Nem először írok a TikTokról. Igazából akkor regisztráltam, amikor kitört a háború Ukrajnában. Az öcsém mondta, hogy érdemes nézegetni, mert első kézből lehet értesülni arról, mi folyik a szomszédban. 

Képzelhetitek, mekkora meglepetés ért, amikor először megnyitottam az appot. 

Welcome to TikTok!

Nem tudtam, milyen kényelmes, lassú és nyugis a Facebook és az általam gyakrabban használt Instagram, de egy perc TikTok- használat után már nem volt kérdés, hogy eddig semmit nem tudtam a túlingerlődés élményéről.

Eddig megszoktam, hogy amikor felmegyek valamelyik platformra, azt látom, ami engem érdekel. Vagy ha nem pont azt látom, amit már követek, akkor minimum olyasmit, ami érdekelHET, mert, ugye, az algoritmus lassan jobban ismer minket, mint mi saját magunkat. 

Ehhez képest

a TikTokon nincs menekvés. Felmész, és rögtön, de nem viccelek, azonnal vagy reklám jön be, vagy máris ontja magából a tartalmakat, függetlenül attól, hogy akarod-e.

Ahhoz, hogy azt lásd, amit vagy akit követsz, külön kattintani kell. A TikTok nem szarozik, azonnal új infókkal akar elárasztani, azonnal kövess be új és új oldalakat, nehogy már megelégedj azzal a párral, amit eddig követtél. És persze nincs menekvés, ha lemaradtál a videóról, sebaj, amint vége, kezdődik elölről. Jojózott a szemem az első használat alkalmával, gyorsan ki is léptem, és hónapokig az app felé se néztem. Aztán újra és újra megpróbálkoztam vele, egyre hosszabb futamidővel. 

A háború kitörésével tört meg viszonylag a jég, amikor ukrán tiktokereket kerestem. Ehhez némi kutatómunkát kellett végezni, amit bizarr módon seggriszáló emberek videói között kellett megtennem. Hiszen, úgy tűnik, ezen a platformon ez nem megúszható. Bármit is keresel, a valódi tartalmakhoz ajtófélfát toszogató, nagyon trendi, mai számokra ugráló és pumpáló fiatalokon át vezet az út. 

A trendek mindenekfelett

Míg a Meta algoritmusai iszonyú komplikáltak és gyakran változnak, a TikTok – ahogy látom – viszonylag egyszerű játékszabályokkal játszik. (Nem vagyok szakértő, sőt, nem is állhatnék távolabb tőle, szóval tévedhetek is!)

Ha követed a trendeket, ha azokat a hangokat, zenéket használod, amik épp nagyot mennek, akkor komoly eséllyel fognak a tartalmaid tömegekhez eljutni. 

Vannak az úgynevezett lipsinc-videók, ez annyit tesz, hogy van egy hang, egy dal, filmrészlet, valami szöveg, és a delikvens tartalomgyártó eltátogja valamilyen kontextusba helyezve. Az benne az izgalmas (ha jól értem), hogy ki milyen környezetben, milyen szituációban tátogja el ugyanazt a szöveget. 

Igaziból tök kreatívan tudnak játszani ezzel, ki milyen értelmet ad bizonyos trendeknek, de nekem egyáltalán nem áll rá az agyam. Ez valami olyan asszociációs feladat, ami számomra túl magas. Csodálom a képszerkesztőnket és TikTok-felelősünket, Kerepeczki Annát is, hogy képes ezeket a (számomra) sokszor totál agyatlan és bugyuta trendeket „véemenesíteni”, mióta a WMN is úgy döntött, beszáll a TikTokba. 

@wmn.hu Ilyen ez 🤷‍♀️ #wmn #wmnmagazin #szerkesztőség #iroda #munka ##magyartiktok ♬ original sound - bantsbrits

A másik típus, amit még látok, azok a táncolós, villogós trendek

Például van az a fajta, ami úgy kezdődik, hogy valaki ácsorog, illegeti magát, úgy tesz, mint aki nem is a kamerába néz, közben kiírja például, hogy: „Dolgok, amiket a matektanárom mondott nekem”, és ekkor beindul a villogás, a riszálás, ugrálás, és sorra betöltik az olyan feliratok a képernyőt, hogy „te hülye vagy”, „nem viszed majd semmire”, „ennyire sem vagy képes”. Vagy „Dolgok, amiket az osztálytársaim mondtak nekem”, és a riszálással jönnek a toxikus szövegek, mint „ronda vagy”, „dögölj meg”„lúzer vagy”. Biztos van ennek a trendnek más aspektusa is, én javarészt ilyeneket láttam ebből, nyilván azért itt is belőlünk dolgozik az algoritmus. Ezeknek olyasmi lehet a lényege, hogy igen, ilyeneket mondtak nekem, vagy csináltak velem, de én továbblépek, táncolok, és minden(ki) le van szarva. Legalábbis én így értelmezem, de gyanítom, hogy ennek sokezer más variációja is van. Próbáltam a hecc kedvéért kitalálni, én vajon miként oldanám meg ezt a feladatot, milyen videót csinálnék, de nem jutott eszembe semmi. Úgy sejtem, túl fogom élni, és a TikTok-közönség is.

 

Aztán vannak a pov (point of view, vagyis nézőpont)-videók, amikor azt próbálják megmutatni, hogy bizonyos nézőpontból milyen az adott szituáció. Az ukrán tiktokereknél például gyakran láttam ilyesmiket, hogy (most hasamra ütök) pov: amikor ukrán menekült vagy Berlinben. És akkor megmutatja a reggelijét, aztán ahogy iratokat megy intézni és vacsorázik a befogadó családdal. De láttam pov-videót sivatagi luxushotelből és egy sziklaszirt széléről, ahol egy váratlan lánykérés utáni gyűrűsujj volt az a bizonyos nézőpont.

Gyakoriak az előtte/utána videók is

Ezek ugyanazt tudják, mint képes elődeik, csak itt úgy dívik ezt csinálni, hogy megmutatod a smink nélküli arcod (na, jó, kis filterrel, mert hát, na), aztán a tenyereddel letakarod a kamerát, és amikor leveszed róla, már ott vagy kikerázva. De ugyanezt meg lehet csinálni úgy is, hogy például szülés után megmutatod magad, aztán a következő pillanatban már tíz kiló mínusszal látszol a tükörben. Az is egyfajta előtte-utána trend, hogy lerakják a telefont a földre, rátaposnak, felrúgják (vagy csak úgy tesznek, mintha), aztán amikor felemelik a lábukat, már egy másik városban vannak, többnyire fenemód kikenve, felcicomázva. Hogy a két snitt között mennyi idő telt el, és mi munkád volt benne, az nyilván nem látszik. 

És persze vannak még az igazán kreatív arcok, akik maximum egy percben olyan profin összerakott, megszerkesztett etűdökkel rukkolnak elő, amiktől bármilyen audiovizuális alkotó megnyalná mind a tíz ujját. 

Intimitáskoordinátor, faszállító anya és az autójában élő huszonéves a TikTokon

Láttam egy párt, akik már úgy nyomják, mintha lenne egy saját kis show-műsoruk. Megvannak a karakterek: az introvertált, vagány, ex-gyerekszínész amerikai csaj, a jóképű, extrovertált, tetovált, ám közben elegáns angol pasi és egy gyerek. Az életükből csinálnak kontentet, de nemcsak arról, hogy mennyire dúl a szerelem, milyen kanos a pasi, és mennyire odavan érte a nő, hanem a konfliktusaikról is, hétköznapi csetepatékról, tökéletlenségekről, humorosan, egészen profin megvalósítva. Na, ez volt az első oldal, amin tényleg elidőztem, olyan jól szórakoztam, és időnként lecsekkolom őket, hogy posztoltak-e valami újat. 

@joshandshenaebeech You’re cute but still no 🤣 #marriedlife #marriedlifehumor #couplecomedy #husbandwifecomedy #lovelanguage #oppositesattract #couplesoftiktok #relationshipgoals ♬ No thanks - kuwtkclips0

Aztán bekövettem egy intimitáskoordinátort, aki a szexjelenetekért felelős a forgatásokon. (Gőzöm nincs, hogy került elém, de az algoritmus itt valamit nagyon eltalált.) Ő ügyel a színészek méltóságára, az intim testrészeik kitakarására, beburkolására (igen, értsétek szó szerint), az aktus hitelességére és még rengeteg mindenre. Elképesztően vicces, szórakoztató és érdekes! Különösen tetszenek azok a videók, amikben lerántja a leplet bizonyos szexjelenetekről, hogy melyik hogyan készülhetett, és milyen hibák vannak az adott jelenetben. A nő láthatóan tobzódik ezen a platformon, mert nemcsak imádja a munkáját, de beszélni is nagyon szeret róla. Bírom az ilyet, mert informatív, nagyon szórakoztató és érdekes, én horogra akadtam.

@intimacycoordinator DROP YOUR GUESSES! I’ll like my favorites 😂 #intimacycoordination #tvshow #365days #euphoria #bridgerton #outlander ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling & Various Artists

Követek egy fiatal amerikai lányt is, aki mentett kutyájával járja be a világot, és az autójában él, ott is alszik. Gyakorlatilag nonstop kemping az élete, semmi nincs, ami megkönnyítené a mindennapokat. Külön érdekes, hogy arról is gyárt videókat, miként ügyel a személyes biztonságára egy szál magában a vadonban. Engem lenyűgöz, ha valaki ilyen lazán és szabadon tud élni, inspiráló számomra, mert én erre jelen formámban totál alkalmatlan lennék, de szívesen nézem ennek a lánynak a kalandjait, mintha egy laza netflixes sorozat lenne, amiben Amanda Seyfried a főszereplő.

@sunnraayy #rescuedog #vanlife #solotravel #dogtravel ♬ stuff we did - favsoundds

Hogy ne csak külföldieket említsek, azért bekövettem néhány olyan arcot is, akiket az Instagramról már ismerek. Például Visnyei Barbi szarkasztikus, humoros, de közben gyakran tök informatív videóit nagyon szeretem, és nemhogy megbocsájtom neki a faszállítós poénvideót, de még meg is köszönöm neki, akkor is, ha felröhögtem álmából a gyerekem, amikor megláttam. Imádtam az Ozoráról készült videósorozatát, és azt is, hogy nem fél komoly témákról beszélni (például toxikus kommentelők, szülészeti erőszak), nyersen, okosan, de sosem agresszívan. 

@visnyeibarbi Ne hívd a gyámügyet, viccelek bmeg #viccesbe #vicc #poén #humor #nyarvege #sulikezdés #gyerekkelazélet #anyavagyokésélvezem #anyatiktok #gyerekek ♬ original sound - mez ۵

Mivel szívügyem a fenntarthatóság, követem Kump Edinát (volt SzuperWMN-jelöltünket) és Pocsaji Csillát, akik nyilván a saját vállalkozásuk promózása mellett elképesztően hasznos tippeket osztanak meg a hulladékmentes életmódról, szórakoztatóan, informatívan, és röviden – ami a TikTok legnagyobb előnye és hátránya egyben.

@korforras Szemeteszsák dilemma: van értelme a lebomlónak? #korforras #hulladékmentes #szemeteszsak #lesswaste #újrahasznosítás #zerowaste #körforrás #tudatosság ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Első benyomások, tanulságok

Bizony, ezek a rövid tartalmak egyszerre isteniek és rettenetesek.

Egyrészt a felénk áradó infók követése pokolian megterhelő, és egyértelműen addiktív. Bennem már kialakult egy önvédelmi rendszer, érzem magamon, ha túlterhelődtem, azonnal ki kell lépjek, legyen szó bármilyen közösségi oldalról. Ezek a rövid videók olyan hatással vannak az idegrendszerre, mintha folyamatosan reklámblokkokat néznénk a tévében. Villognak, pörögnek, zajosak és amint véget értek, automatikusan kezdődik egy új, szünet nélkül – vagy görgethetsz tovább, és már jön is a következő kontent. 

Már kutatják, hogy

ez a fajta egyperces tartalomfogyasztás milyen káros hatással van a rövid távú memóriára, az idegrendszerünkre és a mentális egészségünkre.

Nem is egy olyan kamaszt ismerek, akinek már egy ötperces videó is hosszúnak számít, hát, nem kell kutatónak lenni ahhoz, hogy ebből máris levonhassuk a következtetést: a TikTok hosszú távú, gyakori használata rombolja a figyelmünket, a koncentrációs képességünket és a türelmünket is. Az előtte-utána típusú videók irreális elvárásokat ébreszthetnek bárkiben, pláne a fiatalokban. Amúgy az 1,2 milliárd felhasználó negyvenkét százaléka tizennyolc és huszonnégy év közötti, szóval mindenképp érdemes komolyan venni, ha a gyerekünk vagy barátunk, barátnőnk, akárkink nagyon rácsúszik a TikTok görgetésére. 

A vicces, kreatív, szükségtelen, ámde szórakoztató trendek között vannak kifejezetten veszélyesek és kártékonyak is, szóval különösen fontos, hogy ne határolódjunk el ettől a platformtól pusztán azért, mert elsőre baromságnak tűnik, ugyanis a gyerekünket tesszük ki ezáltal igen komoly veszélynek, aki így magára marad a felületen. 

Tetszik, vagy sem, a TikTok legalább olyan fontos közösségi platform immár, mint a Meta, nem lehet lesöpörni az asztalról, mondván, hogy a maifiatalokmitesznekezenaszaron, nemtudommiezdenemisakarom…

Hogyan tudnánk megvédeni a gyerekeket, a fiatalokat, miképp is tudnánk megérteni a nyelvüket, ha azt sem tudjuk, mi ez az egész, ami nekik már annyira természetes, mint nekünk anno a délutáni szappanopera és sorozatmaraton a tévében?! 

Érdemes megismerni, nem muszáj megszeretni

Ha gyerekünk van, akkor az ő érdekükben bizony muszáj ismerkedni vele, de természetesen szeretni és elmerülni benne egyáltalán nem muszáj.  

 

És ha már próbálkozunk, igenis vannak jó dolgok a TikTokon. Informálódhatunk, szórakozhatunk, sírhatunk, nevethetünk. 

Bár tényleg évtizedekkel érzem magam öregebbnek, amikor felmegyek az oldalra, de élvezettel merülök el (maximum tíz-húsz percig egy nap, ennyit bír az én idegrendszerem) ebben a nyelvezetben. Nem hagyom magam, igyekszem nem engedni a TikTok nyomásának, hogy azzal is elárasszon, amivel nem akarom. 

Aztán persze, mire a gyerekeim akkorák lesznek, hogy regisztrálhatnak, már lehet, hogy a TikTok is uncsi és ósdi lesz, mert már ott is a „ciki” szülők nyomulnak és kommentelnek (vagy ne adj' isten a seggüket rázzák).

De elhatároztam, hogy én nem fogok pufogni csak azért, mert nem értek valamit. Meg videókat is próbáltam csinálni, persze semmi trendit, azokhoz tényleg rozsdásnak érzem magam. De videós szerkesztőként azért piszkálja a csőrömet a dolog, bevallom, mert végül is beszélem az audiovizuális nyelvet, imádok zenére vágni, szóval ki tudja, lehet, hogy nekem találták ki ezt a terepet?! Nos, erről még nem tudok nyilatkozni, de bármi lehet. Addig is figyelem, tanulom mint szülő, és mint örökké kíváncsi ember. 

Szabó Anna Eszter

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Oliver Rossi 

Szabó Anna Eszter