(Hirdetés)

1. Varró Dániel: Akinek a foga kijött – még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak

dani

Most egy egészen picit ellentmondok magamnak. Ez a kötet nem abban segít, hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek a helyes fogmosást, hanem abban, hogy minden helyzetben vegyük elő a humorunkat, például akkor is, amikor a fogzás miatt megállás nélkül bömböl a kisded: Íme, Varró Dani ezt a nyolcsorost alkotta erre a célra:

Fognövesztgető (ezt együttérzően kell mondogatni)

Akinek épp jön a foga,

bömböléshez van-e joga?

Bizony, joggal mondja: böm,

akinek a foga jön.

Akinek a foga kijött?

Csendbe legyen az a kölyök!

Kiknél nincs jövése fognak,

kérdezem én: mit nyafognak?

A kötetben van még Etetgető mondóka, Tudogató mondóka (ezt büszkén kell mondogatni a szerző instrukciója szerint), Egyhangú ringató (ezt csücsörítve kell mondogatni), Pakolgató, (amit meg fontoskodva kell mondogatni). Szóval először fürödjünk a költészet mámoros humorában, aztán mossuk meg a ded fogát, mert ő még nem képes rá! És Akinek a foga kijött, ugyebár, annak már muszáj fogat mosnia, különben…

(Manó Könyvek: Illusztrátor: Maros Krisztina)

2. Liane Schneider: Bori a fogorvosnál

bori

Bori már óvodába jár, elvben azzal is tisztában van, hogy miként kell fogat mosni, de úgy tűnik, ez nem sikerült neki elég jól, mert megjelent egy barna pötty az egyik fogán… Amikor kiderül, hogy ehhez bizony fogorvos kell, akkor Bori megrémül, pláne azért, mert az óvodában Misi riogatja őt mindenféle rémhírekkel, de aztán anya tiszta vizet önt a pohárba… a fogorvosnál, és Bori is rájön, hogy nem olyan rémes ez az egész, inkább kalandos!

Illusztráció: Eva Wenzel-Bürger, Manó Könyvek

3. Christian Tielmann: Berci foga mozog

berci

Ez a kötet már a fogváltás időszakába érkező gyerekeknek nyújt fogódzót arra nézve, hogy mit kell csinálni azokkal a fránya lötyögő fogakkal, pláne ha az embergyerek kísértenek képzeli magát, ami azért elég gyakran megesik ebben a korban. Mindenféle praktikákat hall Berci a társaitól, sőt még a fogorvoshoz is elmegy, mert annyira szeretne élethű szellem lenni, de semmi nem segít ezen. Illetve épp hogy a semmi segít. Olvassátok el, vicces és szellemes. Húúú!

Manó Könyvek: Illusztráció: Sabine Kraushar

4. Vig Balázs: A rettegő fogorvos

balazs

Ez egy olyan kötet, ami feltehetőleg neked is jó szórakozást jelent majd, ha a gyereked, – aki elvben már tud olvasni, hisz ez a Már tudok olvasni sorozatban jelent meg, – mégis feladná egy idő után a betűkkel való küzdelmet, de nem azért mert unná, hanem azért, mert gyorsabban szeretné megtudni, mi lesz a vége a Zománc utca 20. alatt rendelő, gyerekektől rettegő  Fognyűvő nevű fogorvosnak, és a hozzá látogató gyerekeknek. Ezt a könyvet én is nagyon élveztem, mert roppant humoros, és el is vittem magammal, amikor a fogorvostól rettegő fiammal már nem tudtuk tovább húzni a fogorvosi kezelést. Miközben fúrták a fogát, én túlüvöltöttem a fúrógép zaját. A fiam hősiesen próbált figyelni a történetre, a fogorvos azonban rám szólt, hogy ne olvassam már ezt a butaságot, mert nem léteznek rettegő fogorvosok... Szerintem meg igen. Úgyhogy nem is mentünk többé hozzá...

Illusztráció, Kalmár István, Móra Könyvkiadó

5. Iwona Radünz- Thomas Röhner: Izgő-mozgó fogaim – Minden, amit a fogakról tudni szeretnél

izgo

Amikor mindennapos küzdelemmel járt még a családunkban a fogmosás, és ezt nekem naponta hatszor kellett végigküzdenem a három gyerekemmel, akkor igazi megmentőként tekintettem erre a könyvre, mert tényleg mindent nagyon világosan leírtak és lerajzoltak benne az alkotók. Az ölembe vettem a gyerekeket, és elolvastuk, megbeszéltük, miért olyan fontos a helyes fogmosás. Kicsit túl jól sikerült ez az este, mert ezután a gyerekek fogmosás közben folyton kirohangáltak a fürdőszobából, hogy ellenőrizzék a könyvben, mennyire helyesen tartották a fogkefét.

A régi, kissé viharvert fénymásolat mellett itt az új fényképes útmutató is, ami tényleg segít a helyes fogápolásban

Miután ezt megelégeltem, lefénymásoltam azt a lapot, amelyen olyan remekül lehetett követni a fogmosás lépéseit, aztán a csap fölé ragasztottam, onnan puskáztak. Emellé ragasztottam azt a lapot is, amire mostanában tettünk szert. Számomra is meglepő volt, mennyire más ez a fogmosási technika, és az is, milyen hatékony... A fogmosást is meg kell tanulni, nincs mese! A könyvhöz mellékeltek egy fémdobozkát is a kieső izgő-mozgó fogacskáknak, ez még vonzóbbá tette a gyerekek számára a fogas ügyekkel való foglalkozást.

6. David Walliams: Démoni Doki

demoni

Ez a könyv nem azoknak szól, akik hisznek a fogtündérben, szóval a tíz éven felülieknek írta a rendkívül népszerű szerző. A történet nem nélkülözi a horrorelemeket sem, de azért nem kell megijedni, Walliams igen humoros köntösbe csomagolta a sziporkázó szavakat. A sztori természetesen megint rettenetesen csavaros. A fogtündérre váró gyerekek párnái alatt ugyanis elég undi ajándékok jelennek meg. Aztán még egy csomó érthetetlen és rejtélyes dolog történik, míg végül kiderül, hogy Fogrém a világ összes gyerekfogát el akarja rabolni, és egy olyan lakot épít belőlük, ahol minden fogból készül. Ez a „foglak". A kötet gyerekhőseit, akik szeretnék őt megakadályozni abban, hogy a többi gyereket riogassa, bezárja a foglakba, de azért nem kell őket félteni... Ez a kötet arról is szól, hogy ne csak a fogainkra vigyázzunk, hanem egymásra is!

Illusztrálta: Tony Ross, Kolibri Kiadó

Both Gabi

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/Luiz Filipe Carneiro Machado