„Hagyjál már az alaplével!”

Akárhányszor ajánlok valakinek receptet (ami egyébként meglepően sokszor megtörténik), mindig hangsúlyozom az alaplé fontosságát. És sosem veszik komolyan. Pfff. Én ebből a szempontból könnyű helyzetben vagyok, mert nálunk legalább minden második héten van húsleves, azt meg már eleve úgy csinálom, hogy megmentek belőle két főzeléknyi alaplevet, ha nem többet. De ha véletlenül nincs alaplevem, akkor három zöldséggel és egyetlen edénnyel fél óra alatt csinálok, és higgyétek el, megéri a pluszmunkát, mert sokkal jobb, mint a kocka vagy a víz. A legalapabb alapléhez szerintem egy fej hagyma, egy sárgarépa és egy random másik zöldség (fehérrépa, zeller, krumpli) kell, minimum. Minden más extra. A megmosott, de nem megpucolt (hacsak nem akarjátok másra felhasználni) zöldségeket hosszában kettévágva addig pirítom zsiradék nélkül a fazékban, amíg kicsit megfeketednek:

Utána felengedem vízzel, és legalább 30 percig főzöm. Én szoktam sózni, de nem muszáj.

Az alaplé iránti rajongásomtól függetlenül elismerem, hogy nem kell mindig alaplé.

Ha egy főzelék kolbásszal és hagymával indul, olyan intenzív lesz az íze, hogy igazából vígan elnyomná a zöldségalaplé ízét, úgyhogy ez esetben teljesen felesleges macera alaplevezni.

Kukoricafőzelék kerek tíz perc alatt

Hagyma, fokhagyma, olaj, fagyasztott kukorica, alaplé, tejszín, tejföl, keményítő – és bumm, kész a világ leggyorsabb főzeléke. Ez valójában egy light majonézes kukoricasaláta főzelékesítve. A hagymákat picit megpirítom az olajon, megy rá a kukorica, az alaplé és egy kevés tejszín, pár perc alatt megpuhulnak a kukoricaszemek, akkor egy-két evőkanál tejföl és végül a keményítő, hogy főzelék állaga legyen. Valami zöld még mehet rá, meg lejjebb ajánlok pár egyszerű és gyors főzelékbe/főzelékre vagy mellé valót.

Az ezerarcú krumpli

Az van, hogy a krumplival elfogult vagyok. Egyszerűen imádom, mindenre jó, a legjobb nassolnivaló (chips) és a tökéletes alkohol (vodka) mellett legalább száz csodás étel alapja. Ha csak egyetlen fő alapanyagot ehetnék hátralévő életemben, az egyértelműen a krumpli lenne. Ezek után nem meglepő, hogy négy krumplis főzeléket hozok, amelyeknek egyaránt az az alapjuk, hogy kis megpirított hagymával indított, majd az alaplében megfőtt krumplihoz teszek egy kis tejszínt és vajat (meg sót), picit még melegítem, majd a krumplik kétharmadát kiemelve botmixerrel szépen összeturmixolom a levet, vagyis a saját anyagával sűrítem, és visszasuttyantom a kivett krumplikákat. Ez eddig egy fűszerezetlen, alap (de amúgy nagyon finom) krumplifőzelék, amivel négy egészen más irányba indulhatunk.

Konfitált fokhagymás krumplifőzelék

 

A bő olajban héjastul megsütött fokhagyma nagyjából fine dining szintre emeli a basic krumplifőzeléket, nem is érdemes nagyon túlgondolni. Ha kicsit extrábban tálalnánk, julienne-re vágott pirított krumplival meg lazán odapöttyintett főzelékalappal, akkor esküszöm, lehetne valami fancy menüsor egyik fogása. A lényeg: a fokhagymát gerezdekre szedve, de héjastul süssétek bő olajban (én repceolajban szoktam) addig, amíg kicsit meg nem feketedik, hagyjátok kihűlni, ugrasszátok ki a héjából a krémes-csodás fokhagymákat, keverjétek hozzá a főzelékhez és reszeljetek az egészre parmezánt.

Tormás krumplifőzelék (húsvét után maradék sonkával érdemes kipróbálni)

Tudom, hogy nagyon meglepő, de tök jól passzol a krumplihoz a torma! Én most kétfélét használtam: kéttányérnyi főzelékhez csak simán hozzákevertem egy púpos evőkanál ecetes tormát, meg beleszórtam egy teáskanál nádcukrot, és rálöttyintettem egy icipici almaecetet, majd a végén reszeltem rá nyers tormát. A nyers tormával nagyon óvatosan kell bánni, mert elég csípős, szóval gyerekeknek készülő főzelékhez ez a mozzanat már nem ajánlott.

Sült karfiolos krumplifőzelék

A sült karfiol a kedvenc téli zöldséges fogásaim között van. Szuper krémlevest lehet belőle csinálni (gránátalmával megszórva a legjobb), és magában, fokhagymás tejfölbe mártogatva is finom… De a legjobb szerintem krumplifőzelékbe keverve! A sütőben 30 perc alatt egy kevés olívaolajon megpiruló karfiolt csak belekeverem a krumplifőzelékbe, megy bele egy teáskanál római kömény, esetleg pirítok hozzá mandulát és szórok rá egy kis gránátalmamagot, és már kész is.

Krumplifőzelék savanyú uborkával

Ebben a cikkben bevallottuk, hogy a gyerekeink a zöldséget leginkább savanyúság formájában szeretik, ezt pedig tökéletesen ki lehet használni! A sima krumplifőzelékhez simán mehet egy kis felkockázott savanyú (vagy akár kovászos) uborka meg némi zöldfűszer (én most petrezselymet tettem bele), és máris kész.

Kolbászfőzeléknek álcázott lencseragu

Na, ehhez a főzelékhez nem kell alaplé. Csak egy kis darab kolbász meg hagyma, amit érdemes jól lepirítani, aztán hozzáadni két marék vörös lencsét, egy marék beluga lencsét meg egy hámozottparadicsom-konzervet, aztán egy kis vizet, és addig főzni, amíg főzelékké nem változik. Ezt nem kell sűríteni, mert a vörös lencse szétesik, és attól kifejezetten főzelék állaga lesz, de szerintem akkor a legjobb, ha a vörös lencsének csak egy része esik szét (kb. 30 perc főzés után), egy része pedig megmarad félig-meddig egyben. Ez egyébként a gyerekbarát verziója ennek a csodás indiai lencsefőzeléknek, amit imádok, a gyerekeim viszont nagyjából csak ezt az indiai ételt hajlandók megenni (egy kicsit visszafogottabb fűszerezéssel).

De mi kerüljön a főzelékbe?

Vannak (és most direkt nem írom, hogy férfiak, mert én például kifejezetten nő vagyok), akik szeretik, ha a főzelék mellé vagy rá még akad valami kis extra. A főzelék feltét 1.0 a virsli – na, ahelyett ajánlok pár egészségesebb alternatívát.

Sütőben sütött fűszeres csicseriborsó (konzervből)

A lecsöpögtetett konzerv-csicseriborsót összekeverjük olívaolajjal, római köménnyel és őrölt paprikával – majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Amúgy egészséges nassolnivalónak is szuper.

Karfiolsteak

A karfiolsteaket az különbözteti meg a sima sült karfioltól… hogy másképp van vágva. Igen, pont ennyi. Szóval a karfiol közepén lévő részt szeletekbe vágjuk (egy karfiolból két-három szelet lesz), bekenjük olívaolajjal, fűszerezzük, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Leveles tésztás sajtfalatkák

Felkockázott sajt, kész leveles tészta, batyugyártás, tojással kenés, sütés, és tésztabundában olvadó sajt. Minden főzelékhez tökéletes!

Tóth Flóra

A képek a szerző tulajdonában vannak