Elég nehéz vállalkozásnak tűnik a mintegy 1500(!) programból kiválasztani tízet, de azért megpróbálkozom vele, és mind a tíz napra ajánlok egyet-egyet. (Meg persze még egye párat, mert nem bírtam ki…)

Tudatos fesztivál

A programajánlók előtt még egy nagyon fontos dologról is szót kell ejteni. A Művészetek Völgye idén bevezeti az újrapohár rendszerét, sőt arra buzdítja a látogatókat, hogy bátran vigyék magukkal saját evő- és ivóeszközeiket, így sokkal kevesebb hulladék keletkezik majd a tíz nap alatt.

A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat, és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén, Keszthelyen komposztálnak. Hajnalonta pedig a szemétgyűjtők csapata összeszedi és kiválogatja az előző napon keletkezett hulladékot, ezeket komposztálják vagy újrahasznosítják. Szóval te is érezd magad jól, de figyelj közben a környezetre!

1. „Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal”

2019. július 19., 19:00 – Cirque du Tókert

Egy különleges kiállítás nyílik az első nap estéjén, amely a párbeszéd és a közös munka hatásairól szól. Az alkotások létrehozásában az „Önállóan lakni” csoport mozgássérült tagjai több hónapon át dolgoztak együtt fiatal magyar képzőművészekkel. A tárlat célja, hogy rádöbbentse a nézőket, milyen rejtett előítéleteink vannak a mozgássérült emberek életével kapcsolatban. Láthatóvá válik az is, ahogy két különböző közösséghez tartozó idegen egymás megismerése során létrehoz valamit, ami a másik nélkül nem készülhetett volna el. A hat – azonos feltételeken alapuló – alkotófolyamatból különböző hangsúlyokat bemutató művek jöttek létre, fotósorozatok, videómunkák, és egy – a résztvevők levelezését feldolgozó – Photobook. Végigkövethető az alkotófolyamatok lenyomata egy interaktív kiadványban, és egy kényelmes, akadálymentes párbeszédsarokban ti is elmélyedhettek a műalkotásokban.

2. Retró kertmozi a vegyesbolt falán

2019. július 20., 21:00 – Magyar Nemzeti Filmarchívum

Sötétedés után te is elmerülhetsz az eredeti 16 mm-es kópiáról vetített dokumentumfilmek, híradók, reklámok és más ritkaságok élvezetében. Igazi retró életérzés, hiszen egy vegyesbolt falán követheted végig a régi eseményeket a csillagos ég alatt.

Ugyanezen a helyszínen minden délben interaktív gyerekfoglalkozások és filmtörténeti kiállítás várják a kicsiket. Rajzfilmkészítés és rajzfilmverseny, kinetikus játékok gyártása, filmtörténeti kiállítás tárlatvezetéssel, filmismereti totó. Ez olyan program, amit te ugyanúgy élvezhetsz, mint a gyerekek.

3. Interaktív énekes workshop Kazai Ágival és Harcsa Veronikával

2019. július 21., 12:30 – Harcsa Veronika Udvar

Me and my city! Photo: @eszter.fruzsina

Az ember nem  teheti meg mindennap, hogy két ilyen fantasztikus énekest lásson és halljon énekelni, méghozzá nagyon közelről. Harcsa Veronika egyébként több vendégművésszel is énekel majd a további napokon, érdemes idejében odamenni, hogy legyen helyetek, mert nagyon csábító ez a csodás lehetőség.

4. Le tudjuk hűteni?

Dr. Ürge-Vorsatz Diana, 2019. július 22.,14:30 – Művészetek Zöldje

Az éghajlatváltozásról beszél Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU oktatója, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Testületének munkatársa, aki nem mellesleg hét gyermek édesanyja. Ha tudni akarod, mit jelentenek a hőséghullámok, az eszeveszett viharok, az itthon is terjedő trópusi betegségek, és az is érdekel, hogy te magad mit tehetsz ellene, akkor feltétlenül menj el erre a beszélgetésre.

5. Itt a vége, fuss el véle!

Momentán Társulat, 2019. július 23.,18:00 – Momentán Udvar

A tegnapi utolsó Éjjel-nappal Momentán után! Közös kép veletek! 💖🤟🏻 #koszonjuk #ejjelnappalmomentan #momentanudvar @muveszetekvolgye

A Momentán csapatánál sosem lehet tudni, mi történik momentán, épp azért annyira üdítő minden előadásuk, mert egészen biztos lehetsz abban, hogy soha többé nem láthatod tőlük ugyanazt a produkciót. Most például kiderül, hogy amikor vége a mesének, akkor a szereplők boldogan élnek-e, amíg meg nem halnak… Te is segíthetsz abban, hogy megtudhassuk, mi történik a mese szereplőivel, rajtad is múlik, lesz-e hepiend.

6. Sena és az őserő

2019. július 24., 21:00 – Világzenei Udvar – Kocsor Ház

@iriemaffia a Panoráma Színpadon #anyarlegjobb10napja #kapolcs #művészetekvölgye2018

Most egy kicsit bevallottan hazabeszélek, ugyanis Sena nemcsak kiváló énekesnő, hanem igazán impulzív riporter is. Már két adást láthattatok a Nyomjad, anyukám! című saját gyártású műsorunkból, amelyben műsorvezetőként debütált. (De ha mégsem, akkor feltétlenül pótoljátok ITT és ITT!) A világzenével elmélyülten foglalkozó zenei zseni – ghánai származása miatt – egyébként is híve a multikulturalizmusnak, de ezek a friss dalok most kifejezetten a szeretetről, a békéről és az erőről üzennek mindannyiunknak. Szívből ajánlom nektek ezt a felemelő estét, ami jóval túlmutat a zenén.

7. Nézőképző – Oldott hangulatú beszélgetések a művészetről mindenkinek

2019. július 25., 16:00 – MANK Artporta

Mindig lenyűgözött, amikor olyan tárlatvezetéseken vettem részt, amelyeket szakértők tartottak, és nem csupán ledarálták a kötelező tudnivalókat, hanem igazi párbeszéd alakulhatott ki köztünk. Itt is igazán oldott hangulatú beszélgetésre számíthattok, amely nem csupán a művészettörténettel foglalkozik színesen és vidáman, hanem a mélyebb összefüggéseket is megmutatja, ezek után már te is bátrabban mozoghatsz a képzőművészet csodálatos világában.

8. Van kecmec! – Dolák-Saly Róbert  és az abszurd

2019. július 26., 16:00 – Kaláka Versudvar

Az egyik legjobb ember a világon ❤️ Amíg ő van, addig nem félek semmitől. #doláksalyróbert #könyvbemutató #átrium #énvagyokakedvencállatom #döglötttehén #lartpourlart

Jó, hát be kell vallanom, hogy megint kicsit hazabeszélek, ugyanis Kurucz Adri kolléganőnk férjéről van szó, akinek a humorát korábban is imádtam, de miután megismertem Adrit, és kiderült, hogy Robi az ő férje, valahogy még jobban szeretem ezt az abszurd, senkihez nem hasonlító, kicsit őrült figurát. A különleges előadásban megelevenedik a Besenyő család „zsenilis” öregje, Anti bácsi, valamint Naftalin Ernő „ötletológus”. Ne csodálkozzatok majd, ha ők különböző ürügyekkel piszkálni fognak benneteket. Természetesen Leopold-mester sem maradhat el, aki rendhagyó diafilmvetítéseit közvetíti. Pár népszerű dalt is hallhattok majd a szerző előadásában, és ne lepődjetek meg, ha semmi sem úgy történik majd, ahogy az a műsorfüzetben szerepel, mert Dolák-Saly semmit nem élvez jobban, mint azt, ha meglepheti a közönséget pár eszeveszett ökörséggel.

Ugyanezen a napon és helyszínen egy kicsit később, Dolák-Saly más oldalával is megismerkedhettek, ugyanis Szirtes Edina Mókussal zenés versimprót adnak elő. Jó lesz kontrasztnak, mert ebből a műsorból derül ki igazán, milyen komoly művész is Dolák-Saly Róbert, hiszen csak az képes a bohóckodásra, aki mindent tud az előadóművészetről. Belemerülhettek az Agyatlantiszba, Szirtes Edina Mókus pedig zenei hangokból épít majd nektek űrállomást.

9. Szabó Balázs Bandája 10. születésnapi koncertje + a Modern Art Orchestra

2019. július 27., 22:45 – Panoráma Színpad

Szabó Balázs és Bandája megszámlálhatatlanul sok fantasztikus dallal ajándékozott meg bennünket az elmúlt tíz évben. A nagy slágereket is biztosan elmuzsikálják majd, tehát az édesbús hangulat mellett az óriási, pörgős őrületek is helyet kapnak a koncerten, de ami igazán különlegessé teszi ezt az estét, az mindenképp a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra  vendégként való fellépése. El tudom képzelni, mint művel az a sok fúvós a színpadon Szabó Balázsékkal, szóval ez a koncert mindenképp a „must have” kategóriába tartozik.

10. Kaláka 50 

2019. július 28., 18:00 – Kaláka Versudvar

A Versudvar zárókoncertje az 50 éves Kalákával szintén olyan esemény, amelyen mindenképp ott kell lenni. Vendégek: Huzella Péter és Mikó István. Gondoljatok bele, micsoda gazdag zenei múlt fér bele ötven évbe! Az én generációm már a Kaláka dalain nőtt föl, és természetesen az én gyerekeim is kívülről fújják a kedvenceket. Annyi közös élményünk kapcsolódik a Kaláka dalaihoz. Biztos vagyok benne, hogy ezt a szellemi örökséget majd ők is továbbadják kalákában az ő gyerekeiknek. 

+ 1 Panoráma színpad nagykoncertek

Na, jó, nem bírtam ki. Muszáj a Panoráma Színpad nagykoncertjeiből is sorra vennem néhányat: Anna and the Barbies, július 19., 20:30. Boban Markovic és zenekara lép fel Palya Bea vendégszereplésével 21-én, 20:30-kor.  Péterfy Bori & Love Band 23-án, 20:30-kor kápráztatja el a közönséget. Az Elefánt csapata 24-én, 20:30-kor lép fel, az Irie Maffia Senával 25-én, 22:45-kor csap bele a húrokba, és a Budapest Bár zárja a nagyszínpadi programokat 28-án, vasárnap este hétkor. Behumi Dóri, Németh Juci, Tóth Vera és Kiss Tibi dalol majd a kedvetekért.

Both Gabi