A Völgy szívében felcsendül a Kaláka legendás albuma 

Ha a Művészetek Völgye az ország szíve, akkor a Kaláka Versudvar a Völgyé. Képes ugyanis kitágulni, összehúzódni, és több szomszédos udvar felé is továbblökni a vért, a művészetet, az életet. Ez az a hely, ahol tényleg mindenki – korosztálytól függetlenül – megtalálja a maga szórakozását.

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Fotó: Kleb Zsófi

Az irodalomkedvelőknek évek óta ez az állandó találkozóhelye, és nem lesz ez másképp idén sem. Egy igazi mesterhármassal: Szabó T. Annával, Lackfi Jánossal és Gryllus Dániellel július 22-én izgalmas-elmélyülős zenés versimprót rendeznek – és bebizonyítják a közönségnek, hogy a mai költői nyelvben sokkal ősibb ritmus kalapál, mint azt elsőre gondolnánk. És ez még nem minden: 

zene és szöveg isteni találkozásának lehetsz tanúja Lackfi János Sistergő zsoltárok estjén is, melyen Szirtes Edina Mókussal lépnek színpadra. Bár János zsoltárai hajléktalanokról, bojlerjavításról, lekésett repülőről vagy mágnes rendezte vasreszelékről szólnak, ugyanakkor mindig a Teljességről beszélnek.

A felnőttek kedvében járva fellép majd a Misztrál együttes, és a Kaláka is koncertezik.

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Misztrál együttes - Fotó: muveszetekvolgye.hu

A Völgy visszajáró vendégei azonban megszokhatták már, hogy a Kaláka Versudvaron a kicsik sem unatkoznak soha. Most azonban egy olyan különlegességet ajánlok, amiben nemcsak ők, hanem az őket kísérő felnőttek is garantáltan örömüket lelik majd: július 20-án ugyanis a Kaláka első gyerekeknek szánt zenéskönyve elevenedik meg.

A „Nálatok laknak-e állatok?” album 1986-ban jelent meg, a Kaláka együttes a régi műsorát pedig újabb dalokkal is kiegészítette. 

És ez még nem minden: Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertje mellett Kerekítő Mondókázóval is várnak, hallható lesz Huzella Péter gyerekeknek szóló előadása, amelyet a magyar költők gyerekeknek írt verseiből állított össze, de Lúdas Matyi története is megelevenedik a Kereplő Színház előadásában.

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Kereplő Színház - Fotó: muveszetekvolgye.hu

A meséktől még a legizgágább gyerekek (és felnőttek) is megpihennek

A meséket sosem lehet kinőni – még felnőttként is számtalan megszívlelendő bölcsességet találhatunk bennük. Épp ezért gondolom az egyik legjobb családi programnak a közös mesehallgatást, ami olyan meditatív állapotba repít felnőttet és gyereket egyaránt, amire kevés dolog képes.

Ha te is osztod a véleményem, akkor biztosíthatlak, hogy nagyon jól fogod érezni magad a gyerekeiddel az Egyszülős Központ vendéglátásában, ahol az élvezetes workshopok mellett a már hagyománynak számító mesemondással várnak.

A kedvenc mesém program alkalmával írókat, zenészeket, ismert előadóművészeket láthatsz rendhagyó szerepben: ahogyan a legkedvesebb meséjüket osztják meg a közönséggel.

Idén olyan előadók meséit hallhatod majd a saját előadásukban, mint Varga Livius, Gryllus Vilmos, Farkasházi Réka vagy Varró Dániel.

De nem ez az egyetlen helyszín, ahol a meséké lesz a főszerep!

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Fotó: Fekete Kristóf Tibor

A Kultúrtér udvarában ugyanis bábelőadások, zenés mesék, kézműves foglalkozások, játéksarok és érdekes beszélgetések szórakoztatják kicsiket és nagyokat.

Minden délben MesEbéddel várnak az udvarban: míg a családdal megebédeltek és megpihentek, a Kultúrtér udvargazdái mondanak történeteket. A Mesékbe zárt titkok foglalkozásokon pedig Kecskés Karina színésznő, metamorphoses meseterapeuta, drámapedagógus és Fehérváry Lilla énekes, muzsikus interaktív mesemondásra és játékra hívják az öt–kilenc éves korosztályt.

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Kecskés Karina és Fehérváry Lilla - Fotó: muveszetekvolgye.hu

És nem érdemes lemaradnotok két nagy kedvencem, Szabó T. Anna és Molnár Emese énekesnő programjáról sem: Szabó T. Anna 2024-ben új verseskötettel jelentkezett, amelyhez a Molnár Emese, énekes-dalszerző nevével fémjelzett JaMese zenekar komponált ismét zenés albumot. Az új zenei anyag játékosságáról, a szavakban rejtőző dallamokról beszélgetnek majd a Völgyben, a gyerekeket pedig önálló dallamalkotásra, improvizálásra és újfajta ritmusjátékok kitalálására inspirálják. 

Táncolj, beszélgess, egyél – érezd, hogy élsz!

Aki nem ismeri a múltját, az hogyan építené a jövőjét?! Hogy őszinte legyek, az én családomban ez a kérdés alapvetés, ennek szellemében nőttem fel. Magyarországi szerbekként ugyanis hűen őrizzük a hagyományainkat, és ápoljuk gazdag kulturális örökségünket. A modernitással ez számomra teljesen megfér, sőt, ezzel együtt érzem magam teljesnek.

Épp ezért ajánlom szeretettel a Hagyományok Háza Folk Udvar programjait, ahol egy már megszűnőben lévő, de mégis tovább élő világot szeretnének megmutatni kicsiknek és nagyoknak, játékosan és komolyan, zenélve, táncolva, alkotva, énekelve, mesélve – hangsúlyt helyezve mindarra, amit érdemes megőrizni a jövőnek is. És hidd el, nagyon sok mindent érdemes!

Vagy ha még nem is hiszed, akkor ülj le a gyerekeiddel a Kalotaszegről, Gyimesből vagy épp a környékbeli Bakonyból érkező mesterek mellé hímezni, faragni, énekelni vagy faggasd őket egy lassan végképp eltűnő világról, ahol az élet szerves része volt a zene, tánc, mese- és mondavilág, kézműves hagyomány, és meglátod, teljesen másképp távoztok majd.

Hogy ne csak általánosságokban beszéljek: itt lehetőséged lesz megismerni és kipróbálni például szülőföldem, a Dél-Alföld tüzes táncait és énekeit is, vagy az alföldi gasztrokultúra ízeit. De ha igazi mulatságra vágysz, vigadj a Folkkocsmában, hallgasd meg a Tázló Együttes népzenei koncertjét vagy Csiki Lóránt felnőtteknek is szóló esti meséit.

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Csiki Lóránt - Fotó: muveszetekvolgye.hu

Buszozz Hobóval, improvizálj Vecsei H. Miklóssal – A Völgyben mindig érdemes nyitott szemmel járni

A Völgy azonban még megannyi izgalmas programot kínál, a legjobb, ha mindig nyitott szemmel (és szívvel) jársz. Sokak nagy örömére ismét lesz például Zenélő busz, ami a tavalyi évben óriási sikerrel debütált.

Lackfi János programajánló művészetek völgye Kaláka Kimenő Radival családi programok
Zenélő busz - Fotó: muveszetekvolgye.hu

A Közlekedési Múzeum retró Ikarusa minden délután körberobog majd a fesztiválon, miközben olyan előadók játszanak limitált közönségének, mint például Bérczesi Robi, Hobo, a Margaret Island vagy éppen Wunderlich József. 

A Kender Kertbe egy év kihagyás után idén visszatér sokak kedvence, a Völgyimpró, ahol a Blue sPot zenekar délutánonként más-más vendégzenészt – olyan kiválóságokat, mint Szirtes Edina Mókus, Premecz Mátyás vagy Vecsei H. Miklós – hív el egy-egy improvizatív minikoncertre.

De először érkezik saját udvarral Vigántpetendre a Romani Design, a világ első roma divatstúdiója, ahol a fesztiválozók ízelítőt kaphatnak a Romani kultúrmissziójából, a kortárs roma viseleti kultúra, az iparművészet és a képzőművészet nyelvén keresztül. Az udvar kiállításokkal, beszélgetéssekkel, pop-up store-ral és tematikus művészeti napokkal készül, lesz például lagzi, jósda és divatbemutató, valamint Varga Helena-koncertek is, ahogy ételkóstoló, mesefilmvetítés és fenntartható kézműves ékszerkészítő workshopok is várják a Völgylakókat. 

A Diabelli kimondottan családoknak szóló programjai között helyet kapnak a kézműves foglalkozások, a fűszernövény-ültetés csínjának-bínjának elsajátítása és a művészetterápiás foglalkozás is.  

De idén több múzeum is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Budapest Főváros Levéltára, a Néprajzi Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, az Adaptér, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Posta Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) is interaktív kiállításokkal és programokkal ad betekintést kínálatába.

Kiemelt képek forrása: muveszetekvolgye.hu

Filákovity Radojka