-

A fondüben az a jó, hogy nagyszerűen beépíthető a magyaros „fogjuk meg... és vigyétek” mentalitásba. Azaz: ha ügyesen csinálod – és mellette kellő tempóban öntögeted vendégeid poharába az italokat figyelemelterelés céljából – észre sem fogják venni, hogy milyen fifikásan bepaliztad őket! Még hálásak is lesznek a jóltartásért, és nem fog feltűnni, ami nyilvánvaló: úgy hívtad meg őket vacsorázni, hogy az ételt praktikusan nekik kellett készre csinálni. Ugye, milyen ördögien leleményes? Hahaha...

...Ha tehát utolsó pillanatos vagy, és totál készületlen, de záros határidőn belül mégis be fognak esni a haverok, a következő a teendőd:

1. Küldd el a pasidat a henteshez!

Ha ügyesen kommunikálod a feladat kiszervezését, még rohadt hálás is lesz neked érte, meglásd! Valami érthetetlen okból kifolyólag a faszik imádnak böllérhez járni. Talán ősemberi ösztöneik csökevényes maradványa az, ahogyan boldogan megállnak a pult előtt, szigorúan végigmérik a kínálatot, eldiskurálnak a marcona emberrel a tőke mögött, majd lelkesen hazacammognak a papírba bugyolált húsokkal a hónuk alatt, mintha bizony a saját két kezükkel terítették volna le a vadállatot. Szóval kérd meg a pasidat, hozzon egy kis marha vesepecsenyét, mondjuk legyen fél kiló, drágám, de ahogy jónak látod, csillagom, te olyan ügyesen intézed ezt! Vegyél még két csirkemellet a gyerekek miatt, meg egy adag szűzpecsenyét. Ha nincs, jó lesz báránykaraj is, életkém.

2. Markolj rá a botmixerre!

Ne feledd, a fondüzésben a hús csupán a test, az alap, amin a különféle mártások ülnek vad ízorgiát. Amíg a csávód a hentesnél elégíti ki ősi ösztöneit, te nyugodtan össze tudsz dobni hat-nyolc mártást.

fondu-2

Márványajtkrém: aminek a fokhagyma a lelke, alfája és ómegája. Dobj bele 20 dkg sajtot, egy nagy csokor snidlinget, vagy három gerezd fokhagymát, három evőkanál tejfölt, sót, borsot a turmixgépbe, és nyomd meg a gombot.

Ajvár és padlizsánkrém: Időben ez a legmacerásabb, ezért érdemes velük kezdeni. Tegyél be tepsin a sütőbe öt kápiapaprikát, locsold meg olívaolajjal, melléjük meg két-három padlizsánt. A paprikákat süsd, amíg kicsit odakap a héjuk, a padlizsán viszont tovább tart, addig süljenek bent, amíg jól meg nem puhulnak. (Időnként érdemes csekkolni, hogy szét ne durranjanak a nagy buzgóságban.)

Az ajvárhoz turmixold össze a paprikákat egy fél padlizsánnal, két gerezd fokhagymával, olívaolajjal. A padlizsánkrémhez kapard ki a zöldség húsát, és pépesítsd olívaolajjal, sóval és fokhagymával. (Igen, ez valóban nem egy elsőrandis ügylet.) De tehetsz hozzá majonézt is, ártani nem fog, az tuti.

Paradicsom csatni: Löttyintésnyi olajra dobok egy evőkanál mustármagot, majd amikor elkezd kipattogni, teszek mellé két babérlevelet, őrölt fahéjat, fél kávéskanál csilit, szegfűszeget. Kicsit kavargatom, mellédobok egy hagymát felaprítva, majd hat kockára vágott paradicsomot. Megrotyogtatom, megy bele még nyolc deka cukor, egy deci vörösbor, esetleg balzsamecet, és... máris mehet a turmixba!

Hagyma csatni: Olajon megdinszteltem két nagyobb vöröshagymát összevágva, megszórtam két evőkanál barna cukorral, kicsit karamellizáltam, aztán belekevertem egy kávéskanál római köményt – ami a világ legszuperebb fűszere. Olyan illata van, mint a szerelemnek... Összeturmixoltam.

Medvehagymás izébizé: Maradt még tíz percem a haverok érkezése előtt, úgyhogy ötvenedszerre is elmostam a botmixert, majd pürésítettem benne egy kis medvehagymát, fél citrom kifacsart levét, sót, borsot, olívaolajat. Jó lett.

fondue-4

Amikor a vendégek csöngetnek, a fondülábosba öntök két liter napraforgóolajat és előmelegítem a gázon. Utána már nincs is más dolgom, mint hagyni, hogy az asztal köré gyűlt barátaim gyanútlanul elvégezzék a munka dandárját, és megsüssék a saját pecsenyéjüket.

(Ha pedig péntek estéről véletlenül maradt volna a fondüs szószokból, akkor sincs para. Fejedelmi lakomát csaphattok, ha felszolgáljátok a maradékot a vasárnapi húsleves táfelspicce mellé!)

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak