A kis Griselda egy Cartagena-környéki nyomortelepen született 1943. február 15-én, és alig hároméves volt, amikor a család Medellínbe költözött. 

Anyja folyamatos alkoholproblémái mellett mindennapos volt a családon belüli erőszak is, ezért Griselda, ha csak tehette, a környékbeli utcákon játszott.

Nem volt pénze, hogy ételt vegyen, így amikor megéhezett, az akkor még csak tizenegy éves Griselda Blanco abban látta a probléma megoldását, hogy elrabolt egy tízéves fiút egy jómódú családból, majd váltságdíjat követelt érte. A család nem volt hajlandó fizetni, ezért a lány lelőtte a fiút.

A következő években az otthoni bántalmazás annyira elfajult, hogy Griselda az utcán kezdett élni – zsebtolvajként és prostituáltként. Így találkozott Carlos Trujillóval is, aki illegális bevándorlókat csempészett az Egyesült Államokba, és akitől Griseldának három fia született. Annak ellenére, hogy a házasságuk meglehetősen rövid ideig tartott, a nő ez alatt olyan kapcsolati hálót épített ki maga körül, ami később hozzásegítette a hatalmához. Végül második férje, Alberto Bravo hatására kezdett el kokainkereskedelemmel foglalkozni, akivel nem sokkal később a New York-i Queensbe költöztek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Melanie Marie (@misses_budtalkstl) által megosztott bejegyzés

Griselda és Alberto közvetlen ellátási vonalat épített ki Kolumbiából

Az üzlet virágzott, a pár havonta több millió dollár bevételre tett szert, közel 1500 dílert foglalkoztattak, ráadásul számos színész, politikus és sportoló is hozzájuk fordult, ha kokainra vágyott. Griselda azonban sosem volt elégedett, mindig több pénzt akart. A nagyobb forgalom érdekében olyan alsóneműket tervezett, amikben speciális zsebek és rekeszek voltak a kokain elrejtésére, és fiatal nőket repültetett Kolumbiából New Yorkba, akik így csempészték be az országba a drogot. 

 

Alberto visszatért Kolumbiába, hogy az üzlet export részével foglalkozzon, Griselda viszont New Yorkban maradt és folyamatosan növelte a forgalmat. Ha valaki az üzlet útjába került, azt gond nélkül ölte meg – kedvenc módszere pedig a már említett, motorkerékpáros kivégzés volt. Évente körülbelül 80 millió dollárt keresett, amit grandiózus házakra és pazar partikra költött, nem meglepő módon pedig egy idő után felfigyelt rá a rendőrség is. 1975-ben csapdát állítottak neki, Griselda pedig lebukott, de mielőtt vádat emeltek volna ellene, megszökött. Kolumbiába menekült.

Az országba érve aztán megvádolta Albertót, hogy dollármilliókat lopott el tőle, a vita során pedig arcon lőtte férjét, aki erre válaszul gyomron lőtte Griseldát. Végül Alberto volt az, aki belehalt a sérülésébe, Griselda pedig joggal érdemelte ki a Fekete Özvegy becenevet.

Miután megszabadult férjétől, a nő kizárólagos ellenőrzés alatt tartotta kokainbirodalmát

Kolumbiában maradt, és onnan irányította az üzletet. 1978-ban hozzáment harmadik férjéhez, Dario Sepulvedához, egy bankrablóhoz, akitől egy fia született. Griselda időközben Miamiból kezdte működtetni a bizniszt, aminek havi forgalma ekkorra már elérte a másfél tonna kokaint – Blanco a miami kokainbiznisz kulcsszereplője lett. Gyönyörű házai, luxusautói és magángépe volt, hatalmas partikat adott, és állítólag finomítatlan kokaint szívott.

A túlzott drogfogyasztás hatására azonban paranoiássá vált, visszahúzódó életet élt, huzamosabb időre bezárkózott a villájába, aminek kapuját Hitler nevű németjuhásza őrizte. Amikor megromlott a házassága, férje elrabolta a fiukat és Kolumbiába költöztek. Erre válaszul Griselda megölette a férfit, és visszaszerezte a fiát.

Ahhoz, hogy működtetni tudja hatalmas hálózatát, Griselda egyre kegyetlenebb módszerekhez folyamodott. Volt, hogy egy helyi bevásárlóközpontban géppisztolyosok közel negyven áldozatot szedtek, de megvádolták azzal is, hogy megölette egyik riválisának kétéves gyerekét, egyszer pedig úgy mészároltatott le két dílert, hogy a szomszédos szobában tévét néztek a gyerekei. Az 1980-as évek elejére az ország kokainjának és marihuánájának mintegy 70 százaléka Miamin keresztül érkezett. A drogháború egyre több áldozatot kívánt, és Blanco keze a legtöbb esetben benne volt a gyilkosságokban. 1981-re Miami vezette a legmagasabb gyilkossági rátájú városok listáját az egész világon.

Forrás: Wikipedia

A rendőrség ezért minden megtett annak érdekében, hogy elfogja a kokainkirálynőként elhíresült Blancót

1985-ben a több mint kétszáz eset ellenére mindössze három ember meggyilkolását sikerült rábizonyítani, így közel húsz évet ült börtönben – miközben a stabil lábakon álló hálózata töretlenül működött tovább. Griseldát végül 2004-ben engedték ki, majd toloncolták vissza Kolumbiába, ahol a korábbiakhoz képest visszafogott életet élt, és ingatlanjaiból tartotta fenn magát.  

 

Azonban nem mindenki érte be annyival, hogy Blanco leülte a büntetését: 2012-ben egy medellíni hentesboltból kilépve megállt mellette két motoros, és az egyik kétszer arcon lőtte az asszonyt. A meglepően hosszú életet élt drogbárónő életéről később több film is készült: legutóbb A kokain úrnője Catherine Zeta-Jones főszereplésével, de a hírek szerint egy Netflix-minisorozat munkálatai is zajlanak, amiben Sofía Vergara alakítja majd Blancót.

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Wikipedia