-

Ismeritek a viccet, ugye? Az ovisok beszélgetnek, kinek miért az a jele, ami. Karcsika elmeséli, hogy neki azért lett hópihe, mert amikor az anyukája terhes volt vele, a vállára esett egy hópihe. Julcsi elmeséli, hogy neki azért virág a jele, mert amikor az anyukája tavasszal várandós volt, egy virágszirom épp a vállára hullott. Pistike áll kínban, és elkezdi: nekem azért zongora a jeleeeem...

Ugyanezen az elven haladva hálát adhatunk a jóistennek, hogy nem a gyerekek létrejöttének célja szerint osztogatják az ovis jeleket. Mert addig rendben lenne, hogy a szerelemgyereknek szívecske a jele, de mit adnának a balesetgyerek vagy épp a férjemnekszeretőjevangyereknek?!

 Tervezett gyerek

A létező legkönnyebb eset. Szülei házasok (vagy legalábbis stabil párkapcsolatban élnek), nagyon vágytak egy közös gyerekre, így boldog szerelemben, izgatottságban... és egy magasztos pillanatban megteremtették a porontyot. Nincs ennél szebb történet, minden gyerek büszke lehet rá. Óvodai jele: család (papa, mama, gyerek egy szeretetteli gombócban).

Szerelemgyerek

Azért jön a világra, mert szülei szeretik egymást. Az már más kérdés, hogy nem feltétlenül számítottak az utód megérkezésére... Ez azonban mit sem von le a szerelem univerzumokon átívelő hatalmából, a szülők örülnek, anyuka kicsit pironkodva vallja be, hogy hát bizony, a nászutat igazából három hónappal az esküvő előtt tartották. A gyerek jele: szív.

„Áramszünet volt" gyerek

Köztudottan megnő a szaporodási kedv áramszünetek esetén. Az egyébként erős és független asszony megijed, zseblámpával macsóként feszítő párjához bújik (amíg meg nem tudja, hogy ő vágta le a biztosítékot), tévé híján valamivel el kell ütni az időt, sötétben kár keresgélni életmentő eszközök után, és mire a szolgáltató egyáltalán felfedezi a problémát, már ott is a gyerek. A jele: gyertya.

„Kilyukadt az óvszer" gyerek

Vagy nem hatott a tabletta, pedig mindent helyesen használtak. Vagy a pesszárium, esetleg az a nyomorult spirál, amit pedig biztosra ígértek, a csodatévő spermaölő krém, és még sorolhatnánk. Vagy apuka egyszerűen túlvállalta magát, és a kiszabott időkereten belül tüzelt, esetleg előőrsöket küldött felderítésre. A lényeg: a meglepetés a következő hónapban, a jelszó: pánik. A gyerek jele: 99,8%.

Az „anyám nem hagy békén" gyerek

Betöltöttük a harmincat, körülöttünk lassan mindenki az első, második gyerekével terhes, és mind az anyánk előtt vonulnak fel, szép sorban, lehetőleg minden nap. Ráadásként az öcsénknek is gyereke lesz... meg a szomszéd lánynak is, az összes osztálytársunk rajtunk kacag, az anyánk pedig a diszkrét érdeklődésből rég áttért a hisztériában kiadott szaporodási parancsra. Jobb esetben csak a „Mi a baj veled, kislányom?" szólamig jut el, és örülhetünk, ha legalább egy stabil párkapcsolatot fel tudunk mutatni védelmünkben. Egy idő után úgyis anyu győz. Egyszerűen azért, mert még mindig jobb egy gyerek sírását hallgatni, mint az ő jajveszékelését, és kötőtűinek szorgos csattogását. A gyerek jele: boldogan mosolygó nagymama.

A „férjemnek szeretője van" gyerek

A gyerek ötvözete a „kilyukadt az óvszer" gyerek és a tervezett gyerek prototípusainak, de itt a fogamzásgátlás érdekes módon nem megy magától. Úgyis mindenki tudja, hogy egyik módszer sem nyújt tökéletes védelmet, nem igaz? Meg aztán ott az alkohol, egy új fehérnemű, és máris biztonságban tudjuk a házasságunkat. A férjnek így már lehetősége sincs a rég tervezett elköltözésre a titkárnő egyszobás kis lakásába, marad a családi házban, kénytelen örömmel várni a gyereket, és feladja minden ellenállását. Az anyuka a következő, szennyes ingen található rúzsfolt láttán már csak ördögien felkacag. A gyerek jele: póráz.

Fenyvesi Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/