Félvállról vett szájak

A Lacalut 1828 embert megkérdező kutatása (a válaszadók között érdekes módon jóval több a nő, mint a férfi: 5–15 százalék az arány, ez majd főleg az eredmények tükrében lesz érdekes, kétharmaduk pedig városi-fővárosi) nem fest túl rózsás képet a szánkról. A válaszok elemzéséből ugyanis az derül ki, hogy a fogsorunkat hajlamosak vagyunk csúnyán elhanyagolni. A magyarok harmada ritkán, csupán évente egyszer megy fogorvoshoz – ráadásul rendszerint nem is karbantartási szándékkal, hanem akkor, ha már nagy a baj.

De még ezt is igyekszünk megúszni: ha beüt a pofazacskókban a krach, 100 emberből 67 inkább az internetet túrja fel megoldásért, netán az ismeretségi körében próbál választ találni a problémára, mintsem hogy szakemberhez forduljon – pedig a lyukas fog sajnos ezektől a módszerektől nem fog begyógyulni. 

Nem csak kefélni kell!

A fogápolás legfilléresebb tételében sem vagyunk túl igényesek, egy év alatt legfeljebb négy fogkefét koptatunk el, és sokak fürdőszobájában dekkol szanaszéjjel álló sörtéjű, elhasznált fogkefe. Fogselymet, nyelvtisztítót, szájvizet is csak elvétve használunk – mindössze a válaszadók két százaléka –, pedig a szakember szerint ezekre nagy szükség van.

Ennek ellenére a kérdőív kitöltői tudatos fogápolónak tartják magukat, hiszen nemcsak rendszeresen mossák, de táplálkozással is tesznek a fogaik egészségéért.

Az idő nekünk dolgozik

Azonban van jó hírem is: az érettségünkkel párhuzamosan a fogainkra is egyre tudatosabban figyelünk. Míg fiatal korában az ember hajlamos egy buliból hazaesve fogmosás nélkül (és teljes sminkben…) bedőlni az ágyba, az ötvenes éveink derekán már sokkal inkább odafigyelünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, minél később kelljen nézegetni a pohárba helyezett fogsorunkat az éjjeliszekrényen.

Öt perc sika

Amikor szóba kerül, hányszor is kellene egy nap fogat mosni, akkor gyakran nem merül fel az ennél eggyel fontosabb kérdés: mennyi ideig? Hiába mutatod meg ugyanis a fogaidat naponta ötször is a fogkefének, ha mindez kimerül egy futó kalandban. A szakember tanácsa: naponta kétszer, de inkább háromszor, és legalább két percen át kefélj! Ezt akár kispárnára is érdemes hímezni, ugyanis fájdalmasan kevesen vannak, akik valóban így is tesznek. Pedig naponta pár perc ráfordítással nemcsak hófehér mosoly büszke tulajdonosai lehetnénk, de sok későbbi bajtól is megóvhatnánk magunkat. 

Körkörösen söprögetve

A fogmosásra szánt időn kívül még a helyes technika elsajátítása érdemelhet figyelmet, mert bár sokan úgy hiszik, teljesen előírásszerűen járnak el, nem biztos, hogy valóban tisztában vannak a mikéntekkel.

Ha legközelebb fogorvosnál jársz, ártani biztosan nem fog, ha megkérdezed a helyes söprögetési módszerről.

Tanácsok, hogy minél tovább megőrizhesd a hollywoodi mosolyodat:

1. Évente kétszer ellenőriztesd a fogaidat szakemberrel!

2. Rendszeresen menj fogkő-eltávolításra!

3. Ha gyakran vérzik az ínyed, kilyukadt a fogad vagy az ínyedben jelentkezik fájdalom, minél előbb keresd fel a fogorvosodat!

4. Az elektromos fogkefe fejét és a „sima” fogkefédet is cseréld le két-három havonta! Ha pedig betegségen estél át, akkor is vegyél újat.

5. Ne csak fogkefével ápold a fogaidat! A szakértő szerint fontos, hogy rendszeresen használj fogselymet a fogközök tisztán tartására, illetve szájvizet – és a nyelvedet is tisztítsd meg az erre való eszközzel.

6. Ne közvetlenül evés után moss fogat, inkább várj harminc percet, majd utána minimum két percen keresztül sikálj. Közben ne foglalkozz mással, a figyelmed fordítsd a fogmosás műveletére, hogy az valóban alapos, és ne csak olyan tessék-lássék legyen.

7. Rágjál sok friss zöldséget, az édességek mennyiségét és a színezésre hajlamos italok fogyasztását (kávé, tea, vörösbor) igyekezz minimálisra csökkenteni.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images