Nézem a videómegosztón a tévéfelvételeket a hatvanas évekből, Sztálin lánya beszél, interjút ad. Arcvonásai, sűrű, nagy haja idézik az apját, a tekintete is talán. Egy idősödő asszony, aki zavarban van, és szemmel láthatóan feszült, nem élvezi a nyilvánosság figyelmét, keresi az angol szavakat, túl akar esni minél gyorsabban a beszélgetésen.

Végig úgy érzem, fontosabb, sokkal, de sokkal fontosabb, amit nem mond el, mint az, amit igen.

Micsoda titkai lehettek Szvetlana Allilujevának, micsoda titkokat vihetett nyolc évvel ezelőtt magával a sírba!

Vajon beszélhetett valaha bárkivel is őszintén?

A KGB és a CIA tartotta sakkban egész életében.

Bízhatott bárkiben? Nem hiszem.

Épp ma 96 éve annak, hogy világra jött. Az „Acélember” kislánya nehéz batyut kapott az útra.

Grúz felmenői erőszakos, kegyetlen emberek voltak, nagyapja ivott és brutálisan bánt a gyerekével, akinek olykor a szomszédok mentették meg az életét – nem az anya, mert az is verte.

A fiú, akit akkor még Dzsugasvilinek hívtak, – Sztálin néven – majd mindenki mással úgy bánik, ahogy vele a szülei.

A saját rokonait sem kímélte, bennük sem bízott, ahogyan a világon senkiben.

Szvetlana Allilujeva és Sztálin 1933-ban - Forrás: Getty Images/Laski Diffusion

31 évig vezette a Szovjetuniót, milliók haltak bele a hatalmába

De kanyarodjunk vissza a lányához, Szvetlánához, az ő története is egészen elképesztő.

A legkisebb gyermeke volt Sztálinnak, hivatalosan két bátyja volt, valójában legalább három. Az első házasságból származott Jakov, akit a TBC-ben meghalt anya családja nevelt fel, és a háborúban német fogságba esett. Sztálin nem volt hajlandó alkudozni miatta, mert minden hadifoglyot árulónak tartott, így Jakov egy náci koncentrációs táborban fejezte be rövid életét. Az apja ezek után ki tudja, miért, a menyét is elküldte a hároméves unokája mellől két évre a Gulagra.

Sztálin második fia, akit sosem ismert el, szibériai száműzetésében fogant. Viszont Konstantin Kuzakovot, így hívták, Sztálin bejuttatta a leningrádi egyetemre, és amikor le akarták tartóztatni kémkedés vádjával, nem engedte börtönbe zárni. Halála után ez a fia magas pozícióba jutott a pártvezetésben.

Vele – akivel sosem találkozott személyesen – volt a legkevésbé kegyetlen apa.

Sztálin második felesége Nágya Allilujeva volt, aki tizenhat éves volt a kapcsolat kezdetén

Két gyermekük született: Vaszilij és Szvetlana. Vaszilijből katonatiszt lett, pilóta és alkoholista. Biztos volt benne, hogy apját megmérgezték, és ezt hangoztatta is. Letartóztatták, majd bár megérte a szabadulást, alig negyvenévesen halálra itta magát.

Szvetlana Allilujeva (anyja vezetéknevét használta) nevelését Sztálin különféle nevelőnőkre, hivatalnokokra és a rokonokra hagyta, miután felesége a kislány hatéves korában öngyilkos lett. A különféle „hozzátartozók” ide-oda passzolták, annak függvényében, hogy épp kit száműzött vagy végeztetett ki a diktátor a családból.

A kislánynak valójában nem volt senkije. A bátyjai sem szerették.

Saját maga mondja az interjúkban, hogy apjával nagyon ritkán találkozott. Akkor sem beszéltek fontos kérdésekről. Szvetlana anyját például nem lehetett szóba hozni.

Kapcsolatukra újabb súlyos teher került, amikor a tizenhét éves lány első szerelmét az apja tíz évre szibériai kényszermunkára küldte. Aztán sorra kerültek az íróbarátai is az egyetemről.

Vaszilij, Szvetlana és Sztálin - Forrás: Getty Images/Fine Art Images/Heritage Images

Szvetlana amint nagykorú lett, kiköltözött a Kremlből

Függetlenedett az apjától, már amennyire ez lehetséges volt, rendszeres apanázst például kapott. Diplomázott, szerkesztő lett és fordító. Volt két rövid, rossz házassága, született egy lánya és egy fia, Sztálin pedig 1953-ban meghalt.

Szvetlana ezek után megkeresztelkedett (!) és beleszeretett egy Bradzses Szingh nevű idős indiai tudósba.

A házasságkötéshez, holott apja már nem élt, megtagadta az engedélyt a minisztertanács, mert külföldihez nem mehetett feleségül szovjet nő. 

 

Viszont amikor a szerelme 1967-ben elhunyt, és Szvetlana a Gangeszba kívánta szórni a hagyomány szerint a hamvait, kiutazhatott Indiába.

És akkor egy váratlan húzással disszidált

Az amerikai nagykövettel közölte, hogy ő Sztálin lánya, és politikai menedéket kér az Egyesült Államok kormányától.

Nemcsak a diplomatáknak esett le az álla, hanem mindenkinek, aki értesült róla, hogy Szvetlana új életet kezd előbb Svájcban, majd Amerikában.

1972-ben újra férjhez ment, egy Peters nevű építészhez, és elkezdte a Lana Peters nevet használni. Könyvet írt a saját életéből („Húsz baráti levél” a memoárkötet címe), és született egy lánya, akit internátusba adott.

Az anyaság nem ment neki.

Mondjuk, kitől tanulta volna?

A párkapcsolatai sem alakultak jól, az építésztől is hamar elvált. Rebesgették, hogy a férfi alaposan kizsebelte – Szvetlana ugyanis sok pénzt szerzett a könyvei révén, állítólag Peters erre pályázott, amikor udvarolni kezdett neki. 

Forrás: Getty Images

Hogy megtalálta-e a helyét az új világban?

Nem valószínű.

Bárhova ment, bármilyen nevet használt, Sztálin lánya maradt.

Bolyongásainak régi-új állomása Moszkva lett, 1984 novemberében megjelent ott egy sajtókonferencián, és a nyugati társadalmakat bírálta. Ezért visszakapta szovjet állampolgárságát. 

 

De ez a váltás sem hozott megnyugvást számára, állítólag nehezen kezelhető, zsémbes asszony volt, a Szovjetunióban hagyott gyerekeivel sem jött ki, a pártvezetéssel sem. Grúziába költözött, lakást, támogatást és sofőrt kapott. De 1986 novemberében ismét elhagyta a Szovjetuniót. Gorbacsov elengedte.

Élt ezután svájci kolostorban, angliai idősek otthonában, majd 2011-ben Wisconsin államban halt meg.

Fia, Joszif Allilujev neves kardiológus lett, Moszkvában élte le az életét. Első lánya, aki 1950-ben született, vulkánkutató lett Kelet-Szibériában. Olga Peters, a legkisebb Sztálin-unoka 49 éves, az Egyesült Államokban él, punk, imádja a tetoválásokat és antikvitás boltja van.

Hogy szerette-e Szvetlana az apját? Ki tudja. Mindenesetre, amikor azt kérdezték tőle, bűnösnek tartja-e, akkor mindig mentegette. Azt mondta, a párt, a rezsim, az ideológia is felelős a rémtettekért, nem csak Sztálin.

Négy önéletrajzi ihletettségű könyvet is írt, de a legfontosabb titkait valószínűleg magával vitte.

 Kurucz Adrienn

 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép forrása: Getty Images/Michael Brennan