1. A rockdíva és bandája

Péterfy Bori & Love Band Kapolcson lép föl a Panoráma színpadon július 24-én, kedden este fél kilenckor.

D. Tóth Kriszta is elvitte magával Péterfy Borit, aki elmondta a műsorban, hogy ő igenis szeret szexuális tárgy lenni. Aki volt már Bori koncertjén, tisztában van azzal, hogy ő egyáltalán nem bánja, ha a rajongók istenítik, minden pillanata iszonyú intenzív a színpadon. „Nincs idő primadonnáskodásra és hisztire, ha ennyi pasi van körülötted, akkor neked kell a legösszeszedettebbnek lenned”. Bori és bandája biztosan megint a maximumot adja Kapolcson.

Aki nem volt még a koncertjükön, annak feltétlenül ki kell próbálnia, mennyire fílinges, aki pedig volt már, az úgyis visszatér. Ezt a bulit biztosan nem lehet kihagyni.

Péterfy Bori

2. Kelemen Barnabásék családi koncertje

Kelemen Barnabás és felesége, Kokas Katalin, valamint gyermekeik, Kelemen Hanna és Kelemen Gáspár különleges családi koncertet adnak délután a Völgykomolyzene keretein belül július 20-án, pénteken délután négykor.

Ugyanezen a napon, este hétkor pedig csak a szülők lépnek fel, immár a gyerekeik nélkül a Muharay Udvaron.  

Kelemen Barnabás ezt mondta Gyárfás Dorkának egy interjúban itt nálunk, a WMN oldalán:

„Sokféle zenész létezik, és sokféle boldog zenész van. Olyannal is találkozni, aki bár híres, mégsem boldog, mert sosem elég neki a siker; vagy azért, mert nem szeret annyit utazni. Szerintem az a fontos, hogy mindenki ki tudjon teljesedni abban, amit csinál.”

Mindketten arra törekednek, hogy elsősorban boldog gyerekkort biztosítsanak a gyerekeiknek, akiknek életéhez a zene épp úgy hozzátartozik, mint a levegő. Magától értetődő.

Kokas Katalin így gondolkodik erről:

„A színpadon az a dolgunk, hogy érzelmeket közvetítsünk, és ha nem élnénk teljes életet, nem tudnánk megélni ezeket az érzelmeket, amiket aztán a hangszerből elő kell hívnunk.”

Kelemen Barnabásék családi koncertje

3. Kaláka versudvar

A Kaláka versudvara legendás hellyé vált a kapolcsi közönség számára. Ez tényleg a béke szigete, ahol a zene és a költészet szétválaszthatatlanul összekapcsolódik. Aki izgalmas békére vágyik, mindenképp látogasson el valamelyik programra.

A gyerekek és a felnőttek is ugyanúgy élvezhetik ezt a programsorozatot.

Amit szívedbe rejtesz

Galkó Balázs, Kaláka együttes, július 20., péntek este nyolckor

Kutyából szalonna

Kaláka együttes, Lackfi János, július 21., szombat délelőtt tizenegykor

Szilágyi Örzsébet levelét megírta

Lackfi János, Kaláka együttes, július 23., hétfőn délután négykor, és 16:00 és július 27-én, pénteken délután négykor

Kaláka Arany János 

A Kaláka együttes régi tagja is visszatér erre a koncertre, Huzella Péternek is tapsolhatunk, július 25-én, szerdán este nyolckor

Három székláb 

A Kaláka együttes önálló műsora, július 28-án, szombat délelőtt tizenegykor

Kaláka versudvar nézőközönsége

4. Szirtes Edina Mókus

Mókus igazi unikum a zenészek között. Nem is zenésznek nevezném, hanem valójában az összművészet képviselőjének, aki bármit is csinál, az nagyon jellegzetesen „mókusos” lesz, hiszen a színpad olyankor mindig megtelik szívvel és lélekkel, amit mindenki tapasztalhat, amellett, hogy élvezheti a hatalmas és megkérdőjelezhetetlen zenei tudást és virtuóz technikát is.

Ezt mondta Szirtes Edina Mókus egy interjúban:

„Merjünk egymás vállára borulni, sírni, kacagni, valami mélyről jövőt, igaz hittel teli dolgot átélni. Én semmi mást nem tudok, csak megpróbálom maradéktalanul odaadni azt, amit kaptam.” 

Szirtes Edina Mókus

Kismókus kertiparti

Jammal & The GrooveTroop, Szirtes Edina Mókus, július 20-án, péntek este háromnegyed tízkor

Nemigazi mókussimogató

Tóth Szabolcs szitárművésszel lép fel Mókus, július 21-én, szombat délután fél háromkor

Lélektalálkozások

Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus lelkének találkozás a színpadon, július 22-én, vasárnap este hétkor a Völgykomolyzene programjának keretein belül

Interaktív énekes workshop regényfelolvasás, megzenésítés

Térey János, Szirtes Edina Mókus, Harcsa Veronika, izgalmas kombó, az biztos! Július 23-án, hétfőn délután fél egykor a Harcsa Veronika udvarban

Szirtes Edina Mókus és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Mókus eredetileg klasszikus zenét tanult, most ezt is megmutathatja, július 26-án, csütörtök este kilenckor a Nemzeti Szín-Tér programján

Nemigazi mókussimogató

Farkas Péter dalárnok, Cseh Tamás továbbéltető simogatja Mókus lelkét: július 23-án, délután fél háromkor

Zenés versimpró

Szirtes Edina és Kemény Zsófi (ez tényleg kihagyhatatlan!)

Slam Poetry a hegedű, az ének és a komolyzene találkozása a széki népzenével, Fonó udvar, Kocsor ház, július 27-én, pénteken délután négykor.

Ávéd János, Szirtes Edina Mókus, Harcsa Veronika Quartet, Matthew Mitchell

Ennyi nagyágyú egy színpadon! Július 27-én, pénteken este tízkor, a Harcsa Veronika Udvarban

Életkép a Harcsa Veronika udvarban

5. A Filmarchívum gyerekprogramja

2017-ben volt először jelen a Művészetek Völgyében a Filmarchívum: a Fő téri Kastélyban tíz napon át filmekkel, gyerekprogramokkal, éjszakai szabadtéri vetítésekkel várták a fesztiválozókat. Programjuk nagy sikert aratott, egyre többen keresték fel őket, és mind több helyen lehetett látni a náluk rajzolt filmszalagokat is szerte Kapolcson. Az esti szabadtéri vetítéseken sokan ülték körül kis vetítőgépüket, ami prímán ketyegett végig, egyszer sem kellett gépet cserélniük – tehát tényleg igazi falusi keskenymozi volt ezen a tíz napon.

Nagypapák meghatottan mutatták unokáiknak az analóg technikát, a celluloidot és a gramofont, de a fiatalok is szívesen nosztalgiáztak, kérdezősködtek. 

Klasszikus magyar animációs filmek vetítése, gyerekfoglalkozások, taumatrope (a mozgókép őse) készítése, előadások a rajzfilmről és a rajzfilm történetéről, interaktív foglalkozások.
Minden egyes völgynapon, délután kettőtől
Filmarchívum

6. Etno Liget, a Néprajzi Múzeum közösségi lazítója

Az interaktív kerámiatér várja mindazokat, akik szívesen gondolkodnak együtt az emberiség egyik legősibb technológiája, a kerámiakészítés kérdéseiről. Milyen kerámiatárgyakat rejtenek a Néprajzi Múzeum gyűjteményi raktárai? Mi az a látványraktár?

Kerülhet-e egy térbe a tejesköcsög, a pálinkás butella, a perzsa váza, az afrikai tűzhely és a maja szertartási edény?

Van-e a kerámiakészítésnek és használatnak kultúrája, és van-e az egyes kultúráknak saját kerámiája?  A látogatók megismerkednek a Kárpát-medence kerámiakultúrájával, távol-keleti kerámiákkal, afrikai és közel-keleti valamint az indián kultúrában használatos kerámiákkal és a fajanszedények világával – délelőtt animátorok, délutánonként szakmuzeológusok közreműködésével.

Anyagismeret, mesterségek, közösségi alkotás, workshopok, dramatikus- és szimulációs játékok, közös főzés. A középpontban a kerámia Taliándörögdön, az Etno Ligetben!

Edény a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből, Nyugat-Afrika - az emberi test és kerámiaedény összefüggéseit mutatják majd be a múzeum munkatársai a segítségével
Edény a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből, Nyugat-Afrika - az emberi test és kerámiaedény összefüggéseit mutatják majd be a múzeum munkatársai a segítségével

Both Gabi

ITT tudsz tájékozódni a többi programról is.

Képek forrása: Művészetek Völgye