Szerelem a Covid idején

Bár elismerem, a jelenlegi körülmények között nem ez a legsúlyosabb probléma, de akkor is ott van a nehézségek polcán: mi a fészkes fenét kezdhetnek egymással a párok karantén idején? Hidd el, pontosan tudom, miről beszélek, a jelenlegi plusz egyemmel két nappal azelőtt jöttem össze, mielőtt újra lezárt az ország november elején. Egy színházba még eljutottunk, de ennyi volt, azóta kvázi laboratóriumi körülmények között ismerkedünk. Nem találkoztunk egymás családjával, barátaival, nem láttuk még soha a másikat társaságban – vagy épp elegáns ruhában. Tudom, rajtam kívül is sokan eveznek ebben a csónakban (persze a tisztes távolságot betartva!), ahogy egy barátnőm fogalmazott, aki szintén Covid-szerelmet tud felmutatni: a párja valószínűleg azt hiszi, a mackónadrágon kívül nincs más ruhája.

A helyzet persze az évek óta együtt lévő párokat sem kíméli, az egyik házaspár ismerősömről például most derült ki, valójában azért muzsikált parádésan a párkapcsolatuk, mert mindenki élte a maga nyüzsgő társadalmi életét, amiből még jól is esett együtt kikapcsolódni hébe-hóba. Most azonban, hogy se buli, se fellépések, se semmi, búsan néznek egymással farkasszemet, miközben azon tűnődnek, mivégre is kötötték össze az életüket annak idején. (Ha te is bizonytalan vagy, titeket egymásnak szánt-e a sors, akkor ERRE a 15 kérdésre válaszolva megtudhatod!)

Én viszont amondó vagyok, használjuk ki ezt az időt, amit a párunkkal e lakatlan szigetszerű körülmények között tölthetünk!

Örüljünk, hogy legalább van angolvécé, internet és házhoz rendelős szolgáltatás, (malária helyett pedig van Covid, de jó! Ja! Nem.), és alapozzuk meg a viszonyunkat, vagy fejlesszük tovább! Ez most tényleg egy olyan időszak, amikor jobban egymásra hangolódhatunk, van idő elmélyíteni a kapcsolatunkat, vagy kilépni a megszokott rutinból. 

Ámor nyila vagy lassú, folyamatos építkezés?

Hogy az egyedülállók se érezzék magukat kirekesztve, rögtön nekik ajánlanám EZT a kérdéssort, amiből kiderül, inkább a „szerelem első látásra” misztériumában hisznek, vagy úgy gondolják, a párkapcsolatokon bizony dolgozni kell – ezt lehet, hogy érdemes magunkkal tisztázni elsőként.

Úgy szeress, ahogy nekem is jó!

Az sem árt, ha kiderítjük, melyik a mi szeretetnyelvünk! A szeretetnyelv koncepciója Gary Chapman nevéhez fűződik, aki 15 évnyi párterápiás jegyzeteit elolvasva vette észre az ismétlődő motívumokat. Ez alapján hozott létre öt kategóriát, ami alapján meg tudod határozni, hogy lehet téged a leginkább szeretni: elismerő szavakkal („Nagyon ügyes vagy, büszke vagyok rád!”), szívességgel („Hagyd csak, majd én elmosogatok vacsora után, te pihenj”), érintéssel (ami nem egyenlő a szexszel), ajándékokkal (nem kell nagy dolgokra gondolni, ez lehet egy szál virág, egy hűtőmágnes) vagy minőségi idővel.

Nekem nagyon nagy segítség volt, amikor ráébredtem, mi a szeretetnyelvem, és onnantól fogva ezt tudtam mások felé is kommunikálni. Ugyanígy visszafelé is jó, ha tisztában vagy vele, mivel tudsz a párod kedvében járni, mi az a gesztus, amiből ő kihallja: szereted.

Erre épül a Love Nudge nevezetű ingyenes alkalmazás, amit le tudtok tölteni a telefonotokra. A pároddal mindketten kitöltitek a regisztráció során a 30 kérdésből álló tesztet, amiből nyomban ki is derül, milyen módon értelmezitek a másik szeretetét. Ezután pedig az alkalmazás felajánl egy csomó olyan dolgot, amivel az adott műfajban brillírozhattok. Ha amúgy hajlamos vagy a másikat elhanyagolni, mert ezer másik dolog jár a fejedben, akkor támaszkodj bátran az appra, ami beállított időközönként szólni fog, ideje vacsorát főznöd a szerelmednek, megmasszírozni a vállát vagy elmenni vele egy hosszabb sétára. 

Love Nudge

Beszélgessünk hajnalig!

Az én egyik fő szeretetnyelvem a minőségi idő, azt értékelem a legtöbbre, ha valaki rám szánja az időt, és beszélget velem, érzőn, értőn, odafigyelve (vihorászni persze szabad!). Ha te is hasonlóképp vagy összerakva, akkor nagyon hasznos lehet egy másik applikáció, amit szintén ingyen le tudsz tölteni a telefonodra. A Gottman Card Decks tulajdonképpen egy csomag virtuális pakli kártya, amely a Gottman Intézet kutatói által fejlesztett kérdéssorokat tartalmazza. Ezekkel a kérdésekkel – ígérik a kutatók – még a több éve párkapcsolatban élők is meglepetést okozhatnak egymásnak, és biztos, hogy remek alapot biztosítanak egy klassz beszélgetésre!

Az első két pakli különféle kérdések és feladatok sorát tartalmazza. Mit viselt a párod, amikor legelőször találkoztatok? Írd le a társad előző napjának történéseit annyira részletesen, amennyire csak tudod! (Hadd lássa, tényleg figyelsz rá.) Hogyan változtak meg a baráti viszonyaitok az elmúlt években? A harmadikban azt beszélhetitek meg, hogy különféle „rituálékat” hogyan építenétek be legszívesebben a kapcsolatotokba, ez miért fontos nektek, és a családotokban ez hogy volt jól vagy épp rosszul kezelve. Ilyen például egy nyaralás megtervezése és kivitelezése, barátok invitálása a közös otthonba, vagy az, hogyan szeretnétek megünnepelni a sikereiteket. A negyedikben ötleteket találhatsz, amikkel kedveskedhetsz a párodnak, aztán vannak kifejezetten randi- és szexi kérdések is.

Gottman Card Decks

Az utolsó húsz

Ha viszont hagynád az appokat másra, akkor ajánlom neked a Bustle 20 mélyen személyes kérdését közös hétvégi programnak, kipróbáltam, leteszteltem, működik!

1. Te hogyan definiálnád a megcsalást?

2. Mit tehetek azért, hogy biztonságban érezd magad mellettem?

3. Hogyan szeretnéd kezelni az anyagiakat?

4. Van olyan, amit titkolsz előttem?

5. Mikben érzed, hogy változtál az elmúlt években?

6. Hol látod magadat öt év múlva?

7. Mik a céljaid ebben a párkapcsolatban?

8. A családod gyerekkorodban hogyan küzdött meg a nehézségekkel?

9. Hogyan dolgozod fel a negatív érzelmeket?

10. Mi az oka, hogy nem működött a legutolsó párkapcsolatod?

11. Mit tanultál abból a kapcsolatból?

12. Mit gondolsz egy közös barátunk párkapcsolatáról?

13. Mitől érzed leginkább szeretve magadat?

14. Beszéljünk a szexuális életünkről!

15. Hol szeretnél később élni?

16. Mit gondolsz a házasságról?

17. Mennyire érezted a legutolsó párkapcsolatodban, hogy önmagad lehetsz?

18. Mi az, amiben semmiképp sem szeretnél kompromisszumot kötni?

19. Mit értékelsz leginkább a kapcsolatunkban?

20. Szerinted jobb emberré tesszük egymást?

És még pár, ha a „már csak két hét” még egy évig tartana

Ha nagyon belemelegedtetek a kérdezz-felelekbe, de a fenti játékokból már tényleg mindent kimaxoltatok, tegyétek fel egymásnak a Proust-kérdőív sorát! Ha pedig még csak most ismerkedtek, akkor nagyon klassz móka a 36 kérdés a szerelemhez című háromfordulós szett, szintén tapasztalatból ajánlom.

Mindenkinek jó dumálást, egyúttal kellemes alapozást kívánok!

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/skynesher