A számok nem hazudnak

2023-ban a pornónézők körében az anális szex volt a hatodik legnépszerűbb tartalom – derül ki a Pornhub éves felméréséből. Ezek az évről évre készített kimutatások azonban érdekes tendenciára irányítják rá a figyelmet: míg tíz évvel ezelőtt, 2013-ban az anális pornó a top 10 legnézettebb tartalom közé sem került be, addig 2022-ben már a nyolcadik helyet tudhatta magáénak. De vajon tényleg népszerűbbek az anális örömök? 

Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor egyértelműen igen! Egy hazai, közel 70 ezer válaszadó bevonásával készült kutatás eredményei alapján a nők 51, a férfiak 56 százaléka próbálta már az anális szexet legalább egyszer – írja a Well & Fit. A Statista adatai alapján is folyamatos a növekedés: az Egyesült Államokban az anális együttléteket kipróbáló párok aránya két évtized alatt 31-ről 40 százalékra nőtt.

A tendencia a fiatalok körében is megfigyelhető, derül ki egy a Journal of Adolescent Healthben megjelent 2017-es átfogó kutatásból, amelyben heteroszexuális fiatalokat kérdeztek a szexuális szokásaikról.

Az egyértelmű, hogy továbbra is a hagyományos, vaginális közösülés a legnépszerűbb, de mind az orális, mind az anális szex egyre kedveltebb, ráadásul egyre fiatalabb korban. 

Ez a 45 ezer fiatal bevonásával végzett vizsgálat nemcsak arra mutatott rá, hogy míg 1990-ben tíz válaszadóból csupán egynek volt része orális és anális szexben, addig 2010-re minden negyedik férfi és minden ötödik nő rendelkezett hasonló tapasztalatokkal, hanem az is világossá vált, hogy az élményszerzés egyre fiatalabb korban kezdődik. Míg korábban a 21–24 éves életkor számított a szexuális kalandozások időszakának, addig napjainkban a 16–19 éves korosztály tekinthető (majdnem) mindenre nyitottnak – szemlézi a kutatást a Times is.

És hogy miért választják a fiatalok egyre szívesebben az anális közösülést? Egy brit kutatás szerint az anális szex gyakorlása egyfajta szubkulturális verseny része, ugyanis a fiúk – függetlenül attól, hogy saját indíttatásból is vágynak-e anális örömökre – úgy érzik, a tapasztalatszerzéssel megerősíthetik csoporton belüli státuszukat. (Ergo az anális szex menő.) Az anális együttlétek leggyakoribb oka emellett a menstruáció alatti vaginális szex elkerülése, valamint a teherbe esés kizárása.

A közhiedelemmel ellentétben azonban az úgynevezett technikai szüzesség megőrzése nem szerepel az elsődleges okok között. Egy amerikai kutatás ugyanis rámutat, hogy azok a fiatalok, akik vallási vagy egyéb okokból szeretnék megőrizni vaginális szüzességüket, kisebb valószínűséggel döntenek a nem hagyományos együttlétek mellett, mint azok, akik nyitottabbak a szexuális felfedezésekre. Ezt a tények is alátámasztják: csupán a 20–24 éves kor közötti fiatalok 4 százaléka mondhatja el magáról, hogy orális és/vagy anális aktusban már volt része, de hüvelyi úton még sosem szexelt.

A férfiak és az anális szex

Az anális szexet ellenzők egyik leggyakoribb ellenvetése, hogy az ánusz egészen egyszerűen nem erre való. De az sem ritka, hogy az emberek az anális együttléteket összekapcsolják a homoszexuális érdeklődéssel – mutat rá Dan Savage író, LMBTQ-aktivista, a szerző, aki a Savage Love elnevezésű szextanácsadó-rovatával alapozta meg népszerűségét. 

Neki köszönhető a 2001 óta használt pegging kifejezés is, amely a nők általi, felcsatolható vagy egyéb eszközzel való behatolást jelenti, és kifejezetten azért keletkezett, hogy felszabadítsa a heteroszexuális férfiakat és vágyaikat a homoszexualitás stigmáinak terhe alól – írja L. V. Anderson. (Az optimális kifejezés kiválasztására Savage nyilvános versenyt hirdetett, amelyre 12 ezer különféle ötlet érkezett. Az ötletbörze után a beérkezett nevezésekből választották ki az azóta elterjedt pegging elnevezést.)

Félreértés ne essék: az anális játékok a heteroszexuális férfiak körében nemcsak aktív, hanem passzív, befogadó félként is népszerűek.

A felnőttek közel fele ugyanis rendszeresen vesz részt különféle anális játékokban aktív és passzív félként egyaránt. Az emberek 16 százaléka már magát a pegginget is próbálta, a kapcsolódó termékeladások pedig évről évre 44 százalékkal nőnek – írja a Women’s Health. (Igaz, ebben a kimutatásban nemcsak a heteroszexuális vásárlók adatai szerepelnek.)

Dr. Sarah Melancon szexológus-kutató írásából pedig az is kiderül, hogy a férfiak 60 százaléka fantáziál arról, hogy valamilyen anális kényeztetésben részesül, ugyanakkor a válaszadók 79 százaléka fél kifejezni ez irányú vágyait partnerének. A pegging a nők 40 százalékának fantáziáiban is megjelenik, további 10 százalékuk pedig szívesen ki is próbálná. (10 százalékuknak már van is tapasztalata e téren.) De lehet, hogy a számok még ennél is magasabbak, ugyanis a kutatást követően kitört világjárvány alatt a párok 54 százaléka állítja, hogy kalandvágyóbb lett a szexuális életük.

Egészségügyi tudnivalók és kockázatok

Az anális szex első és legfontosabb alapszabálya, hogy senkinek sem kötelező. Mindegy, mit akar a partner, csak abba kell belemenni, amire tényleg vágysz – már csak azért is, mert a stressz és a félelem a medencefenéki izmok túlfeszülésével járhat, azaz az aktus fájdalmassá válhat.

A másik fontos tényező az időfaktor: az anális behatoláshoz kellő mennyiségű gyakorlás, tapasztalás és előkészítés szükséges. Ez persze sok mindent jelenthet az anális dilátorok használatától a hosszú és síkosítóban bővelkedő előjátékon át a rimmingig, vagy az ánusz kézzel történő izgatásáig. (A rimming, más néven anilingus, a végbél szájjal történő izgatását jelenti, amely egyáltalán nem genderspecifikus: a 35 év feletti nők 20, a 35 év feletti férfiaknak pedig közel 25 százaléka rendszeresen izgatja így partnerét – derül ki egy a szexuális szokásokat vizsgáló ausztrál kutatásból.)

Az anális dilátorok olyan orvosi vagy szexuális segédeszközök, amelyek rendszeresen, terápiás jelleggel alkalmazva képesek a záróizom, valamint a végbél edzettségi szintjének növelésére, ezáltal előkészíthetik a terepet. Dr. Mocsári Diána proktológus, sebész szakorvos szerint azonban ezekkel jobb vigyázni:

„Az anális dilátorok alkalmazását nem látom célszerűnek, mert a záróizom nem szakszerű tágítása sérülések veszélyeit hordozhatja magában. Emellett fontos tudni, hogy a végbél utolsó 20 cm-es szakasza normál anyagcsere-működés esetén üres. Így különösebb előkészítést egy anális aktus sem igényel. Természetesen érdemes az alapvető higiéniai előírások betartására törekedni, ugyanakkor a túlzásba vitt beöntés – akárcsak a hüvelyi beöntések is – a természetes bélflóra megbomlását okozhatja.”

Ezt erősíti meg a Bustle szakértője is, aki az anális szexhez elengedhetetlen skillként a tudatosságot említi meg. Mint mondja,

már az aktust megelőzően is készülni kell az együttlétre. Célszerű ehhez igazítani az aznapi étkezést, az aktushoz képest néhány órával korábbra időzíteni a székelést, és alaposan tisztálkodni a behatolás előtt.

Mivel a végbél a vaginával ellentétben nem síkosítja önmagát, célszerű bőven gondoskodni síkosítóról is, ennek kiválasztásakor pedig figyelmet kell fordítani nemcsak a felhasználás módjára, hanem a bevetni kívánt segédeszközök alapanyagára és az egyéni preferenciákra is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a végbél „elnyelheti” a behelyezett szexjátékokat, így célszerű kifejezetten erre a célra kifejlesztett, kiszélesedő eszközöket választani.

„Amennyiben nem sikerül a választott segédeszközt aktus után otthon eltávolítani, illetve olyan magasságba csúszott fel, hogy nem érjük el, mindenképpen érdemes habozás nélkül a területileg illetékes SBO orvosaihoz fordulni – hívja fel a figyelmet Mocsári Diána. – A sokáig bent maradó tárgyak a nyálkahártya elvékonyodását, idővel a végbél átlyukadását is okozhatják, így nincs értelme várni. Hasonló a helyzet más végbéltáji panaszok fellépése esetén is. Fájdalom, vérzés, székletinkontinencia esetén mielőbb keressünk fel proktológus szakorvost!”

dr. Mocsári Diána proktológus, sebész szakorvos
Dr. Mocsári Diána proktológus, sebész szakorvos – Forrás: Dr. Mocsári Diána

Nem szabad megfeledkezni a védekezésről sem: az anális együttlétek során még kizárólagos párkapcsolatban is érdemes óvszert húzni, új vagy alkalmi partnerek esetén pedig egyenesen kötelező! Mivel a heteroszexuális párok alig 25 százaléka használ rendszeresen óvszert anális szex során, a HIV terjedésének veszélye anális úton tizennyolcszor nagyobb, mint vaginálisan. Sőt, a kockázat huszonháromszor (!) magasabb fogadó félként, mint aktívként – derül ki egy vonatkozó tanulmányból. Épp ezért a rendszeres egészségügyi szűrések – beleértve a proktológust és az STD-szűréseket – szintén javasoltak.

Szóval a lényeg összefoglalva:

a szexjátékok tisztán tartása, a megfelelő hangulat előkészítése és a partnerek közötti folyamatos, egyértelmű párbeszéd, a másik jelzéseinek mindenkori tiszteletben tartása és a határok megtartása nemcsak a popsi, hanem a párkapcsolat védelme szempontjából is kiemelten fontosak. 

Akik csinálják, imádják

És hogy mit mondanak az anális szexről azok, akik rendszeresen élnek vele? István harminchat éves és heteroszexuális. Mint mondja, korábban neki is eltartott egy darabig, amíg az anális szexszel kapcsolatos korlátozó gondolatait le tudta vetkőzni. Azóta viszont aktív és passzív félként is örömmel hódol az anális örömöknek. 

„Az első »érett« análélményemre harmincéves korom körül került sor, mert az akkori partnerem szinte csak úgy tudott elélvezni. Persze az eleinte kuncogós, kissé feszélyezett hozzáállás a közös tanulás hatására a korábbiaknál is nagyobb nyitottsághoz vezetett, és megtanultam érzékien állni a popsihoz. Passzív félként kb. tíz éve szereztem az első élményeimet. Az akkori partnerem az egyik orális együttlétet anális izgatással dobta fel, én pedig sosem tapasztalt gyönyöröket éltem át. Azóta többféle tapasztalatot is szereztem, és hiányozna, ha többet nem lenne részem anális szexben, ugyanakkor sosem kényszeríteném rá a partneremet, mert ez egyértelműen nem olyan dolog, hogy »majd megszereted«.

István elmondása szerint az anális szex egyszerűen nem összehasonlítható a hüvelyi szexszel, hiszen teljesen más élmény. 

A hagyományos együttléthez képes más a textúra, más a feszesség, más a szög, más a ritmus. Nem rosszabb, vagy jobb, csak más.

Az anális szex hozzáadott értéke a bizalmi faktor is: a másik beenged magába, illetve befogadom a másikat. Ez pedig mind fizikailag, mind érzelmileg nagyon jó érzés.”

Azt persze ő is fontosnak tartja, hogy a higiéniai kritériumok mindig fennálljanak.

„Senkitől nem várom el, hogy beöntést végezzen együttlét előtt, de a tisztaság, ápoltság a minimum. Nálam mindig van nedves törlőkendő, és csak zuhanyzó vagy bidé használata mellett végzem el a dolgom, így a másik félt illetően is hasonló igényeket támasztok.” 

Márti azonban el se tudja képzelni, hogy aktív félként is részt vegyen az aktusokban – passzív, befogadó félként azonban már egyetemista kora óta örömmel kísérletezik.

„Az első élményt egy nálam kicsit tapasztaltabb, de ugyanúgy kezdő srác társaságában szereztem az egyetemen. Egyikünk sem volt éppen józan, de ezzel együtt is biztonságos, jó este volt. Később aztán persze sokkal tudatosabban és felelősebben merültem el a kérdésben, és ma is örülök, ha análisan kényeztetnek. A behatolás azonban kevésbé fontos nekem – a legutóbbi kapcsolatomban például kompatibilitási problémák miatt erre sosem került sor –, az izgatást azonban igénylem. De amennyire látom, nem csak én: nincs olyan Tinder-matchem, aki ne hozná fel a témát meglepően rövid ismeretség után. Igaz, az aktív közreműködésemet nagyon ritkán kérik a srácok – és nem is lennék rá képes. Egyszerűen képtelen vagyok ilyenformán bevonódni.”

János a többiekhez képest nem szívesen beszél nyíltan, mások előtt is az anális szex iránti rajongásáról. Mint mondja, a barátai, a környezete nem értené meg a lelkesedését, és biztosan sokan elítélnék az érdeklődése miatt.

„Szerintem a férfiak nagy része ki akarja próbálni az anális szexet, a nők azonban sokkal kevésbé vannak oda az ilyesmiért. Meg is tudom érteni, mert az anális szex nem mindenkinek való, és a korábbi partnereim beszámolóiból tudom, hogy sokszor a hölgyek a korábbi aktus során megtapasztalt fájdalom miatt veszítik el teljesen az érdeklődésüket.

Az anális szexhez ugyanis finomság, figyelem, törődés kell, ami nem mindenkinek az eszköztárában lelhető fel.

Én magam az előjátékot még a behatolásnál is jobban szeretem, sokkal jobban lázba hoz, pedig az is fantasztikus élmény.”

János szerint nem könnyű szóba hozni a különleges igényeket egy kapcsolat ismerkedési szakaszában, mert nem mindig egyértelmű, mi lesz a partner reakciója a felmerülő igények hallatán. Neki magának is sok időbe tellett, mire rájött, igényeinek tiszta kommunikációja fontos eleme a párkapcsolat épülésének.

„Az első pegging előtt nagyon féltem a fájdalomtól, ugyanakkor tudni akartam, milyen élmény passzív félként részt venni egy aktusban. Az első együttlét kellemes volt, de csak később, egy sokkal tapasztaltabb partnerrel jöttem rá, mennyire felszabadító tud lenni egy ilyen aktus fogadó félként is.”

Juli korábban egy biszexuális partnerrel fedezte fel az anális szex örömeit, amelyet elsősorban aktív félként gyakorolt. Mint mondja, számára a passzív szerep nem rossz, ugyanakkor nem jár élvezeti értékkel, így elsősorban ő tett a párja kedvére.

„A húszas éveim elején összejöttem egy biszexuális sráccal, aki jóval tapasztaltabb volt nálam szexuálisan. A kémia a kezdetektől fogva nagyon jól működött köztünk. Ő volt az első, aki mellett igazán biztonságban éreztem magam, aki igazán figyelt az igényeimre és a határaimra, és aki mindig belevitt az együttlétekbe valami kis pluszt, amitől azok még izgalmasabbá váltak. Eleinte a klasszikus vanília szex működött köztünk, de ahogy egyre nyitottabb lettem mellette, felmerült bennem a gondolat, hogy vajon van-e olyan dolog, amit a férfi partnereitől korábban megkaphatott, de tőlem nem tud. Így merült fel bennem, hogy talán jólesne neki, ha análisan is kényeztetném.”

Mint meséli, partnere először meglepődött az ajánlaton és sokszor elmondta, hogy egyáltalán nem várja el tőle ezt a fajta közreműködést. Ő azonban szívesen tanult azért, hogy ily módon is örömet szerezhessen a párjának.

„Teljesen tapasztalatlan voltam ilyen téren, ötletem sem volt arról, hogy álljak ennek neki. De ő segített lépésről lépésre: elmondta, hogy szokás ilyenkor előkészülni, mire figyeljek, hogyan ne okozzak fájdalmat. Eleinte kézzel, egy idő után pedig már segédeszközökkel is kísérleteztünk. Csodálatos érzés volt látni, hogy az embernek, akit mindennél jobban szeretek, több módon is örömöt szerezhetek. Nagyon lassan haladtunk, ő folyamatosan adta a visszajelzéseket, hogy mi esik jól, és mi nem, én pedig lassan megtanultam, megértettem a teste működését.

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is nagyon érzékeny terület ez, ahol könnyű fájdalmat, vagy akar sérülést okozni, éppen ezért még jobban felértékelődött köztünk a szexuális kommunikáció fontossága.”

Juli szerint a pegging nőként is különleges élmény lehet, hiszen mindkét félnek lehetőséget ad arra, hogy teljességében élje meg önmagát. 

„Számomra nagyon izgalmas volt az, hogy az együttléteink során megélhettem mindkettőnk feminin és maszkulin oldalát is. Bár akkor még nem volt közöm nőkhöz – később lett , de éreztem, hogy bennem is van egy erős androgün vonal, és nagyon izgalmas volt időnként szerepet cserélni. Ez minimálisan sem vett el abból, hogy mennyire férfiasnak, erőteljesnek, dominánsnak láttam őt a mindennapokban, vagy a klasszikusabb együttléteink során. A későbbiekben úgy alakult, hogy nem lett más olyan partnerem, aki erre konkrétan vágyott volna, viszont – szigorúan konszenzuálisan  másoknál is alkalmaztam pár praktikát, amit akkoriban »tanultam«. És mint kiderült, a heteró srácok, még ha eleinte tartanak is az ilyesmitől, azért csak rájönnek előbb-utóbb, hogy nem csak a farkuk és a heréjük létezik.”

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Karl Tapales

Z. Kocsis Blanka