Tejfölfánk, a farsang új sztárja
15 perc, 5 hozzávaló

Fánkot tejfölből? Igen! A tejföl egy csodás cukrászati alapanyag, ez pedig egy olyan recept, amiből 15 perc alatt – és mindössze 5 hozzávalóból puha, lágy fánkocskák készíthetők, amelyek a gyerekek nagy kedvencei lesznek, és melegen a legfinomabbak. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Hetek óta betegek a gyerekek, és sajnos némelyik mikroorganizmussal én is közeli kapcsolatba kerültem: szó szerint levettek a lábamról. Farsangi szezon van, de egy kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem fánkot. Pedig ha valaki, hát én nagy fánkfogyasztó vagyok ebben az időszakban. Németországban nagy hagyománya van a farsangnak, és ezzel együtt természetesen a farsangi fánknak is.
Kicsit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: szeretem a kerek fánkot, a szögletes fánkot, a gömbölyű fánkot, a töltött fánkot, a töltetlen fánkot, a lyukas fánkot, a csomagolt fánkot, az édes fánkot, a sós fánkot, minden olyan fánkot, amit csak készítenek a világon.
Sokan ismerik a hagyományos szalagos fánkot, a csörögét, a túrófánkot, de ki hallott már tejfölfánkról?! Nos, ez az a fánk, amit akkor is meg tudok csinálni, ha szinte üres a hűtőm, mert tejföl mindig van itthon.
@wmn.hu Fánkot tejfölből? Igen! 😍 A tejföl egy csodás cukrászati alapanyag, ez pedig egy olyan recept, amiből 15 perc alatt – és mindössze 5 hozzávalóból puha, lágy fánkocskák készíthetők, amelyek a gyerekek nagy kedvencei lesznek, és melegen a legfinomabbak. 🍩 Creatorunk, Nagy Fruzsi @cukrasztitkok mutatja hogyan készítheted el! ✨ Hozzávalók: 130 g liszt 50 g cukor 100 g tejföl 1 db egész tojás 4 g sütőpor Olaj a sütéshez Januártól WMN Creator Programunkban támogatjuk, mint kreatív, izgalmas és független tartalomelőállítót. Így a jövőben többször találkozhattok majd a WMN-en vele! 👩🍳 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #fánk ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Minden fánkkedvelőnek szívből ajánlom! Íme a recept:
Tejfölfánk (kb. 12 db)
Hozzávalók:
130 g liszt
50 g cukor
100 g tejföl
1 db egész tojás
4 g sütőpor
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
Egy tálban a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd jöhet bele a tejföl és a tojás.
-
Egy spatula vagy kanál segítségével egynemű masszává dolgozzuk.
-
Felhevítjük az olajat kb. 165 °C-ra. Fontos, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor a fánkok hamar színt kapnak, viszont belül nem tudnak átsülni. Mivel ezek nem túl nagy fánkok, alacsonyabb hőmérséklet kell nekik, mint egy hagyományos szalagos fánknak. Az ideális hőmérséklet 155-165 °C. Ez a gyakorlatban nálam úgy néz ki, hogy az első perc után visszaveszek a sütési fokozatból: 8-asról 6-osra állítom a tűzhely hőfokszabályzóját.
-
Vizes kézzel vagy egy evőkanál segítségével fánkokat formázunk, amiket óvatosan a forró bő olajba helyezünk. Tipp: Vizes kézzel nem fog a ragacsos tészta a kezünkhöz tapadni, és könnyebben lehet a lapított gombócokat formázni. Természetesen akkor is nagyon finom lesz a végeredmény, ha nem vizes kézzel formázzuk a fánkokat.
-
Kb. 5 percig süssük a tésztát, hogy mindkét oldaluk jól átsüljön. Tipp: Én egy evőpálcikával forgattam őket, de lehet villával is.
-
Ha megsültek, még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk őket. Ha kihűltek, Nutellával, lekvárral vagy pudinggal is megtölthetők.
Bónuszrecept:
Tejfölgombócból donut
Az eredeti recepthez tegyünk még 50 g lisztet, és ezt a masszát kézzel vagy robotgéppel gyúrjuk össze! Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a donutokat! Ugyanúgy süssük ki őket, mint a fánkbucikat! Ha kihűltek, mártsuk őket csokiba, cukormázba, díszítsük szórócukorral, darabolt olajos magvakkal vagy simán hintsük meg mindet porcukorral.
Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy az olajokat túlhevítjük, ezért hamar megsül a süteményünk külseje, de belül a tésztánk nyers marad. Amikor például fánkot sütünk, érdemes az olaj hőmérsékletét figyelni. Az ideális hőmérséklet 170 °C egy szalagos fánkhoz: ez a közepes lángot, fokozatot jelenti a tűzhelyen. E fölé, ha lehet, ne menjünk az előzőekben leírtak miatt. A kisebb méretű fánkok sütéséhez inkább a 160 °C körüli hőmérsékletet javaslom.
Sok háztartásban napraforgóolajat használnak a fánksütéshez, én viszont, ha lehetőségem adódik, akkor mogyoróolajban sütöm. Így nem lesz a lakásban kellemetlen olajszag, és mivel semleges az íze, így a fánkon sem érződik a napraforgóolaj esetleges utóíze akkor sem, ha már kihűlt.
A felhevült olaj könnyen sérüléseket okoz, legyünk körültekintőek a használatakor! Ügyeljünk rá, hogy a forró olajba véletlenül se kerüljön víz! Mivel a víz és az olaj nem keveredik, a forró olajból a vízcseppek kicsapnak, és könnyen égési sérülést szenvedhetünk!
Kiemelt kép forrása: Nagy Fruzsi