A red flageket (piros zászlókat) már jól ismerjük: ezek azok az intő jelek, amelyek arra figyelmeztetnek minket, hogy az illető, akivel randizunk, nem illik hozzánk, a vele való viszony toxikussá válhat. Ezzel szemben a green flagekről, tehát a zöld zászlókról akkor beszélhetünk, ha a másik féllel való kapcsolatunk hosszú távon egészségesnek bizonyul, és biztonságban érezhetjük magunkat mellette. Csakhogy az életben a legtöbb dolog, így az ismerkedés, a párkeresés sem fekete-fehér, azaz bocsánat, jelen esetben piros-zöld – és a tiktokerek szerint a bézs zászlókat sem szabad ignorálnunk.

@lisa.nicyyy

how? what? EXPLAIN THIS!

♬ BANANA SHAKE (SPED UP) - HUS

A kifejezést először Caitlin MacPhail használta a platformon, miután felfedezett egyfajta mintát az online randiappok adatlapjain, és időpazarlásnak érezte, amikor egymáshoz nagyon hasonló profilképek és leírások között szörfözött.

„Számomra a bézs színű zászlók mindig azt jelentették az emberek virtuális személyiségében – ez általában egy társkereső alkalmazáson a profiljuk –, hogy nem igazán erőltették meg magukat, vagy egyszerűen csak nem kommunikálják a valódi személyiségüket és érdeklődési körüket. […] Úgy érsz az adatlapjuk végére, hogy továbbra sem tudsz róluk semmit a felszínes tényeken kívül” – tette hozzá, majd kiemelte, mindezt kevésnek tartja ahhoz, hogy bármiféle képet alkothasson valakiről. Persze a fogalom már az Urban Dictionary szlengszótárba is bekerült, méghozzá ezzel az értelmezéssel:

„A bézs zászlók azt jelzik, hogy valaki unalmas vagy hiányzik belőle az eredetiség. A bézs zászlók gyakran általános vagy nagyon közhelyes dolgok, amelyeket sokan feltüntetnek a profiljukban.” 

A bézs az unalom vagy az óvatosság színe?

Az elmúlt években az online randizók számára fontos kritériummá vált a személyleírás: a statisztikák szerint 2017-ben a legtöbbet kedvelt Tinder-profilokon 35 százalékkal megnőtt a bemutatkozások aránya. Na de reális azt várni bárkitől, hogy néhány szóban vagy mondatban tűpontosan jellemezze magát úgy, hogy mindössze fél másodpercnyi ideje van felkelteni mások figyelmét, miközben a randitrendek pedig változnak, mint az időjárás vagy az árfolyamok?

„A mai digitális és online világban az tűnik ki az átlagból, az általános zajból, aki valamilyen tekintetben más, egyedi és különleges. Ugyanez igaz a társkereső fórumokra is” – erősíti meg az előbbieket Sonkoly Zsuzsa párterapeuta. Véleménye szerint azoknak a fotója, leírása kelti fel a kíváncsiságunkat, akikéhez hasonlót még nem (vagy legalábbis csak ritkábban) láttunk, míg a sokadik hasonló profil mellett akár már észrevétlenül is ellapozhatunk. Zsuzsa azonban óva int attól, hogy a bézs zászlókat azonnal negatívumként könyveljük el:

„Az is lehet, hogy aki egy ilyen adatlapot hoz létre, pusztán csak nem akarja elvakítani a partnereit. Sokkal inkább nyitottságot és kíváncsiságot vár, ahol beszélgetés közben, kölcsönösen megismerhetjük egymást.”

A párterapeuta úgy látja, hogy a bézs zászlókkal teli profilok mögött gyakran olyan – egyébként jó értékrendű, kiegyensúlyozott – személyek állnak, akik nem szívesen tárulkoznak ki azonnal, esetleg már biztonsági játékossá váltak a párkeresésben.

„Sokaknak több időre van szüksége ahhoz, hogy megnyíljon, lassabban haladnak, mert így kisebb az esélye az esetleges újabb sérülésnek. Könnyebb egy adott képet mutatni magunkról, mint a valóságot, az érzelmeinket. Sokan óvatosak, és félnek azonnal közel engedni magukhoz a másikat, mert nem tudhatják, milyen is ő igazából, és azt sem, hogyan alakul, meddig fog tartani a kapcsolat.

Lassú folyamat az, amíg egy másik ember személyiségjegyeit racionálisan feltérképezzük. Másrészt, ha időt hagyunk az ismerkedésre, láthatóvá válhatnak például a fura, kiszámíthatatlan reakciók, az intő jelek, azaz a red flagek is, és így a másik lelki sérüléseit, csalódásait és védekező mechanizmusait is észrevehetjük”

– fejti ki.

„Sokszor érezzük azt, hogy a biztonságos unalmas, a különleges pedig izgalmas. De tegyük fel magunknak a kérdést: Mire vágyunk párkapcsolati szinten? A biztonságra, a kölcsönösségre, az elfogadásra, a megértésre vagy a kiszámíthatatlanságra és a bizonytalanságra, ami akár lelki sérüléseket és veszélyeket is rejthet magában?”

Szokatlanul jó vagy furcsán rossz?

A bézs zászló jelentése egyébként idővel kicsit átalakult: míg eleinte csak a sablonosnak tűnő tulajdonságokra értették, ma már az olyan szokásokra is használják, amelyeket furcsának, szokatlannak, néha kicsit talán kiábrándítónak vagy zavarónak találunk a másikban. Az Urban Dictionary definíciója szerint ez olyasvalami, „ami se nem jó, se nem rossz, de amikor észreveszed, egy perce megállsz” – és a TikTokon felhasználók ezrei osztják meg saját példáikat.

@kirby_j My beige flags!! 🫣🤍 #bananashake #beigeflags #mybeigeflags ♬ BANANA SHAKE (SPED UP) - HUS

Az, hogy mit tekintünk bézs zászlónak, teljesen szubjektív, és erre aligha találhatnák jobb bizonyítékot a tiktokerek posztjainál: van, akinek a párja sosem hajlandó magát bekenni naptejjel, mert azt állítja, nem ég le, aztán mégis mindig ez történik vele. Más arról mesélt, hogy a pasija sosem tölti fel a telefonját, akkor sem, ha pár százalékra merül az aksija, mert feltételezi, hogy ez kitarthat még aznapra. A lista végeláthatatlanul hosszú, de van valami, ami közös mindegyikben: a társunk fura szokásaival kapcsolatos reakcióink, érzéseink tükröt tarthatnak elénk, mivel ha ezek extrém módon bosszantanak minket, valószínűleg érdemes átgondolni a viszonyt. És nem csak arra vonatkozólag, hogy a másik való-e hozzánk.

Az önreflexió kikerülhetetlen ebben a kérdésben. Egyrészt: be kell látnunk, hogy mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amire a másik fél bézs zászlót tűzhetne, másrészt: érdemes reálisan végiggondolni azt, hogy valójában mekkora problémát jelent a kapcsolatra nézve egy-egy meglepő szokás.

Emellett sokan épp arról számolnak be, hogy miután megtanultak együtt élni a párjuk furcsaságaival, azok idővel már kedvesnek, aranyosnak, szerethetőnek tetszettek. 

A hangsúly a kompromisszumon van: azon, hogy tudunk-e őszintén, nyitottan – és ami a legfontosabb, vádaskodás nélkül beszélni a másikkal arról, mi zavar minket a viselkedésében? Hajlandók vagyunk-e félúton találkozni a probléma megoldásában, végső soron pedig békét kötni egymással az ügyben – vagy a trend nevéhez igazodva, „fehér zászlót” lengetni a kérdésben.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt képünk forrása: TikTok

Barna Borbála