A self-date koncepciója

A self-date, azaz az önmagaddal randizás koncepciója viszonylag újszerű. Mutat némi hasonlóságot azzal az élethelyzettel, amikor egyedülállóként sem ülsz bánatosan otthon, vagy amikor párkapcsolatban élőként sem hagysz ki egy programot csak azért, mert a párodat nem érdekli – de valójában teljesen másról van szó.

A self-date lényege ugyanis, hogy rendszeres időközönként úgy szánsz időt önmagadra, illetve a személyes érdeklődésed kielégítésére, hogy abba nem vonsz be mást, és ettől még ugyanúgy megadod a módját, mint ha álmaid hercege vagy hercegnője hívott volna el valahová.

Sokkal több ez, mint énidős tevékenység, hiszen a lényege ugyanaz, mint egy addig ismeretlen partnerrel való találkozásnak: megtapasztalni egyes társas helyzetek határait és hatásait, kipróbálni magad, és megismerni azt, akivel érkeztél. Azaz önmagadat.

A self-date bizonyos értelemben pontosan ugyanolyan, mint egy hagyományos randevú, hiszen lefoglalod az asztalt vagy megveszed a jegyet, zuhanyzol és szépítkezel, belövöd a frizurád és a csinosabb ruhát veszed fel. Nem rohansz, nem (feltétlenül) jössz zavarba attól, hogy egyedül ülsz valahol, és egy percig sem felejted el észrevenni a társaság fénypontjának ragyogását: azaz saját magadat.

Találkozás önmagammal

Sosem felejtem el az első estét, amikor egyedül mentem étterembe. Bár sokan furcsállották a környezetemben, moziba, színházba korábban is egyedül jártam. Nem is bántam, hiszen élveztem, hogy senki sem beszél hozzám és egyedül, a saját ritmusomban fogadhatom be, dolgozhatom fel az élményt. De étterembe menni más volt! Valami, amit imádok és amit rendre kisebb-nagyobb társaságban, közös programként éltem meg.

Fura volt hát sminkben-csiniben, ráadásul szántszándékkal egyedül ülni az asztalnál. Kínosan éreztem magam, nem találtam a helyem, nézegettem a telefonomat, könyvet vettem elő és úgy általában borzalmasan éreztem magam.

Szánalmasnak éreztem magam – és ez látszott is rajtam.

Mondjuk, ezen az sem segített, hogy miután hosszan válogattam az étlapról és látványosan tipródtam, a pincér csak annyit mondott: „Felültettek? Sajnálom! Talán majd legközelebb!” Hogy a helyzetfelismerő képességemet dicséri-e, hogy bánatos kutyaszemekkel halkan rebegtem igent lányos zavaromban, vagy a pokolra kerülök miatta, még elválik. Mindenesetre a ház ajándékaként kapott ingyendesszert finom volt.

És becsszó, azóta megtanultam élvezni és értékelni a jó pillanatokat egyedül is. Sőt, akkor igazán.

Mire tanít, ha saját magadat viszed randevúzni?

Ahhoz, hogy közelebb kerülj a boldogsághoz, alapvetően nem a tökéletes partnerre van szükséged, hanem arra, hogy szeresd és tiszteld azt az embert, aki vagy. Abban az állapotában, amiben éppen van. Lásd meg az értékeit, ismerd fel a hibáit, mérd fel, hogy hol és miben tudna változni, illetve változtatni, majd döntsd el, mi az, amiben kell is, hogy változzon. 

Vagyis a szerelem megtalálásához először önmagadat érdemes megismerned és érvényesítened – anélkül, hogy beletörődnél a hibáidba vagy úgy tennél, mintha tökéletes volnál. Ez pedig, mondjon bárki bármit, egyáltalán nem egyszerű! 

A self-date koncepció éppen erre világít rá: ha úgy vágsz bele egy programba, hogy nincs a kezedben a mobilod (ahogy egy „rendes” randin is elsősorban a partneredre és nem a képernyőre figyelsz), nincs nálad alibikönyv (fura is lenne, ha az első találkozáskor előkapnál egy enciklopédiát és a sorok felett félkomolyan, lopva pásztáznád a másik arcát) és nem érzed magad kellemetlenül, egészen sok új dolgot tanulhatsz magadról.

Meghallhatod végre a csendet, amit a zajos és túlstimulált mindennapok során valószínűleg ritkán tapasztalsz meg. Megérezheted az unalmat, ami a végtelenített tennivalók mellett feltehetően nem túl gyakori vendég nálad.

Monitorozhatod önmagad, megfigyelheted a saját érzéseidet és gondolataidat anélkül, hogy zavarba kellene jönnöd miattunk. 

Megfogalmazhatod a vágyaidat és céljadat sietség és siettetés nélkül. Életre keltheted és kibontakoztathatod a kreativitásod, megbarátkozhatsz a tükörképeddel és felrajzolhatod a határaidat azelőtt, hogy másokat is bevonnál saját fejlődéstörténetedbe.

5 ok arra, hogy magaddal randevúzz

A randizás sokak számára nem más, mint egy nagy és átfogó projekt szabályokkal és szabályszerűségekkel, hogy megtalálják az igazit. Talán épp a rutinszerű, cél- és megoldásorientált hozzáállás miatt kopik meg gyorsan az ismerkedés fénye… Idővel unalmassá és fárasztóvá, később pedig egyenesen energiazabálóvá válik a dolog. 

Ilyenkor jól jön, ha letörlöd az appokat, kiüríted a naptárad, és azzal az emberrel randizol, aki mindig épp időben érkezik, folyton ott van neked, és esélyes, hogy ugyanazt szereti, amit te.

Máris elmondom, miért érdemes!

1. Rájössz, mi a szeretetnyelved valójában!

Ha valakit szeretsz, igyekszel kedveskedni neki. Figyeled, mire vágyik, követed az elszórt morzsákat, fejben listázod, mire mondta, hogy tetszik neki, pénzt, időt és figyelmet szánsz rá, amikor szüksége van rá. (És sokszor akkor is, amikor nincs.)

De vajon miért csak másokért vagy hajlandó megtenni ezt? Itt az ideje, hogy ne csak mások jelzéseit és szükségleteit, hanem a sajátjaidat is figyelembe vedd! 

Ha az elsődleges szeretetnyelved az ajándékozás, néha – tudatosan, nem pedig ad hoc és önvigasztalás jelleggel, észszerűtlenül költve – lepd meg magad egy aprósággal! 

Ha a minőségi idő a szükségleted, tervezz be énidős és self-date tevékenységet, majd védd őket ugyanolyan szigorúan, mint ha abban az időpontban a pároddal vagy a barátnőddel találkoznál!

Ismerd fel, hogy mindegy, mire van szükséged a boldogsághoz, megérdemled. Neked is jár. Így aztán szégyenkezés és rossz érzés nélkül tegyél érte.

(Persze nem azt mondom, hogy büdös bunkó módjára mostantól csak magaddal foglalkozz, és ne is törődj vele, mit éreznek a körülötted élők. Arra buzdítalak, hogy ne csak azokért állj ki és hozz áldozatokat, akiket szeretsz, hanem magadért is. Ugyanannyi figyelmet, szeretetet, különleges bánásmódot érdemelsz te is, mint bárki más. De annyit mindenképp!)

2. Új helyzetekben próbálod ki magad

Ahogy idősödsz, úgy lesznek meg az egyre inkább bevált köreid. A kedvenc kávézód, az imádott péked, a helyek, ahova rendre menni szoktál… Azaz akaratlanul is zárul körülötted a kör és szűkül a tér.

A self-date kínálta keretek azonban segítenek ezt újra kinyitni, hiszen olyan helyzeteket, hobbikat, helyeket próbálhatsz ki, amikről korábban azt sem tudtad, hogy léteznek.

Egy randi önmagaddal lehetőség arra, hogy megtudd, mi van a komfortzónádon túl.

3. Fejleszted az önreflexiós képességedet!

Ha egyedül vágsz bele valamibe, vagy egyedül veszel részt egy programon, több időd és lehetőséged van arra, hogy megfigyeld a saját működésedet. Alaposabban megvizsgálhatod, mit érzel, mit miért csinálsz, milyen konfliktushelyzetre, feszültségre hogyan és miért reagáltál.

Ez a tanulási folyamat – különösen, ha naplóírással vagy más önreflexiós módszerrel egészíted ki – segít neked abban, hogy feltérképezd és idővel akár meg is változtasd a viselkedési mintázataidat, illete gondolkodásodat.

4. Gyakorlod a nemet mondást, és fejlődsz a határtartásban

Te is hajlamos vagy rá, hogy jó gyerek legyél? Nem akarsz megbántani másokat, félsz, hogy rossz színben tűnsz fel, esetleg úgy véled, jobb, ha nem zavarsz sok vizet? Akkor biztosan azt is pontosan tudod, milyen nehéz higgadtnak maradni, ha kihasználnak, lesajnálnak vagy hülyének néznek.

Az önmagaddal való randizás során azonban kizárólag a saját vágyaidra, igényeidre és szükségleteidre kell tekintettel lenned, így nemcsak a határaid felrajzolását, hanem védelmét is megtanulhatod.

Érdemes gyakorolni és ráérezni arra, hogy nemet mondj, amikor nemet akarsz mondani. Meglátod, idővel belejössz, és minden alkalommal egy kicsivel jobban, könnyebben megy majd!

5. Megtanulod, hogyan szeresd és kényeztesd önmagad

Ki mondta, hogy az élvezetek megéléséhez feltétlenül szükség van valaki másra? (Akárki volt is, lássuk be, tévedett!) Tény, hogy a partnerrel megélt szenvedély egészen más típusú örömöt kínál, mint a saját társaságodban eltöltött pillanatok, de prüdériára semmi szükség!

Mivel az orgazmus egészségvédő hatású, a lelki örömökön kívül a testiekre is célszerű figyelmet fordítanod. Ráadásul hiába panaszkodsz, hogy a férfiaknak (vagy a többi nőnek) fogalma sincs arról, mire vágyik egy nő, ha te magad se tudod, mitől jössz lendületbe, ugyebár. 

Vigyázz, kész, self-date!

Ha elhatároztad magad, hogy belevágsz, nincs túl sok különleges tennivalód. Készülj pontosan ugyanúgy, mintha randira mennél! Vegyél egy nagy levegőt, válassz programot – elsőként célszerű egy könyvesbolt-kávé, mozi-popcorn vagy éppen vacsora-desszert vonalon elindulnod –, öltözz az eseménynek megfelelő mértékben csinibe, aztán pedig csak élvezd! 

Igen, lehet, hogy kicsit furcsa lesz elsőre és az sincs kizárva, hogy úgy érzed majd, mindenki téged néz. (A valóság viszont az, hogy valószínűleg senkit sem érdekelsz. Hogy ez jó vagy rossz hír-e, döntsd el magad.) 

Viszont, ha megpróbálod, és randira hívod önmagad, akkor biztos lehetsz abban, hogy a legjobb társaságban töltöd az időd és a befektetés garantáltan megtérül. Mire vársz még?

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / COROIMAGE

Z. Kocsis Blanka