett dal és annak első verziója, a Jail (amely szintén megtalálható az albumon) körül egyébként számos vita kirobbant már, ugyanis Marilyn Manson és DaBaby közreműködtek az elkészítésében.

A rappert úgy látszik, nem különösebben érdekli, ha olyan megosztó figurákkal dolgozik együtt, akiket tetteikért egyértelműen elítél a társadalom.

Manson ellen jelenleg eljárás folyik szexuális zaklatás vádjával, míg DaBaby homofób nyilatkozataival váltott ki nemrégiben felháborodást. Mindkét előadó részt vett Kanye új albumának negyedik, úgynevezett listening partyján, amely azonnal nagy visszhangot váltott ki a közösségi médiában. Ezen az eseményen derült ki egyébként, hogy Jay-Z egyik verzéjét, amely a Jailbe készült, felváltotta DaBaby munkája, azóta azonban visszaállították a Jay-Z-féle verziót.

A lemez elkészítésében olyan előadók is részt vettek még, mint Chris Brown, Jay-Z, Kid Cudi, Lil Durk, Roddy Ricch és a The Weeknd. Ment a variálás rendesen a munkálatok során, a megjelenés után Soulja Boy a közösségi médiában tudatta, hogy az ő verzéjét nemes egyszerűséggel kivágták a Remote Control számról, és úgy tűnik, Pusha T sem szerepel többé az alkotók sorában.

Forrás: Getty Images/Jerritt Clark/Getty Images for Roc Nation

Botrányok ide vagy oda, tarol a piacon

Kanye vérében valószínűleg nagy adag PR-készség is csörgedezik, a hiszti ugyanis megtérülni látszik.

Az albummal olyan teljesítményt ért el, ami korábban mindössze hét előadónak sikerült: A Billboard hatvanöt éves fennállása óta ő a nyolcadik ember, akinek tíz albummal sikerült a 200-as lista élére törnie.

Az abszolút csúcstartó a Beatles, tizenkilenc első hellyel, a legendás együttest Jay-Z követi tizennégy lemezzel, majd a sorban Barbra Streisand és Bruce Springsteen következik tizenegy-tizenegy albummal, Kanye West pedig az Elvis Presley és Eminem alkotta párosból csinált triót tíz toplistás koronggal. Az album augusztus 29-én jelent meg, az év eddig legsűrűbb hetén, ami a debütálások számát illeti, és máris az év eddig legtöbbet streamelt lemezévé lépett elő.

A rapper eddig huszonkét Grammy-díjat tudhat magáénak, és messze még a vége. A díjaknak, a befolyt dollármillióknak, és várhatóan a botrányoknak is.

Krajnyik Cintia

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Kevork Djansezian