Advertisement

Mi is az a méhnyaknyák?

Egészen a harmincas éveim küszöbéig el kellett jutnom ahhoz, hogy pontosabb képet kapjak arról, hogyan is működik a menstruációs ciklusom, és például ennek függvényében hogyan alakul a méhnyaknyákom állaga. Biztos vagyok benne, hogy az olvasók között is van, aki most felvonta a szemöldökét, mégis milyen nyákról beszélek. Pedig ez pont egy olyan információ, amit hasznos lenne minden diáklánynak elmondani még az iskolában annak érdekében, hogy tisztában legyen mindenki az intim egészsége egyik legalapvetőbb sarokpontjával. Még 2021-ben írtam egy cikket, amely szerint:

„A méhnyaknyákot sajnos sokan tévesen folyásnak nevezik, és a bugyinkon, vagy pisilés közben érzékelhető nyúlós váladékot kikezelendő, eltüntetendő problémának vélik,

holott ez a nyák valójában az ösztrogénszint emelkedésének hatására jelentkezik, és a ciklus termékeny időszakát jelzi számunkra. Ettől nem kell megijedni, teljesen természetes és normális jelenség, sőt valójában a termékenységünk egyik titkos kulcsa, hiszen ez segíti a spermiumok életben maradását és szabad mozgását a hüvely alapvetően savas közegében.”

A méhnyaknyák lehet színtelen és szagtalan, mennyisége, sűrűsége és színe is változhat a ciklusunk alatt, az ovulációnk előtt általában tejes, fehéres állagú, majd áttetsző, nyúlós, tojásfehérjére emlékeztető lesz, és akkor sem kell megriadnunk, ha enyhe szaga is van.

Legfőbb feladata pedig bármilyen furcsa is, a hüvely tisztán tartása.

És most tegye fel a kezét, akinek ezt anno elmondták az iskolában! 

Fontos a tisztálkodás, de nem mindegy, hogyan

Sokan megrémülnek ettől a teljesen természetes jelenségtől, holott nemcsak a termékenységünk, de a hüvelyflóránk védelmének szempontjából is elengedhetetlen szerepe van. Semmiképp sem tanácsos intim mosakodógélekkel, illatos szappanokkal megpróbálni megszüntetni, az azonban egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen, hogy a rendszeres tisztálkodás elengedhetetlen. Annak érdekében, hogy elkerüljük a bakteriális és gombás fertőzéseket,

naponta legalább egy alkalommal mosakodjunk meg altájon is alaposan,

már csak azért is, mert a hüvelybemenethez rendkívül közel található a végbél, ami fokozott veszélyt jelenthet, ha nem vagyunk elég körültekintők a higiéniát illetően.

Arról, hogy miként védhetjük meg a női nemi szerveket a leghatékonyabban a kórokozókkal szemben, megoszlanak a vélemények, sok esetben ugyanis az intim mosakodószerekkel éppen az egészséges hüvelyváladékot moshatjuk ki, amelynek rendkívül fontos szerepe van. Az egészséges hüvelyflóra alapvető alkotóelemei közé tartoznak a tejsavbaktériumok, azaz a lactobacillusok, amelyek tejsavat termelnek, ezzel enyhe savas környezetet hoznak létre, ami meggátolja a mikrobák túlszaporodását.

Ha azonban a hüvelyflóra egyensúlya felborul, számos kellemetlen tényezővel számolhatunk, az enyhétől akár az egészen súlyos fertőzésekig, és ezt akár a túlzott irrigálás, a tamponhasználat, egy-egy antibiotikumkúra, de a nem megfelelő tisztálkodási szokások is előidézhetik.

Éppen a savas környezet miatt szokták javasolni, hogy az intim területeken kerüljük a lúgos szappanok, tusfürdők használatát, és vagy tiszta vízzel mosakodjunk, vagy enyhén savas hatású mosakodógéleket alkalmazzunk,

de utóbbiakat sem kell mindennap, bőven elég, ha hetente egyszer használjuk őket. Ezeknél a termékeknél érdemes fokozott figyelmet fordítanunk az összetevőkre, megvizsgálni, hogy mennyire természetesek az alapanyagok, amelyekből készültek, tartalmaznak-e hozzáadott adalék- vagy illatanyagot, ezek ugyanis irritálhatják az intim területeket, és adott esetben még akár ellentétes hatást is érhetnek el, és éppen ezek használata válthat ki valamilyen kellemetlen tünetet.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a különféle szőrtelenítő krémek, tisztasági betétek, intim törlőkendők milyen anyagokból és összetevőkből készültek, ugyanis ezeknek a használata is felboríthatja a pH-értéket, és érdemes arra is odafigyelni, hogy

ezeket csak a szeméremtájékon alkalmazzuk, a hüvelybe ne kerüljenek.

A kifejezetten nemi területekre kifejlesztett dezodorokkal is javasolt óvatosan bánnunk, ezek ugyanis tele lehetnek mesterséges adalék- és illatanyagokkal, holott a használatuk valójában felesleges. Az ugyanis, ha erős, kellemetlen szagot tapasztalunk, általában valamilyen egészségi problémára utal, amit nem illatfelhővel kell beborítani, hanem érdemes inkább orvoshoz fordulni vele.

Mi a megoldás, ha baj van?

Ha bármilyen rendellenesség, elváltozás, kellemetlenség jelentkezik ezeken a területeken – legyen szó akár megváltozott színű, szagú, állagú méhnyaknyákról, égő, viszkető érzésről, duzzanatról –,

mindenképp keressünk fel egy szakorvost, ahelyett hogy önmagunkat próbálnák kikúrálni ilyen-olyan házi praktikákkal.

Fontos, hogy ne okoljuk magunkat, ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen fertőzéssel állunk szemben, és ne érezzük magunkat hibásnak, amiért elmentünk egy uszodába, nyilvános mosdót használtunk egy fesztiválon, és arra kényszerültünk, hogy nem megfelelő higiéniai körülmények között menjünk el vécére, vagy cseréljünk tampont, betétet. Sok esetben már pusztán a környezeti hatások megváltozása, a fokozott hőség és izzadás is kiválthat pH-érték-elmozdulást az intim területeken, ez pedig a hüvelyflóránk felborulásához vezethet. A jó hír az, hogy az esetek többségében ez egyszerűen és gyorsan kikezelhető, amennyiben azonnal orvoshoz fordulunk, amint észleltük a problémát. 

A nemi szervekhez rengeteg tabu társul, ezeket fontos lenne ledönteni, annak érdekében, hogy tudatosabban, egészségesebben élhessük a mindennapokat, és ennek fontos eleme az is, hogy ne szégyelljük magunkat, ha valamilyen elváltozást tapasztalunk. A női nemi szervek a legérzékenyebb területek közé tartoznak, egészségük minden alaposság és elővigyázatosság mellett is könnyen felborulhat. A legjobban úgy vigyázhatunk magunkra, ha odafigyelünk a saját testünk jelzéseire és rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Ildar Abulkhanov

A cikket a Bayer Hungária Kft. támogatta. (x)

Krajnyik Cintia