Amióta írtunk a női és a férfi nemi szervről, azon gondolkozom, hogy mindenképpen érdemel egy cikket az a terület is, amivel nők és férfiak egyaránt rendelkeznek… és hasonlóan tabunak számít. Ezért született az alább olvasható cikk a segglyukról. 

Egyáltalán, hogyan működik az ánusz?

Az ánusz legfőbb funkciója a székletürítés, mivel – ha ez nem történne meg –, az komoly emésztőrendszeri problémákhoz vezetne, és kezelés hiányában akár halált is okozna (ez azért nem túl gyakori). A végbélnyílás, vagyis a végbél utolsó néhány centis szakasza valójában egy kettős záróizom: egy külső és egy belső gyűrű segítségével tudjuk szabályozni a székletürítést. A belső záróizom akkor lép működésbe, amikor a végbél megtelik, tehát ez nem tudatosan szabályozható, viszont a külső záróizmot tudatosan működtetjük, és a kettő együttes elengedése segítségével tudunk megszabadulni a salakanyagtól (perisztaltikus mozgás segítségével). Vagyis nemcsak attól, hiszen a kakiláson kívül még a szellentés is a végbélnyíláson keresztül történik.

via GIPHY

A puki megér egy külön bekezdést

Már a Szex és New York is megkezdte a tabudöntögetést a témában: azóta sokan gondolják, hogy mérföldkő egy kapcsolatban, ha a pár tagjai mernek egymás előtt pukizni. Ez már csak azért is fontos, mert

egy átlagember akár napi másfél liter gázt is termelhet, amitől valahogy meg kell szabadulni. A jellegzetes szellentéshangot egyébként a gáz távozása során rezgő végbélnyílás „adja ki”, szóval nem a gáz maga hangos.

Egyébként azt, hogy a felső záróizmot salakanyag vagy gáz nyitotta meg, az ott található idegvégződések „döntik el”, és bizony néha tévednek. Ez vezet a „vonalkódos” fehérneműhöz. De az is megesik, hogy a gázok között megbújva szabad szemmel is látható kakidarabkák távoznak, ami szintén hasonló „eredménnyel” jár. A távozó gázok egyébként legtöbbször vajsav, kén és szénvegyületekből állnak.

via GIPHY

Szőr és intim higiénia a végbélnyílás körül

Bár nagyon fontos tisztán tartani az ánuszt is, nem szabad túl erősen dörzsölni, mert egyrészt sérülést okoz, másrészt a nyíláson belül van egy kis természetes síkosítóanyag, ami azt szolgálja, hogy aminek ki kell csusszannia, az gond nélkül haladjon át, és ha túl alaposan beledörzsölünk, ezt is eltávolíthatjuk. Ha eddig úgy gondoltatok a seggszőrre, mint valami undorító és szükségtelen dologra, akkor most megtudhatjátok, hogy valószínűleg nagyon is szükséges: a szőr tartja szárazon az ánusz környékét, és segíti megóvni, nehogy porszemcsék és más részecskék jussanak bele (ebben nem teljesen biztosak az ezzel foglalkozó kutatók). Ha mégis hiszünk nekik,

nem érdemes megszabadulni a szőrtől (bár szeretném hinni, hogy nem sok por száll a végbélnyílásom körül, elvégre nem szoktam meztelen seggel ücsörögni földutakon).

Ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, az ánusz környéke semmivel sem „koszosabb”, mint bármelyik másik testtájunk.

via GIPHY

A vécépapír megjelenése előtti évezredekben elég változatos módon igyekeztek tisztán tartani az emberek a végbélnyílásuk környékét: törölték

levelekkel, fűvel, kukoricacsutkával, állati szőrmével, bottal (kellemes lehetett), hóval, kagylóval és persze puszta kézzel is.

Ez mind hasznos, de mikor lesz már szó a szexről? Most!

Egy 2016-os felmérés az USA-ban azt igazolta, hogy az anális szex elég sok embert érint, de a nők vannak többségben a „fogadói” oldalon: a nők 37.3 százaléka, míg a férfiak 4.5 százaléka élt már át anális behatolást. 

Mivel az ánusz körül rengeteg külső idegvégződés van, ez a terület nagyon érzékeny, ezért tökéletesen alkalmas szexuális élvezet okozására. A legtöbb idegvégződés egyébként az ánusz körül van, nem belül, tehát a külső ingerlés nagyobb eséllyel segíthet orgazmushoz jutni. De a belső területek is nagyon érzékenyek, és fokozhatják az orgazmus élményét. Akinek van kedve kipróbálni az anális szexet, de kicsit tart tőle, annak érdemes egy pénisznél kisebb, erre a célra készült „játékszerekkel” próbálkozni, és az alapján döntést hozni a továbbiakról. 

via GIPHY

Az anális szex biztonságos és élvezetet adó lehet minden érintettnek, ha megfelelő körültekintéssel űzik. Ennek

három alapköve van: az egyik a megfelelő, vízbázisú síkosító használata, a másik a fertőzés elleni védekezés, a harmadik pedig a kommunikáció.

A második kettőt kifejtem részletesen is: a körültekintés nélküli anális szex akár HPV-fertőzéshez is vezethet, ezért nagyon fontos az óvszerhasználat, illetve az óvszer cserélése, ha anális közösülés után vaginális közösülést következik. Ezek mind azt szolgálják, hogy a végbélben található baktériumok se a péniszbe, se a vaginába ne tudjanak bejutni.

Sokan végbélmosással védekeznek ez ellen, de a szakemberek többsége ezt nem javasolja, mert az intim zuhanyos kvázi beöntés csak rontja a végbél természetes védekezőrendszerét. Az ellen mindenesetre véd, hogy a szexuális aktus során esetleg salakanyag-darabok kerüljenek elő, ami nyilván nem túl vonzó látvány.

via GIPHY

Ha már itt tartunk, nagyon fontos kitérni a korábban már említett kommunikációra.

Alapszabály (amúgy minden típusú szexuális tevékenységnél), hogy minden érintett félnek legyen kedve kipróbálni, akármilyen formában is történik az első (közös) anális élmény. És ha valaki mégis meggondolja magát útközben, akkor lehet, és kell is ezt jelezni.

Ráadásul ez olyasmi, amit a „fogadói” oldalon akár egyedül is kipróbálhat az ember egy alkalmas eszközzel. (Csak senki ne felejtse el az eszközöket is megfelelően letisztítani használat után.)

Sokan tartanak tőle, hogy az anális szex kitágítja a végbélnyílást, és ez hosszú távon inkontinenciát okozhat az ánuszban. Ez a legtöbb szakember szerint nem igaz. Ha probléma adódik a méret miatt az anális szex során, az inkább a repedés kockázatát hordozza magában, nem a túlzott tágulásét. 

via GIPHY

Azért muszáj beszélnünk az aranyérről is…

A szakemberek azt ajánlják, hogy bizonyos időközönként vessük vigyázó szemünket az ánuszunkra, és csekkoljuk le, hogy úgy néz-e ki, ahogy szokott. Apró repedéseket, külső aranyeret vagy akár a végbélnyílás rákos (ez a melanóma egy típusa) tüneteit is észlelhetjük így, szóval tényleg fontos (lenne) nézegetni.

A leggyakoribb végbélnyílást érintő betegség az aranyér, amiből ráadásul lehet külső és belső is. A belsőnek a leggyakoribb tünete a friss (piros) véres széklet, ami a legtöbb esetben csak ijesztőnek tűnik, de általában fájdalommentes. A külső a végbélnyílás körüli visszértágulat és esetleg vérrögképződés, ami legtöbbször kifejezetten fájdalmas. Szóval annak ellenére, hogy nem túl veszélyes, azért az aranyér nem csupa móka és kacagás, kell vele foglalkozni és az anális szexet is ellehetetlenítheti, az ugyanis sok esetben a kevésbé fájdalmas belső aranyérnél irritációt okoz. Az aranyér megelőzhető rostdús táplálkozással, sok folyadék fogyasztásával, és a legtöbb szakember szerint azzal, ha nem ülünk órákat a vécén. Szóval,

ha ezt a cikket pont trónolás közben olvastad végig (amit maximum alkalmanként öt percig javasolnak, mármint a trónolást, nem a WMN-cikk olvasását), akkor ideje, hogy felpattanj.

Ha viszont vannak gyerekeid (akik még nem alszanak), akkor törölj, ügyelve a megfelelő higiéniára, húzd le, amit kell, öltözz fel, majd hajtsd rá a felső deszkát, ülj vissza, és olvasgass további öt percig békében (a szarszagban, khm). 

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/5./15 WEST