wmn-konyhakiállítás

1. Both Gabi – A bekuckózós

Bár alapvetően nem vagyok egy konyhatündér, de úgy érzem ebben a konyhában előtörnének belőlem apai nagymamám génjei. Ő szakácsnőként dolgozott, és még ma is emlékszem a rántott levesének az ízére, pedig minimum negyven évvel ezelőtt ettem utoljára abból, amit ő csinált nekem. Ez a konyha olyan jó kis bekuckózós helynek látszik, ahol akkor is szívesen üldögélnék meg álldigálnék, amikor nem főznék éppen, hanem csak úgy lennék. Mert lenni jó.

2. Fiala Borcsa – A paradicsommadár

Nagyon szeretem a színeket, a „feketemániás” kamaszlányom mindig röhög rajtam, hogy olyan vagyok, mint egy paradicsommadár. De ez a konyha nem is csak a gyönyörű türkizkékjével fogott meg, ami végtelen nyugalmat áraszt, hanem azzal, hogy kicsit a lisszaboni csempékre emlékeztet. Eddig kétszer jártam a városban, ahol nagyon sok ház úgy néz ki, mintha megfogták volna a fürdőszobájánál, és kifordították volna; ugyanis az épületeket kívül tiritarka csempék borítják. Már a városlátogatásom idején elhatároztam, hogy ha egyszer felújítom a konyhámat, akkor mindenképpen színes – lehetőleg portugál – csempével fogom kidekorálni a falait.

3. Gyárfás Dorka – A tündér… de nem úgy

Mindenki tudja rólam, hogy nem vagyok egy konyhatündér, teljességgel hiányzik belőlem a vágy, hogy bárkit is etessek. Ennek ellenére már kilenc éve életben tartom a gyerekeimet, és azt az öt-hat ételt, amit hajlandók megenni, megfőzöm nekik, a férjem kedvenceivel egyetemben. Egy olyan konyhára van tehát szükségem, ami nem egy háziasszony szentélye, hanem a családi élet természetes közege. Ami nem hiperszuperül felszerelt, ezért nem feszélyez, és nem is hívogat a tűzhely felé, mert úgysincs kedvem ott sertepertélni. Legyen világos és otthonos, de ne legyen minimál, mert nem bánom a személyes sármot, az otthonos rendetlenséget. A nagy belmagasság, szellős középtér, és az ablakokon beömlő fény pont megfelel nekem ahhoz, hogy szerencsésnek érezzem magam benne, és ettől bevállaljak egy kis hálafőzést.  

4. Kurucz Adrienn – A „nagyjátékos”

Főzni, mióta kell(ene), valahogy egyre kevésbé szeretek, talán úgy vagyok vele, mint a kötelező irodalommal a gyerekek. Viszont enni imádok, és mivel mostanában viszonylag sokszor rendelünk a sztrájkom miatt, egyre jobban rajongok a minőségi alapanyagokból, türelmesen és kreatívan készülő „házikosztért”, valamint a családdal-barátokkal körbeült ebédlőasztalért. Mondtam a férjemnek a minap, hogy 15 évig én főztem, szerintem cseréljünk, a következő 15-ben legyen ez az ő reszortja. Hümmögött, és eloldalgott… Úgy tudom, eddig csak rántottát és lecsót készített, de reménykedem, hogy eljut hozzá az üzenet ezen enteriőr láttán, hogy egy pasi a konyhában nagyon szexi tud lenni – mondjuk, azért inkább ne a serpenyőmet gyújtsa fel, ha lehet, köszi.      

5. Szentesi Éva – Az álmodozó

Egyszer láttam egy őrülten romantikus filmet (A címe: Fogadom), amiben a Channing Tatum által alakított férjkarakternek a felesége (azt hiszem, ez pedig Rachel McAdmas volt, akit amúgy nem bírok) egy balesetben elvesztette az emlékezetét, majd amikor magához tért, akkor a férjnek (mondom, Channing Tatumnak) bizonygatnia kellett, hogy ők valójában házasok. (Bárcsak egyszer ez velem is megtörténne, az amnézia is, meg Tatum is.) Na, szóval, nem ez a lényeg, hanem, hogy valami ilyesmi konyhában szexeltek a végén egy őrülten nagyot. De ez csak úgy hirtelen eszembe jutott. Természetesen az enteriőr kialakítása, a rusztikussága, a bohém művészlakás benyomása nekem nagyon-nagyon bejön. Olyat főznék itt, hogy még a plafonról is csurogna a paradicsomszósz. 

6. Szőcs Lilla – A művész

Nagyon tetszik ez a kicsit indusztriális, kicsit vintage-hangulatú konyha, amitől valahogy egyszerre férfias és nőies. Imádom, hogy meghagyták a nyers téglafalat, tetszenek az adottságai, a magas beltér és a masszív tartógerendák. Bevállalós, hogy a lakás rusztikus adottságait kidomborítják, és felhasználják a konyha kialakításánál. Tetszik, hogy zárt konyhai szekrények helyett egyszerű fapolcokat erősítettek a falra, ezzel meghagyva a téglafalat. Tök jól passzol hozzá a vintage-formavilág, aminek különösen jót tesznek a lakkos hatású fekete háztartási eszközök. Szóval a kettő együtt nagyon dögös. Szívesen szürcsölném reggelente a kávémat ebben a konyhában. 

7. Zimre Zsuzsa – A minimalista

Azért választottam ezt a képet, mert ez a konyha megtestesíti mindazt, ami nekem fontos egy konyhában: az otthonosságot, a teret, a minimalizmust. Ráadásul pont ugyanúgy téglafal van itt is, mint nálam. Egy konyhának pont ilyennek kell lennie: belesimul a lakásba, de úgyis mindig ott van az élet, így kapcsolódik a nappalihoz. 

8. DTK – A közösségi arc

Emlékeztek Monica Geller konyhájára a Jóbarátokban? Na, azóta vágyom egy olyan konyhára, ami tulajdonképpen nem is konyha, hanem szoba. Van benne kanapé, fotel, szőnyeg, állólámpa, képek a falon, dohányzóasztal, szeretet, csapatás, barátok, család… minden. Nagy, kazettás ablakai vannak, amelyek a városra néznek (mínusz a meztelenkedő kövér férfi a szemközti házból.) Attól az apróságtól, most tekintsünk el, hogy kábé ugyanannyira lennék képes megengedni magamnak New Yorkban egy ilyen konyhát ma, úgynevezett „magyar hírességként”, mint annak idején Monica szakácsként és Rachel… miként is? Viszont, ha már a bilibe lóghat a kezünk, akkor én egy olyasmit választottam, csak modernebb, loftosabb kiadásban. A konyhát, ami nem is néz ki konyhának. És elfér benne egy 85 kilós német dog. A szabadon hagyott fal- és padlófelületekért pluszpont, a festetlen szellőzőcsövekért csillagos ötös jár. Kell. Most. New Yorkban. Köszi.

WMN szerkesztőség

Képek: Konyhakiállítás