-

Végre elérkezett a péntek délután, kirobbant a hétvége! A naiv nebuló és a még oktondibb szülője szíve legmélyéről jövő szent meggyőződése, hogy a hétfő, az a rút, undok hétkezdet, na, az soha, de soha többé nem fog elérkezni. Fúj-fúj-fúj, a hétfő mondjon le! Az iskolából hazaérkezve még a küszöbről jó messzire dobja a csemete a táskáját: takarodj be a fotel alá, ne is lássalak, te cudar dög! Kit érdekelsz? Utánam a vízözön, péntek van, hétvége, buli, szabadság! Sose jön el az a förtelmes hétfő!

Anya és fia a kényelmes kanapéra hanyatlik egy-egy magazinnal a kezükben, cinkosan egymásra kacsintanak, majd pislognak egyet... Meg még egy-egyet... és egy felet amikor...

Riadó!!! Te jóságos ég! VASÁRNAP ESTE VAN!!!! Hová tűnt el a hétvége, ki látta a szombatunkat? Hát a vasárnap tetemes részével ki szökött ki a kulcslyukon??! Jesszumpepi, holnap hétfő! Hétfőn pedig SULI! Gyorsan, gyorsan, repülősót!

És ezzel az első sokkal meg is kezdődik a Vasárnapi Megamaszatolás, a Koraesti Időhúzás. Sőt, I-dő-gör-bí-tés! Ha nem ismernéd ennek a mikéntjét és a hogyanját, elárulom, hogy ez egy olyan játék, amelyben bármilyen tisztességtelen módszer bevethető a hétvége utolsó, leckeírásmentes szakaszának végtelen nyújtására és legmaximálisabb kimaxolására. Az izgalmasnak ígérkező móka lépései pedig a következők, egyenesen a Laureatus Doktor Időhúzó Mágus Marci saját kezéből:

1. Még pénteken törölj mindent!

Az órákon elhangzó bármiféle információ az iskolai kötelességeket és a házi feladatot illetően nyilvánvalóan csak azokra vonatkoznak, akik hétfőn is be szándékoznak jönni az iskolába. Értelemszerűen te nem ezek közé tartozol. Majd hülye leszel ide visszajönni, ha már egyszer kiszabadultál! Monte Christo sem megy vissza If várának tömlöcébe, ugye? Na, ugye?! A hétvége pedig amúgy is örökké tart! Sajnos vasárnap este rendre kiderül, hogy valahol mégiscsak hiba csúszott optimista, ám kikezdhetetlen számításodba, de ne búslakodj! Egyrészt lesz még örökszabadságot elhozó péntek máskor is, másrészt a házi feladat megszerzésével is pompásan lehet húzni az időt! Amíg anyád a lecke után kajtat, te még simán tudsz víkendezni! Jíhááá!

2. Jó előre kutyuld el a cókmókodat!

Ha igazán előrelátó voltál péntek délután, azaz a múlt évezredben, akkor most őszintén, de tényleg, halvány lila segédfogalmad sincsen az iskolatáskád koordinátáiról! Ügyes vagy! Miközben anyád félőrülten tűvé teszi érte az egész lakást, te keresgélj csak ímmel-ámmal, a forma kedvéért! (És ne felejtsd el mélyebbre rúgni a kanapé alá, ha véletlenül mégis kilógna a pántja.)

3. Hagyd, hogy a kinyitott füzetek illata beindítsa a perisztaltikát!

Szerencsétlenségedre megvan a tételes lista a házi feladatokról, nem lehet tovább húzni a tankönyvek kinyitását. Szippants belőlük egy jó mélyet! Ugye, te is érzed? Bizony, ez az a kicsit használt papírillat, amitől rögvest ki kell menned a mosdóba! Útközben feltétlenül markolj fel egy újságot, mégsem akarhatsz odabent órákig unatkozni!

4. Szimulálj betegséget!

Kiparancsoltak a vécéről? Nem ügy, már úgyis kezdett elhalni a vérkeringés a combjaidban. Akarom mondani... Nem lehet, hogy ez a bizsergős érzés a végtagjaidban már a gyerekkori bénulás előszele??! A hajad vége nem fáj? A bokád körül nem kapar a torkod? Biztos, hogy nem sajog a cimpád, nem rángat a hátad? Nem csípett meg orvul egy cece, nem harapott bokán álmodban a trópusi malária? Addig ne hagyd annyiban (és legfőképp ne írj leckét), amíg anyád tüzetesen és alaposan ki nem vizsgált!

5. Mérd fel a lehetőségeidet, mérlegelj okosan!

Ne felejtsd el, a leckeírás csak a legutolsó, végszükség esetén választandó opció! Nézzük szépen sorban, milyen egyéb lehetőségeid vannak:

a.) Nem mész másnap suliba. (Kellő energiaráfordítással anyád is be fogja látni, hogy ez a legkönnyebben járható út. Sokkal egyszerűbb aláfirkantani azt az igazolást, mint még fél órát asszisztálni a nyűglődésedhez.)

b.) Kész-passz, juszt se csinálod meg a leckét! Egy született zsenit ne befolyásoljon az elnyomó rendszer kényuralma!

c.) Beveted a cukinézést, amivel ráveszed anyádat, csinálja meg helyetted a lenyót.

d.) Soha többé nem mész iskolába. Elszegődsz egy hajóra inasnak, a cirkuszba műlovarnak, a balettba táncolni, mindent, csak abba a rémes intézménybe ne kelljen bemenni többé, ahol olyan borzalmasak a szabályok.

Záradék:

Ha ügyesen csináltad, akkor mostanra már késő este van. Lassacskán megkockáztathatod, hogy mégiscsak nekiállj annak a nyűves leckének. Cseppet se félj! Ha precízen követted a fenti lépéseket, anyádnak lankad a figyelme a fáradtságtól, és minden bizonnyal ketté áll a szeme. Észre sem fogja venni, ha kissé összecsapod a nyelvtant, ha pöttyet slendriánul oldod meg a matekot, és ha csak odakened azt a fránya fogalmazást.

Az igaz, hogy holnap a tanár valószínűleg jóval éberebb lesz agg szülődnél, de hol van az még?! Simán előfordulhat, hogy hétfőre virradóan valami csoda folytán mégiscsak újra hétvége lesz. Hit, remény és maszatolás – ez legyen vezérlő csillagod!

 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/Philippe Put