„Napi 4 ölelésre van szükség a túléléshez. Napi 8 ölelés kell a jólléthez. És napi 12 ölelés segíti elő a fejlődést” – tartja Virginia Satir pszichoterapeuta elhíresült mondása, ami elsőre talán túlzónak hangzik, pedig tudományosan alátámasztott. Az érintés hatására felszabaduló oxitocin ugyanis amellett, hogy boldogságot és energiát ad, az egészséges immunműködésre is hatással van. 

Íme, néhány érdekesség, amit érdemes tudnod az ölelésről.

  • Az ölelés gyakorlatilag egy természetes antidepresszáns

Ha stresszes esemény – például orvosi vizsgálat, vizsga, temetés – előtt ölelkezünk, csökken a szervezetben a stresszhormon, azaz a kortizol szintje, emelkedik a már említett „szeretethormon”, azaz az oxitocin, valamint a szerotonin és a dopamin szintje, ezáltal nyugodtabban nézünk szembe a kihívásokkal. Ez az alvási nehézségekre is igaz, és a jó hír, hogy még csak partner sem kell hozzá (vagy legalább van alternatív megoldás): a fenti kutatás szerint már egy tömöttebb takaró testre gyakorolt nyomása is hasonlóan hat a szervezetre, csökkenti a szorongást és hozzásegít a kielégítőbb pihenéshez (arról, hogy felnőttként sem ciki plüssállattal aludni, Milanovich Domi is írt ITT).

Szintén érdekes eredményekről számolt be egy húsz heteroszexuális pár részvételével készült kutatás. Miközben a férfiak testébe enyhe áramütést vezettek, arra kérték párjaikat, hogy a kellemetlen élmény alatt fogják meg a férfiak kezét. A kutatók megállapították, hogy ennek hatására a nők agyában csökkent a stresszel összefüggő aktivitás, a gondoskodó viselkedés jutalmaihoz kapcsolódó részek pedig nagyobb aktivitást mutattak. Ez a vigasztalás aktusával mutat összefüggést: amikor megölelünk valakit, hogy támogassuk egy nehéz érzésben, agyunk ezen részei hasonló reakciót produkálnak.

„Az ölelést, a vállveregetést, de még a baráti kézfogást is a központi idegrendszer jutalmazó központja dolgozza fel, ezért erőteljes hatást gyakorolhatnak az emberi pszichére, és boldogságot okoznak – függetlenül attól, hogy mi ölelünk vagy bennünket ölelnek. Minél jobban kapcsolódsz másokhoz – még a legkevésbé intim fizikai szinteken is, – annál boldogabb leszel”

– mondta el a témában a Huffington Postnak dr. Shekar Raman neurológus.

  • Minél többet ölelkezel, annál erősebb lesz az immunrendszered

A Carnegie Mellon Egyetem szintén nagyon érdekes kutatást végzett el 2014-ben. A szakemberek 400 felnőtt részvételével vizsgálták az ölelés egészségre gyakorolt hatását, és megállapították: akiket többször öleltek meg egy kéthetes időintervallum alatt, kisebb valószínűséggel betegedtek meg és kevesebb konfliktusuk is volt. Lena Forsell és Jam Åström pszichoterapeuták azt találták, hogy a minimum tíz másodperces öleléssel a leghatékonyabb az immunvédelem, hiszen ennyi idő alatt csökken a pulzus, a stressz-szint, és a szervezet felveszi a harcot a vírusokkal szemben is. Egyébként ennek a hátterében is a sokat emlegetett oxitocin áll: nagyon leegyszerűsítve a helyzetet, azt is mondhatjuk, hogy ilyenkor túl jól érezzük magunkat ahhoz, hogy betegek legyünk.

Ha mindez nem lenne elég, az is kiderült:

a rendszeres ölelés szabályozza a magas pulzust, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét, szabályozza a vérnyomást, és csökkenti a depressziós tüneteket.

  • Kiegyensúlyozottabb felnőttkor vár azokra a kisbabákra, akiket gyakran megöleltek

Szeretnéd, hogy a következő generáció jobb mentális egészségnek örvendjen, mint a tiéd? Ez esetben öleld meg gyakran a gyereked! – húzta alá az Emory Egyetem kutatása, amivel alátámasztották, hogy a felnőttkori stressztűrő képességet nagyban befolyásolja, hogy csecsemőkorban milyen gyakran vesznek bennünket kézbe a szüleink. Mondanom sem kell, az érintés megvonása pedig negatív következményekkel járhat: azok a gyerekek, akiket nem ölelnek meg elégszer, nagyobb valószínűséggel maradnak el a kortársaiktól a járásban, beszédben, olvasásban. 

  • Az ölelés okán múlik, hogy melyik kezünkkel közelítünk a másik emberhez

Egy kis érdekesség: bár a legtöbb ember automatikusan jobb kézzel indítja az ölelést, a negatív és pozitív érzelmek hatására ez változhat. A jobb agyfélteke ugyanis a test baloldalát irányítja, és ez a félteke felelős a negatív és pozitív érzelmek szabályozásáért is. Ha pedig nemcsak szimpla formalitásból, vagy köszönésképp, hanem teljes testtel ölelünk, az növelheti az önbizalmunkat, valamint csökkentheti a félelem- és magány érzetét.

  • Az ölelés kapcsolaterősítő funkcióval bír

Oké, ezzel valószínűleg nem mondok újat senkinek, mégsem lenne tiszta a lelkiismeretem, ha nem térnék ki arra a tényre, aminek okait feljebb már több pontban elolvashattátok. Az ölelés a kommunikáció egy fontos csatornája, ami akkor is rendelkezésre áll, ha épp túl fáradtak vagyunk a hosszú beszélgetéshez, vagy nincsenek szavaink a bennünket érintő élethelyzetre.

A felmérések szerint egy átlagos ember havi egy órát ölelkezik – és ez talán elsőre kevésnek tűnik, azonban ha összeadjuk a tíz másodperces etapokat, máris látványos eredményt mutat.

Érdemes ezt a számot megcélozni, hiszen jól láthatjuk: az ölelés sokkal több fizikai és mentális előnyt jelent, mint azt elsőre gondolnánk.

  • Az ölelés a leguniverzálisabb nyelv

… egyrészt, mert nem kell hozzá ugyanazt a nyelvet beszélnünk, másrészt, mert szinte félreérthetetlen. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint 83 százalékos pontossággal adhatók át vele a szereteten kívül más érzések is, még idegenek esetében is: többek között harag, félelem, undor, hála és szimpátia. 

A 13 az új 18?!

WMN Life – 2023. október 15. – TF

  • Már ölelésklinikák is nyíltak, bár erről megoszlanak a vélemények

Egy tanulmány kimutatta, hogy az emberek egyharmada nem ölelkezik mindennap, és 75 százalékuk sokkal több érintésre vágyna. Ezen a szomorú adaton felbuzdulva már megnyíltak az első olyan terápiás központok, ahova az emberek elmehetnek akár az ebédszünetükben, és fizethetnek az ölelésért. És bár kedves kezdeményezésről van szó, az eredmény azért megosztó: a szakemberek szerint az idegenektől kapott ölelés kontraproduktív módon is hathat, éppen ezért az „ingyen ölelés” kampányokat sem igazán támogatják. Ha valaki számára kényelmetlen idegen emberrel ölelkezni, de nincs elérhető barát vagy családtag a közelben, azt javasolják, inkább a házi kedvencekkel bújjunk össze.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ J_art

Takács Dalma