(Hirdetés)

1. Amikor otthon is tehetsz ellene

A megtörtént esetek:

„Általános iskola vége felé két téma foglalkoztatta az osztályunkban a lányokat: kinek ki a legjobb barátnője, illetve, ki kibe szerelmes. Mindkettőhöz listáink voltak, fontossági sorrendben felsorolva négy-öt személy. Ezek természetesen folyamatosan változtak. Akadt egy osztálytársunk, aki mindkét kategóriában menőnek számított, amit a mai napig nem értek, mert hihetetlenül büdös volt a szája. Nem értem,  hogy legjobb barátnőként mi lehetett benne vonzó, hiszen hogyan osztunk meg titkokat, egymásba fülébe súgva, ilyen körülmények között?! Másrészről pedig a fiúk hogy a fenébe nem ugrottak hátra két métert a randi elején? Úgy látszik, nekik mindez cseppet sem számított. És még a gimi végén is ugyanolyan menő volt...”

„A legdurvább az egyik gimis tanárom volt, aki sose értette, miért nem ül senki az első sorban. Nem csak éktelenül büdös volt a szája, hanem köpködött is, tehát dupla dinamitnak számított. De valószínűleg soha senki nem mert szólni neki, és úgy ment nyugdíjba, hogy azt hitte: „milyen félénkek ezek a mai gyerekek..."

„Sosem felejtem el, mennyire büdös volt a szája annak a köztiszteletben álló úrnak, akitől egy ízben kitüntetést kaptam. Óriási megtiszteltetés volt a díj, és ott lehetett az egész családom is az ünnepségen. De nekem mégis az a legmélyebb emlékem az eseményről, hogy mennyire büdös volt a szája szegénynek.”

A szakember véleménye: Egy jó szimatú, tapasztalt fogorvos, mint egy sommelier képes különbséget tenni az egyes szagok között, és könnyebben meg tudja állapítani a kellemetlen szájszag forrását. Ha gyanús, hogy kellemetlen a leheleted, először a szájüregtől érdemes elindulni. Sok esetben az is elég, ha a szájhigiéniát javítod. Talán nem mosod eleget, vagy nem jól mosod, ami fogínybetegséget, fogszuvasodást okoz. Második körben pedig meg lehet nézni, elégséges-e a nyáltermelésed, nincs-e valamilyen fogazati rendellenességed. Azok például, akik nyitott szájjal alszanak, mesterségesen szárítják ki a nyálkahártyájukat. Akad olyan is, akinek mélyen barázdált a nyelve, ahol könnyebben megülnek a baktériumok. Ebben az esetben elég csak arra rászokni, hogy a fogak mellett a nyelvedet is megmosod.

szaj
Forrás: Flickr/M I S C H E L L E

2. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez... vagy fogorvosához

A megtörtént esetek:

„Ifjú koromban megesett, hogy két pasival jártam egyszerre, az egyik rettegett a fogorvosoktól, (és ezt sajnos érezni is lehetett a leheletén...) a másik meg egy veszettül jóképű fogorvos volt. Amikor ez a dolog kiderült, (mert persze kiderült), akkor az első pasi nemcsak rettegett a fogorvosoktól, hanem gyűlölte is őket.”

„Az általános iskolai rajztanárnőmnek volt irtózatosan büdös szájszaga: némi kávéval megspékelt gyomor-odor... Imádtam a nőt tanárként, de az a szájszag!”

„A PR részlegen dolgoztunk együtt, ő volt az új pasi. Gondolhatod, mennyire klassz, ha valaki újságírókkal dolgozik... és büdös a szája. Plusz az egész kommunikációs osztály is „élvezhette" nap mint nap ezt a bűzt. Egy idő után már mindenki csak e-mailen akart vele kommunikálni.”

„A büdös szájról főleg a matektanárom jut eszembe. Neki volt aztán olyan penetráns favella-szagú lehelete, hogy senki sem mert közel menni hozzá vagy segítséget kérni, amikor nem értettünk valamit. Később kiderült, hogy nyitott gyomorszája volt, amit valószínűleg a sok stressz okozott. Amióta én is tanárként dolgozom, mindig van a táskámban valami szájillatosító, hogy a tanítványaimnak ne ez az egyetlen emléke maradjon meg belőlem.”

A szakember véleménye: A rossz lehelet ritkábban egy betegség tünete is lehet, aminek következménye nemcsak beszéd közben, de zárt szájnál is érzékelhető a kellemetlen szag. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy a tüdőben vagy az emésztőtraktuson megjelenő betegségről van szó, esetleg anyagcserezavarról, netalántán veseelégtelenségről. Ezt sajnos nem lehet fogászatilag kezelni. Ha a szájüregben a fogorvosnak nem sikerült feltárnia a probléma forrását, akkor az adott szakorvosnál kell tovább kutakodni.

3. Van, hogy egy rossz szokás áll a háttérben

Megtörtént esetek:

„A pasi, akivel életemben először csókolóztam, masszív láncdohányos volt, ezért tényleg úgy éreztem, hogy egy hamutartót nyaltam körbe párszor. A kapcsolat nem is volt túl hosszú, viszont valami rejtélyes oknál fogva azóta is nagyon szeretem a dohányillatú srácokat. Mondjuk, kiskoromban az apukám is bagózott, lehet, hogy emiatt sem utálom annyira a cigiszagot.”

„A férjem volt kollégája minden napot négy-öt gerezd fokhagymával indított. Képtelen voltam levegőt venni a közelében.”

„Először voltak a kávés leheletű távoli nagynénikék, utáltam, amikor ölelgették az embert, még nagy puszikat is nyomtak az ember gyerekarcára, és ott maradt egy kávészagú nyálnyom. A kutyánkat  büdös szájjal is imádtam, de amikor leszedte az állatorvos a fogkövét, akkor újra finom kutyaszájszaga volt. A matek korrepetáló tanárnak viszont nem lehetett megbocsátani a büdös szájat. Évekig jártam hozzá, ráadásul még az alapból rettenetes bűzhöz kávészag is társult; egy kannából itta a kihűlt kávét, a kanna csőrén keresztül. Utáltam a matekot, a tanár büdös száját, és minden hétfőt, amikor mennem kellett. Útközben betértem az édességboltba egy csokiért kárpótlásul.”

A szakember véleménye: Ha nem szervi problémáról van szó, akkor beszélünk az úgynevezett klasszikus kellemetlen szájszagról. Ez lehet egy rossz szokás következménye, például ha valaki hagymát hagymával eszik, vagy sokat kávézik, és mellette dohányzik is. De az esetek kilencven százalékában fogászati eredetű a probléma. Lehet, hogy a fogak megbetegedéséről van szó; szuvasodásról, fogágybetegségről, valamilyen bakteriális gyulladásról. Kicsi az esélye, de nem zárható ki valamilyen szájüregi tumor sem. Léteznek olyan gyógyszerek is, amelyek mellékhatásaként megváltozik a nyáltermelés, és vele együtt a leheletet. A szájszárazság főleg idős korban jellemző, ami szintén ilyen tünetet okoz. Ebben az esetben, mivel a nyál nem tudja ellátni a védő-mosó feladatát, a baktériumok könnyebben elszaporodnak a szájüregben, ami rossz szaghoz vezet. A klasszikus oka a jelenségnek azonban ennél általában sokkal kevésbé komplex, és viszonylag könnyen orvosolható: lehet, hogy az illető egyszerűen nem jól ápolja a fogait.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/