Így sokkal jobban fest!

Ne gondolj rögtön egy teljes festésre, megértem, ha már attól is feláll a hátadon a szőr, hogy a falhibák javítgatására gondolsz. De miért ne festhetnél át kisebb felületeket? Egyetlen fal, a folyosó beszögellése, egy kisebb helyiség a mai, jó minőségű festékekkel pikk-pakk megvan néhány óra alatt, és képes teljesen megváltoztatni a lakás hangulatát.

Én az íróasztalom mögötti falra (pontosabban annak egy részletére) szerettem volna valami különlegeset. A kiválasztott kopottas-aranyos felületet glettvassal kellett létrehoznom, ennek technikáját a festékgyártó cég workshopján tanultam meg. (A készítésről ITT írtam részletesen.)

Látványos lehet, ha például színesre fested a bejárati ajtó körüli falfelületeket, esetleg kinézhetsz Pinteresten valami vagány geometrikus mintát, amit minimális mennyiségű festékkel meg némi maszkolószalaggal te magad is pöpecül megcsinálhatsz. A neten rengetegféle stencil kapható, de újra hódítanak a festőhengerek is, szóval akár a modernebb, akár a klasszikusabb minták állnak közel hozzád, biztosan találsz kedvedre valót.

És ha már itt tartunk: mi van, ha nem falat festesz, hanem az ablakokat-ajtókat mázolod át valami különleges színre? Tudom, hogy elsőre vadul hangzik, de egy színes ablaktok teljesen megváltoztatja a helyiség karakterét.

Mire figyelj? Okosan válassz színt – fontos, hogy a lakás meghatározó színei harmonizáljanak egymással, tehát lehetőleg vesd össze a jelenlegieket az újjal természetes és mesterséges fényben is! (Én azt javaslom, kevertess színeket, nem mindig kaphatod meg készen a számodra tökéleteset.) Mielőtt a nyílászárókat kívül is lefestenéd, ellenőrizd, nincs-e valamilyen törvényi akadálya ennek.

Csavard fel a szőnyeget!

Sejtem, hogy ez a legmegosztóbb tippem, de nem a levegőbe beszélek: a saját példámat mutatom. A parketta a lakásomban siralmas állapotban volt, ugyanakkor a felújítási költségeket jelentősen megemelte volna, ha felszedetem, hiszen aljzatbetonoznom kellett volna.

Mivel nagyon szeretem a klasszikus parkettamintát, ráadásul elég neccesen lehetett volna kiegyenlíteni az itt-ott erősen megvetemedett felületet ahhoz, hogy laminált vagy másfajta padlót rakassak rá, arra gondoltam, adok neki még egy esélyt a méltó életre. Azaz: felcsiszoltam és lefestettem.

Alig tizenhárom négyzetméteren ez persze könnyedén megoldható, de kézi csiszolóval felcsiszoltam a felületét, hogy a sok évtizednyi kopott-felpattogzott és újrarétegzett lakkot eltakarítsam róla, aztán portalanítás után egy réteg színre kevert Otexet festettem rá. Alapvetően nem szeretem az oldószeres festékeket, viszont itt okkal használtam ezt a tapadóhidat: a padló fájában lévő csersavak meg tanninok a csiszolás után egy vízbázisú festék hatására kioldódnak, ezért kell egy oldószeres réteg, ami lezárja a felületet. (Igen, a saját káromon tanultam meg: az előző lakásom csodálatos halványszürke padlója varázsütésre mustárszínű lett, amikor vízbázisú lakkal rámentem…)

Száradás után két réteg színre kevert Betoluxot vittem fel a felületre, ami elképesztően jól terülő, strapabíró festék, kifejezetten arra találták ki, hogy összemászkáljuk. A végeredményt egyszerűen imádom, pedig a parkettaszálak elég kesze-kuszák – de mégis működik, ráadásul bár összességében nem olcsó buli, jóval kevesebbe került, mint bármilyen más opció.

Mire figyelj? Sajnos gyenge minőségű festékkel nem fog menni, és nem úszhatod meg az alapozást egy jó tapadóhíddal – amit érdemes színre kevertetni, hogy ha a felső réteg kopna, akkor se legyen csúnya. És hagyj időt a száradásra, egypár nap után még ne kezdj el bútorokat tologatni rajta.

Öreg bútor nem vén bútor!

Unod a régit, de két év múlva fogsz csak felújítani, addig meg nem bolondultál meg, hogy új bútorokat vegyél? Jogos. De ki mondta, hogy addig is azt kell bámulnod, amit amúgy is csak megörököltél, és nem is tetszik különösebben? Hát, én biztos nem, mert

szerintem a legcsufibb bútorban is lakozik valami sokkal szebb, csak meg kell látnunk benne!

Csupaszítsd le gondolatban a bútordarabot: mit látsz benne, ha leszeded a fogantyúkat, díszeket, elvonatkoztatsz a jelenlegi színétől? Semmit? Az a legjobb: akkor teljes mértékben a fantáziádra van bízva, mit művelsz vele!

Én nagy bútorátfestő vagyok, egyszerűen imádom, amikor új színt, új karaktert kap egy asztal, egy komód vagy egy szék, de a festésen túl jó sok lehetőséged van még az alakítgatásra:

  • kicserélheted a lábait, vagy rakhatsz rá, ha eddig nem volt;
  • a fogantyúk helyéhez se kell ragaszkodnod, mestertapasszal, fatapasszal könnyedén kitöltheted a régi lyukakat festés előtt;
  • cserélheted a pántokat rajta, rozsdásról, unalmasról például valami elegánsabb rézre, vehetsz rájuk régiségboltban „vasalatokat”, antik réz- vagy fémtáblácskákat vagy bármit, ami feldobja majd őket;
  • stencilezhetsz rájuk festéskor;
  • faszaküzletekben, bútorfestős webshopokban vehetsz stukkószerű, felragasztható fa- vagy gipszdíszeket – de akár te magad is készíthetsz ilyeneket, ha öntőformát veszel késztermék helyett;
  • használhatsz öntapadós fóliát (meg fogsz döbbenni, milyen ízlésesek is vannak!);
  • speciális festékekkel sokféle felületet hozhatsz létre a kopottastól a gyöngyházig, a tükörsimától az érdesig, mintásig, füstfólia, glitter;
  • léteznek matt, selyemfényű és kifejezetten fényes lakkok, sokszor ez is teljesen megváltoztatja egy bútor jellegét;
  • kreatívan használhatod a szobában felrakott tapéta maradékait (például a vitrin hátfalát boríthatod be vele, esetleg beleszabhatod az ajtókba);
  • vágathatsz új munkalapot a tetejére/a jelenlegi helyett (akár egy komódra is!).

Mire figyelj? Ha nem akarsz mindent lecsiszolni vagy külön tapadóhidat használni, akkor krétafestékkel dolgozz: ez a speciális festékfajta nem kívánja az előbbi két munkafázist, ugyanakkor a felületét le kell zárnod. Ezt teheted waxszal (viaszos anyag, amivel akár öregítheted is a felületet) vagy lakkal. Gyorsan szárad, nem csepeg, kezdők is gyönyörűen tudnak vele dolgozni! Én két kidobásra ítélt, erősen viharvert széket festettem át nemrég „a teraszra pont jó lesz” jelszóval – hát elképesztő a különbség.

És lőn világosság!

A fengsuj szerint a rosszul megvilágított területek agyoncsapják a lakás csijét, úgyhogy hacsak nem akarjuk, hogy az életünk különböző területei csorbát szenvedjenek, fontos mindenhol megoldanunk a megfelelő világítást. Kevésbé ezoterikus beállítottságúaknak mondom: a szemészorvosok is ugyanezt javasolják.

A csillárok, függesztékek mellett annyi izgalmas lehetőségünk van még a fényteremtésre! Egy szép falikar, asztali lámpa vagy akár fényfüzér, ami aztán tényleg néhány száz forintból is megvan, szó szerint felderíti a szobát és a hangulatunkat is, de akár új funkciót is adhat neki: egy sötét lyukból pikk-pakk olvasósarok válhat!

Mire figyelj? Előbb válaszd ki az adott helyiség, sarok, asztal funkcióját, és csak azután válassz ahhoz megfelelő erősségű, kialakítású lámpát! Ha nagyon tanácstalan vagy, a fényfüzér jó arra, hogy megtapasztald, mennyi fényre van szükséged az adott helyen, és ha már sikerült döntened, lecserélheted egy „rendes” világítótestre. Figyelem! Mindenféle fényfüzérrel, karácsonyfaégővel, mécsestartóval légy nagyon óvatos, ne hagyd felügyelet nélkül!

Burkolózz be!

Régi lakberendezési igazság, hogy néhány textil csodákra képes. Egy szép, méretre varrt függöny, mondjuk, nem aprópénzbe kerül, még mindig olcsóbb, mint a teljes bútorzatot lecserélni, szóval, ha újra vágysz, de a szekrénysor egyelőre marad ugyanaz a régi szín, akkor ez lesz a te megoldásod!

A padlószőnyeg vagy a kanapé színét persze nem változtathatjuk meg varázsütésre, de egy új függöny–ágytakaró–díszpárna-hármas már önmagában is óriási ráncfelvarrást jelent a lakásban! Ha a meglévő színekkel harmonizáló, azokat szépen kiegészítő árnyalatokat választasz, bízvást állíthatom, hogy újjászületik a lakásod. És még csak nem is kell súlyos tízezrekbe kerülő, steppelt ágytakarókra gondolnod: egy-egy ízléses takaró vagy pokróc is remek szolgálatot tesz, pompásan le tudod takarni vele az ágyad, de lazán a kanapéra dobva is megfelel a célnak.

Ha pici a lakásod, ahol minden ponton látható szinte a teljes lakótér, vagy épp egy nagy amerikai konyhát szeretnél feldobni, érdemes az olyan apróságokra is gondolnod, mint a kéztörlők vagy a konyharuhák, asztalterítők, sőt: akár a köntösöd, hiszen ha végigtekintesz a lakáson, mindent látsz egyszerre.

Ha gyönyörű az összhang a lakásodban, minden szép semleges, akkor is könnyen megunható a visszafogottság: ez esetben néhány díszpárna, kisebb szőnyeg, pár élénkebb kaspó, egy-egy váza egészen új karaktert ad az enteriőrnek.

Mire figyelj? Az összhangra, a funkcióra és az arányokra. Akármennyire vágyod is az újat, muszáj összehangolnod a friss színeket a már meglévő tárgyaiddal, a padló és a fal színével. Ha azok eleve erőteljes árnyalatúak, ne tetézd őket még néhány harsány színnel (hacsak nem épp egy színpompás lakás a célod), inkább keress olyasmit, ami tompítja, más keretbe foglalja az eddigieket. A kevesebb néha több, de ne riadj meg egy markáns színtől! Viszont mindig vedd figyelembe, mire használod az adott helyiséget: tudsz-e aludni égővörös ágyneműben, szívesen nyomod-e a home office-t narancsszínű környezetben?

Csepelyi Adrienn

 

Május 7-én, 10 órakor a WMN Facebook-oldalán TE is kérdezhetsz lakásfelújítás és támogatások témában! Élő kerekasztal-beszélgetésünk során szintén fekete öves lakásfelújító kollégám, Fiala Borcsa társaságában az OTP szakértőit faggatjuk majd a témával kapcsolatos ötletekről, fontos szempontokról, buktatókról és lehetséges megoldásokról. Küldd el kérdéseidet már most a lakasfelujitas@wmn.hu e-mail-címre, és vegyél részt te is a beszélgetésen! Találkozzunk május 7-én, a WMN Facebook-oldalán, élőben!

A képek a szerző tulajdonában vannak