Én még fórumokon szocializálódtam, a Facebook sehol sem volt akkoriban, aztán jött, látott és győzött. Az egyik első csoport, amely magába szippantott, a Fly Lady volt, ahol nem arról értekezünk, hogy hogyan szállhatnánk el biztonságosan – bár arra is kapnék választ, az tuti –, hanem arról, hogyan legyen tiszta és rendezett az otthonunk anélkül, hogy megszakadnánk a takarításban. Na, jó, ez volt az eredeti cél, amelyet Farkas Lívia, az urban:eve bloggere indított el. Ő azóta Brightonban élvezi az életet, de

a csoport kontinenseken átívelő tagsága tanácsokat ad minden problémára, legyen szó gyereknevelésről, arról, hogyan lehet a cipőnyomot eltüntetni a falról, vagy épp az ügyben, hogy szoktasd le a macskát a nyávogásról (sehogy).

Az alapötlet, a Fly Lady magyar adaptálása egy rutinkiépítés, melynek során mindennap csak kevés házimunkát kell végezni, de a kecó ragyogni fog. Elvileg! 

Nem tudok szó nélkül elmenni a másik praktikus, a Bravúros Beosztók, kedvezmények csoport mellett, amely néha zsibvásárra emlékeztet, és a több mint 50 ezer tagnál nehéz követni az eseményeket. A kuponos, jó áron beszerzős tippeknek helyt adó csoportban mindig meg lehet tudni, hol olcsó a csirkemell, és akciózik-e a C&A, vagy mikor szállít ingyen a kedvenc kakaó lelőhelyed. Nem must have, de ha keres valamit az ember jó áron, nagy segítség lehet.

Ennél sokkal többet lehet tanulni a Kishaszonállat (baromfi, nyúl, kecske, disznó, kutya, galamb stb.) zárt csoportból, ahol mindennap gyönyörködhetek a szebbnél szebb Cochinokban, Brahmakban és egyéb számomra ismeretlen fajtájú tyúkokban, kacsákban és libákban. Itt tuti választ kapok, mit csináljak, ha túl sok a tetű a tyúkoknál – a világ legnagyobb szívása, komolyan mondom –, vagy például, mennyi idő után kezdjek parázni, ha megrepedt a tojás, és nem bújt ki a kiscsirke. Ez a való világ, ha pedig nem kapok választ arra, melyik tyúkot érdemes tartani háztájiban, ami kettős hasznosítású, akkor megyek a tyúktartós és tenyésztős közösség csoportjába. Ha csatlakoztok, sose szólaljatok fel a patkányok és rókák mellett, mert repültök! 

Háztartásom hulladék nélkül csoport neve elég kifejező, nem is ragoznám túl sokáig. Házban élő, a kukáért sokat fizető emberként, igyekszem kevés szemetet termelni, annak ellenére, hogy jó dolgom van, nálunk házhoz jön a szelektív, éppen emiatt szembesülök vele, mennyire sok műanyag kerül a háztartásba. Na, jó, a macskakaják konzervdobozairól nem is beszélek. Ennek a csökkentésére tettem fogadalmat, ami egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Előre kell tervezni, új boltokat felfedezni, konfrontálódni az emberekkel, hogy miért nem kérek zacskót.

És ez csak a jéghegy csúcsa. Ebben a csoportban számos kezdő és haladó hulladékcsökkentő van jelen, és praktikus ötletek tömkelege várja a nagyérdeműt. 

Szabásminták csoport sem a lelki életünk boncolgatására jött létre – viszont igazi profikkal van tele, akik segíteni tudnak akkor is, ha egy babzsákfotelnek keresed a szabásmintáját, és akkor is, ha az a kérdésed, hogyan alakítsd át a régi télikabátod a gyereknek farsangra. De ha a Burda 1976/8-as számát keresed, akkor biztos lesz valaki, aki segíteni fog. 

Magbörze – magok, csemeték, palánták csereberéje csoportban hamar menő lettem, amikor kiderült, hogy nekem van eredeti vadcitrommagom, bár egyrészt fogalmam sem volt róla, hogy ez ennyire kurrens termék, aztán meghatódtam, amikor többen írtak és küldtek válaszborítékot, hogy küldjek magot nekik. Így is lett, a vadcitrommagjaim ellepték Magyarországot. Van, aki banánfasarjat cserélne egérdinnyére, más kaffir lime-t akar ültetni, a harmadik pedig földkeverékekről érdeklődik. Szóval, zajlik az élet kertfronton, és akit beszippantott a műfaj, annak itt a helye! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/BG-Studio