wmn - lacalut

A fogmosási mániám gyerekkoromban kezdődött a felejthetetlen ízű Gabi fogkrémmel, és azzal a konkrét szertartással, amivel anyám megszerettette velünk magát a folyamatot. Egy gyerek talán azt hallja legtöbbször, hogy „Mars, fogat mosni!” Vagy: „Fogmosás nélkül nem fekszünk le aludni!”, de a parancsnál több kell: rá kell vezetni őt arra, hogyan lehet élvezni a fogmosást, mi a tétje, miért fontos, hogy szép és egészséges maradjon a fogazata. 

Egész életemben (pontosabban egy évvel ezelőttig) azt hittem, hogy a fogaimmal tényleg elég alaposan törődöm, és a legnagyobb gonddal tisztítom őket. Merthogy fogkefe nélkül nem indulok el sehová, és ha este nem megyek haza, akkor is van nálam tisztasági csomag – de még az irodában is tartok, mondhatni kényszert érzek arra, hogy tisztán tartsam őket. Kifejezetten idegesít, ha nem érzem frissnek a leheletem, ha valami beragad a fogközeimbe, és ha hosszú órákig nincs lehetőségem megmosni.

De amire végképp képtelen lennék: fogmosás nélkül aludni menni.

Gyerekkoromban esténként játszva, a tesómmal versengve mostuk a fogunkat kisszékeken állva a fürdőnkben, egymást lökdösve, a tükör előtt. Azon versenyeztünk, ki mossa tovább, és kinek habzik jobban a krém. A fogmosásra anya és apa tanított bennünket, akiknek mindig szépek voltak a fogaik. A kemo- és sugárterápiás kezelésekig nekem sem volt különösebb problémám velük, azóta viszont jobban kell ügyelnem rájuk, ezért, amióta meggyógyultam, a saját érdekemben negyedévente tiszteletem teszem a fogorvosnál. Nála végre megtanultam, hogyan kell alaposan fogat mosni. 

Igen, jól halljátok: igazából most tanultam meg végre a fogmosás helyes menetét. 

Mivel az erős, súlyos kezelések elkezdtek munkálkodni az ínyem és a fogaim tönkretételén, nem vehetem félvállról az alapos tisztítást. Tegye fel közületek a kezét az, aki minden este kitisztítja a fogközeit selyemmel vagy erre alkalmas eszközzel! És tegye fel a kezét az is, aki körkörös, beforgatós mozdulatokkal körbe is mossa a fogait: hátul is, az íny és a fog találkozásánál is alaposan! Lehet, nem abból lesz a nagyobb tömeg, aki nyújtózkodik, de bevallom, egy éve még én sem tartoztam közéjük. 

Persze mindez nem azért van, mert igénytelen és ápolatlan vagyok, csak nem ismertem a helyes fogmosás technikáját, és egy sima fogkefével meg egy jóféle fogkrémmel nem is mentem sokra: annál jóval több kell. Azzal sincs gond, ha ezt nem így csináltad eddig, soha nem késő elkezdeni.

A négyperces szabály továbbra is érvényes, de nem mindegy, hogy csak simogatod a jól látható részeknél, vagy benyúlsz oda is, ahova senki se lát be.

Mondom, mik azok a szabályok, amiket megtanultam a fogorvosomtól, és azóta betartok:

  • Negyedévente járok fogkő-eltávolításra és tisztításra. Igazság szerint elég volna félévente is, de én aggódom a kezelések miatt kezdeti stádiumban lévő fogínysorvadásom miatt, így gyakrabban megyek a szokásosnál. 
  • Vettem egy jobbfajta elektromos fogkefét az orvosom tanácsára. Vannak olyan orvosok, akik nem erre esküsznek, de a személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy én hatékonyabban tudom vele tisztítani a fogaimat. 
  • Alapjáraton minden este és reggel megmosom a fogamat. Továbbá mindig van nálam útközben is sima fogkefe, és ha lehetőségem van, akkor napközben is tisztítom a fogam. 
  • A fogmosás nemcsak a külső részek dörzsölgetéséből áll, hanem alaposan, körkörös mozdulatokkal megmosom a hátsó részeket, magát a fog hátulját is, a legmesszebb eső fogakat is beleértve. Kiemelt figyelmet fordítok az ínyem és a fogam találkozásánál eső részekre, hiszen ott jóval több baktérium képes megmaradni, mint a fog jól látható részein. 
  • Minden este különböző méretű fogköztisztítóval eltávolítom az ételmaradékot a fogközökből, különösen ügyelve az ínyközeli részekre.
    Amikor ezt az eszközt egy évvel ezelőtt elkezdtem bevetni, nem gondoltam volna, milyen sok ételmaradékot hagyunk ott, ha nem tisztítjuk a fogközöket. (Korábban fogselymet használtam, de nem elég alaposan és nem elég gyakran.)
  • A kezdeti stádiumban lévő fogágybetegségekre és fogínygyulladásokra ajánlott, alkoholmentes szájvizeket használom.
  • Nem fehérítem a fogamat orvosilag, a fogak érzékennyé válhatnak, és a vakító fehérségű fog nem is feltétlenül vonzó. Én inkább az egészséges hatásra szavazok. 
  • Próbálom kerülni azokat az ételeket, amik jobban roncsolják a fogzománcot. 
  • Ha kávézom vagy vörösbort iszom, megpróbálok fél óra elteltével fogat mosni. (Ezek ugyanis elszínezhetik a fogakat.)

Akárhányszor látok olyan cikket, amelyben arról van szó, hogyan változtatja meg az ember külsejét a fogai állapota, mindig elcsodálkozom, mennyit képes dobni egy ember fizimiskáján a szép mosoly. 

Ha tehát szépészeti beavatkozáson gondolkodsz, először is keresd fel a fogorvosod, és járj hozzá rendszeresen, bár azt hiszem, ezt nektek nem is kell mondani, hiszen ti is megtanultátok gyerekkorotokban: fogmosás nélkül nem megyünk az ágyba!

 Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Justin Case