WmnBosch

 

Gyerekként egyáltalán nem értettem, hogy tudnak a felnőttek végeláthatatlan eszmecserébe bonyolódni olyan unalmas témákról, mint, mondjuk, a parlagfűirtás... amikor a világban sokkal izgalmasabb dolgok is történnek. Most viszont, hogy a házi portól én is rendszeresen könnyezni kezdek, tavasszal pedig egyszer olyan köhögési ingerem volt, hogy miattam csúszott a repülőjáratunk indulása (tényleg!), azt hiszem, már kapiskálom a téma jelentőségét.

Egyelőre nem tartozom a keményvonalas allergiások közé, inkább azoknak a táborát erősítem, akik folyamatosan rohannak, és közben szépen a szőnyeg alá söprik a néhanapján előjövő szemviszketést, könnyezést, köhögési ingert. Általában azzal biztatom magam, hogy ezeket a tüneteket akár valami más is okozhatja; laptop előtt görnyedés, túl sok légkondi, tavaszi fáradtság, influenzaszezon, sőt, a Google szerint „valami ritka egzotikus betegség” is. Lássuk be, az influenzajárványoknak kicsit jobb a közösségi marketingje, mint az allergiának. Úgyhogy azok számára, akik ugyanúgy kevésbé tapasztaltak e téren, mint én, az a könnyebbik út, ha az ember ráfogja a jellegzetes tüneteket a „népszerűbb” influenzára. De igen nagy az esélyünk arra, hogy nincs igazunk...

Az allergia ugyanis mára igazi népbetegséggé nőtte ki magát, Európában minden második ember hajlamos rá, milliók szenvednek legalább egy tünetétől. Úgyhogy utánajártam, milyen létező megoldások segíthetnek, na és melyek azok a népszerű tévhitek, amelyeket jobb elkerülni allergia-ügyben.  

Higiénia  Fél egészség

Közvetlen környezetünkben olyan allergének tartózkodhatnak, melyek hosszú távon megkeseríthetik az életünket. Ilyenek a pollen, a házi por vagy épp a penészgomba. Elég csak jó szándékúan szellőztetni egyet, és a pollen  elvegyülve a házi porral – máris beletapad a háziállat bundájába és befészkeli magát az ágyneműkbe. Telente bár megszabadulunk a pollen okozta tünetektől a közvetlen környezetünkben sajnos így is bőven elég allergén marad, mely megkeserítheti a mindennapokat. A házipor, vagy a penészgomba mind olyan allergének, melyek nem irthatók ki egyszer s mindenkorra. Viszont módszeres és rendszeres takarítással csökkenthető a jelenlétük. Ezzel nem szűnik meg maga az allergiás betegség, mintha csak gyógyszerrel kezelnénk  de a higiénikus és tiszta környezet alapvető szükséglet ahhoz, hogy az arra kevésbé érékenyeknél vagy a még nem allergiásoknál elő se jöjjenek a tünetek, a már allergiások állapota pedig ne súlyosbodjon.

Az alapos takarításon túl  a poratkától és a pollentől az ágyneműk 60 fokon való tisztításával lehet megszabadulni, a ruháinkra rátapadt allergénekkel szemben pedig a mosáson túl a vasalás nyújt segítséget. 

Javasolt minden tavasszal a légkondicionáló tisztítása is, a nedves környezet miatt ugyanis a penészgomba elsődleges lelőhelyei közé tartozik. Ezek a gombák elsősorban a magas páratartalmú helyeket kedvelik, így a klímaberendezéseken kívül javasolt a fürdőszoba, a kád, a virágcserepek és a konyha alapos tisztítása is.

Immunerősítés  „Egészséges életvitel, több hasznot hoz”

Allergológus szakemberek szerint ugyanilyen súlya van a tünetek kiváltásában az egészségtelen életvitelnek. Az életmódunkból fakadó, allergiát elősegítő tényezők többek között az olyan szokások, mint a dohányzás, stressz, egészségtelen ételek fogyasztása. Ezek később komoly problémát okozhatnak, állítja a Budai Allergia Központ professzora, Dr. Nékám Kristóf. „Az életmódra nagyon kell figyelni, és folyamatosan karbantartani az immunrendszert. Ezzel elérhető, hogy az allergia tünetei elmaradnak, és később a hipertónia, a szív-, az agyi- és az érbetegségek a megelőzését is szolgálja. Ha valaki szeretne nyolcvan-kilencven évig éni, akkor érdemes már fiatalon koncepciózusan előre tervezni, illetve a saját gyermekeinket is tudatos életmódra tanítani.

Az orvosi előírás nélkül beszedhető, sokszor nem előírásszerűen bevizsgált, instant egészséget ígérő táplálékkiegészítők, cseppek, egyéb szerek kapcsán a szakorvos mindenkit mértékletességre int. Még akkor is, ha ezek első hallásra szimpatikusabbak, mint az életmódváltás  lássuk be  lassú folyamata.

Valamivel gyorsabb és láthatóbb eredményt ígér az immunterápia, például a pollenallergiás betegek, házipor, atka, kutya- vagy macskaszőrre érzékenyek számára. A terápia alkalmazásától függetlenül ugyanígy erősen javasolt az egészséges életmód.

Népi gyógyászattal az orvostudománnyal együtt

És vajon mi a helyzet a szájról szájra terjedő „népi gyógymódokkal"? Nos, az orvostudomány jelenleg semmiféle olyan alternatív módszerről nem tud, amely az allergiát tömegesen és hatékonyan csökkentené. Pedig voltak egészen eredeti próbálkozások is... egy időben kecskékkel etettek parlagfüvet, majd az állatok kis koncentrátumú parlagfüves tejével kezeltek allergiát. A szakember szerint sem ez a módszer nem bizonyult hatékonynak, sem pedig a ma is népszerű „allergiamegelőző" mézfogyasztás. Sőt, ez utóbbi még polleneket is tartalmaz, így az erre érzékenyek gyakran csalánkiütéssel reagálhatnak e népi gyógymódra"...

Ugyan a kezelőorvosok többsége kizárólag a gyógyszeres kezelésben, mivel csak annak a hatását ismerik, a szakemberek nem utasítanak el minden alternatív módszert. A népi gyógyászatban ugyanis a szereknek rendszerint egészségtámogató hatása van – ezért maradtak benne a köztudatban. Az Alternatíve Medicine Review egyik kutatása szerint például a szénanátha tüneteinek enyhítésénél olyan természetes antihisztaminok, mint a csalán, az ananászkivonat és a C-vitamin, mind kiválóan szerepeltek a teszteken. Ugyanakkor fontos, hogy minden allergiás konzultáljon a kezelőorvosával mielőtt valamelyik alternatív módszert kipróbálná

Szőcs Lilla

Olvasd el cikkünket arról, hogy mi okozza az allergiát, hogyan vált igazi népbetegséggé - és szezponálisból 365 napos "programmá"! KATT IDE!

Felhasznált forrás: ITT.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Meggj