Ébredj az áhított világban!

Hazudnék, ha azt mondanám, nem próbálnám ki magam a Harry Potter varázsvilágában, vagy az ACOTAR fantasy könyvsorozat univerzumában. Nyilván, ha kívánhatnék ilyet, akkor kérnék varázserőt, és azt is bírnám, ha sárkányháton vihetném a gyerekeket reggelente a suliba-oviba. Pontosan tudom, milyen fájdalmas, amikor nyakig benne vagy egy könyv világában, és le kell tenni, mert el kell indulni dolgozni vagy bevásárolni. Olyan mélyen el tudok merülni a kedvenc kitalált világaimban, hogy az Outlander hatására még Skóciába is elutaztunk a barátnőimmel. 

Szóval én aztán nem ítélek el senkit, aki legszívesebben a Roxfortban élne. 

De hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

@laurenr2 Replying to @lejla How to shift realities for beginners #shifting #shift #shifter #shiftok #shiftingtiktok #shifttiktok #shiftingrealities #shiftingmotivation #shiftingrealitys #shiftingtips #shiftingforbeginners ♬ Golden Hour (Cover) - Hamishkun

Azok, akik a módszert hirdetik és tanítják, többféle metódust is kínálnak, de valójában a vizualizáció a lényege. Olyasmi, mint amikor relaxálás céljából a virágos rétet képzeljük magunk elé. Az állítások szerint a tippek megfogadásával elérhetjük, hogy amikor elalszunk, az áhított világban ébredjünk fel. Számoljunk el százig, közben képzeljük el pontosan, hova szeretnénk eljutni, mantrázzunk, tegyünk forgatókönyvet a párnánk alá, számtalan módja van a shiftingnek – legalábbis az elmondások szerint. 

Már több mint kilencmilliárdan nézték meg a #shifting címkét, a #shiftingrealities pedig hárommilliárdos megtekintésénél jár a TikTokon, így elmondható, hogy sokakat érdekel a módszer. 

Menekülés a pandémiából

A shifting egyébként a 2020-as nagy tavaszi lezárások idején kezdett el terjedni, amikor az elszigeteltségből, szorongásból és bezártságból egyre többen kerestek kiutat.

A szakértők szerint ez természetes reakció volt arra a bizonytalanságra, ami eluralkodott rajtunk a pandémia alatt. Hiába ijesztő a „Trónok harca” világa, az ismert veszélyek még mindig kevésbé ijesztőek, mint az ismeretlenek. 

Sokak számára a shifting ugyanazt a funkciót tölti be, mint a mindfulness, a meditáció, a hipnózis vagy a Kabbala vizualizációs technikái, és ezek mind-mind évszázadokra nyúlnak vissza. Ráadásul tényleg nemcsak funkcióban, hanem módszertanban is sok az egyezés, csak épp a „célállomás” más. A shifting esetében egyébként a leggyakoribb alternatív valóság a Roxfort és a Marvel- univerzum. 

@dewragwir This sound is how I imagine waking up in your dr for the first time feels. #shiftingmotivation #shiftingtohogwarts #multiverse #shifttok #realityshifting #shiftingrealities ♬ luminary joel sunny piano edit - Joel Sunny 🌞

A nagy utazás előtt a shifterek nagyon precízen elképzelik, kik ők abban a világban, mi történik velük, pontról pontra minden ki van előre találva. 

Az egyik népszerű, „hollómódszer” például azt jelenti, hogy tengeri csillag pozícióba kell feküdni, elszámolni százig, és elképzelni, mit fognak csinálni pontosan az első napon. Ha jól csináltuk, akkor a nap végével „felébredünk” az alternatív világból, immár a hétköznapi valóságunkban.

Könnyen rögeszmévé válhat

Valójában életünk minden pillanatában vagy tucatszor váltunk valóságot, és legtöbbünk észre sem veszi” – mondja Kristeau youtuber egy oktatóvideóban, amit több mint kétmillióan láttak már. Kristeau esetében a shifting azt jelenti, hogy amikor csak teheti, a képzeletében a My Hero Academia című népszerű animesorozatban él, videóiban számos ezzel kapcsolatos tippet és sztorit oszt meg a követőivel.

Ám felmerül a kérdés, hogy vajon a shifting hosszú távon milyen hatást gyakorolhat az emberre, pláne a mentális betegségekkel küzdőkre, ugyanis a módszer lelkes követői mellett egyre többen vannak, akik azt állítják, hogy kifejezetten negatívan hatott rájuk a rendszeres valóságváltás. 

Sokan számolnak be arról, hogy egy idő után a hétköznapi életükben nem tudtak már jelen lenni, állandóan az alternatív életükkel voltak elfoglalva, egyre nagyobb szakadékot képezve a két „élet” között, ami aztán depressziót okozott, vagy rontott a már meglévő mentális betegségek tünetein.

Súlyosabb esetekben a határvonalak inkább elmosódtak, és szinte ugyanolyan tüneteket produkáltak, mint a drogfüggők. 

Hiába választották sokan menekülési útnak a shiftinget, rengetegen vannak, akik arról számoltak be, hogy a rövid ideig tartó javulás után viszont sokkal mélyebbre zuhantak. Fokozatosan egyre több hétköznapi, jótékony hatású szokásukat elhagyták, amiktől a korábbi kínzó tüneteik is elszabadultak. 

Phillip Reid, a Cardiffi Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a shiftingtől az emberek elveszíthetik a kapcsolatukat a valósággal, ami akár pszichózishoz is vezethet azoknál, akik erre hajlamosak lehetnek.  

Bármennyire is csábító lehet kedvenc univerzumunk részévé válni, azért a szakértők és sok ex-shifter szerint a rizikók még mindig sokkal nagyobbak lehetnek hosszú távon. Hiszen hiába „élünk” az elménkben máshol, a való élet közben zajlik, a testünk és az elménk pedig nem szűnik meg igényelni a valódi törődést. 

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Jorm Sangsorn

Szabó Anna Eszter