A kelet-afrikai Burundiból származó Noela Rukundo története 2015-ben kezdődött, amikor hazautazott nevelőanyja temetésére. A nő a veszteség miatt maga alatt volt, a szintén Burundiból származó férje – aki otthon maradt a gyerekekkel a 12 000 kilométerrel arrébb lévő ausztráliai Melbourne-ben – tartotta benne a lelket.

A szertartás után Rukundo visszatért szállodai szobájába, pihenni készült, ám előtte még felhívta a férjét telefonon. A férfi vígasztalásképp azt javasolta neki, alvás helyett menjen inkább sétálni, az majd segít kitisztítani a fejét. Rukundo megfogadta férje tanácsát, ám percekkel azután, hogy elhagyta a szállodát, egy fegyveres alak ugrott elé, és megfenyegette, hogy lelövi, ha nem száll be az autójába.

Noela engedelmeskedett, a járműben bekötötték a szemét, és körülbelül 30–40 percet utaztak, mire megérkeztek egy épülethez. A nőt egy székhez kötözték, a fegyveresek vezére pedig azt kérdezte tőle:

„Mit csináltál ezzel az emberrel? Miért bérelt fel minket, hogy öljünk meg téged?”.

Rukundo halálra rémülten válaszolta, hogy fogalma sincs kiről beszélnek, mert neki nincs baja senkivel. Ekkor az emberrabló felvilágosította: a férje bérelte fel őket, ő akarja megöletni Noelát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Karnaval (@karnavalcom) által megosztott bejegyzés

A nő nem hitt nekik, hiszen nem sokkal korábban a férje még oltalmazóan bánt vele a távolból is. A fegyveresek főnöke ekkor, hogy bizonyítsa, nem hazudik, felhívta Rukundo férjét, aki, miután közölték vele, hogy elkapták a nőt, kiadta a parancsot: öljék meg a nejét. „Hallottam a hangját. Hallottam őt. Úgy éreztem, fel fog robbanni a fejem” – mesélte Rukundo a BBC-nek. Amikor az emberrablók arról kezdtek el beszélni a megrendelőjükkel, hogy hogyan fognak megszabadulni a holttestől, Noela elájult.

Akkor tért magához, amikor az elrablók főnöke letette a telefont – ekkorra már biztos volt benne, hogy meg fog halni. Azonban a bandavezér máshogy döntött: „Nem fogunk megölni. Nem gyilkolunk nőket és gyerekeket” – mondta Rukundónak. De ennyivel nem zárta le a történetet. „Azt mondta nekem, hogy hülye voltam, mert a férjem már novemberben kifizette nekik a kauciót. Amikor Afrikába mentem, január volt. Megkérdezte: »Mennyire lehetsz hülye, ha november óta nem látod, hogy valami nagyon nincs rendben a házasságoddal?«” – mesélte Rukundo.

Mindeközben a nő bátyját egyre jobban aggasztotta testvére eltűnése, ezért felhívta a szállodából Rukundo férjét, hogy pénzt kérjen az utána való nyomozásra, amit a férfi aggodalmat színlelve át is utalt.

Noelát végül két napig tartották fogva, majd az út szélén rakták ki azzal azzal, hogy 80 órája van elhagyni Burundit. Továbbá odaadták neki a bizonyítékokat – hangfelvételeket és iratokat az utalásokról – amiknek segítségével börtönbe juttathatja a férjét.

„Csak azt akarjuk, hogy menj vissza, és mondd el a többi hozzád hasonló hülye nőnek, mi történt” – mondta a banda Noelának, amikor elváltak útjaik.

„Tanulnotok kell valamit: esélyt kaptok arra, hogy a tengerentúlra menjetek egy jobb élet reményében. De a pénzt, amit kerestek, amit a kormány ad nektek, azt egymás megölésére használjátok!” – ezzel a bírálattal engedték szabadon Rukundót.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

True Crime BnB (@truecrimebnb) által megosztott bejegyzés

„Noela, te vagy az?”

A nő azonnal szervezni kezdte a hazaútját, első dolga pedig az volt, hogy felhívja a lelkészét, és közölje, életben van. A lelkipásztor nem akart hinni a fülének. A férje ugyanis – akitől korábban három gyereke született Noelának – időközben tájékoztatta a rendőrséget, hogy felesége tragikus balesetben elhunyt.

Rukundo épp akkor ért haza, amikor a családtagjai és barátai őt siratták az otthonában.

A férjével a ház előtt futott össze: a férfi megijedt, csak bámult a nőre, nem hitte el, amit lát. Aztán lassan elindult felé, magában motyogott, és többször megérintette halottnak hitt feleségét, hogy megbizonyosodjon: nem szellemet lát.

Mikor rájött, Rukundo életét megkímélték, és az asszony valóban ott áll előtte, kiabálni kezdett, hogy sajnálja, ami történt.

A nő hívta a rendőrséget, átadta a bizonyítékokat, a férfit pedig letartóztatták. A férj beismerő vallomást tett és kilenc év börtönbüntetést kapott, amiért meg akarta öletni a feleségét. Az indítékairól később azt írta a sajtó: azért akart végezni a nejével, mert félt, hogy elhagyja őt. 

 

Noela egy évvel az események után úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy éjjelente még mindig felriad arra, hogy hallja, ahogyan a férje kimondja a halálos ítéletét: „Öljétek meg!”.

És bár Rukundo megmenekült, az élete nem fordult minden szempontból jobbra azzal, hogy megszabadult erőszakos férjétől, ugyanis a melbourne-i afrikai közösségből sokan kirekesztették, amiért férje börtönbe került „miatta”.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube/NewYorkDailyNews

Dián Dóri