Miért is perel pontosan Johnny Depp?

Depp három éve indított rágalmazási pert Heard ellen, aki a válásuk után egy évvel, 2018-ban írt egy véleménycikket a Washington Postba. A cikkben a színésznő a szexuális zaklatás áldozataival kapcsolatos bánásmódról értekezett, és magára mint a családon belüli erőszak ügyét képviselő közszereplőre hivatkozott. A cikkben a volt férje neve egyszer sem fordult elő, Depp azonban állítja, hogy a megjelenése után néhány nappal elvesztette híres szerepét a Disney Karib-tenger kalózai című filmsorozatában, amelynek épp a hatodik részét forgatták volna. A színész azt mondja, a cikk súlyos károkat okozott a pályafutásában – bár az már előtte sem állt biztos lábakon a válás körüli erős médiafigyelem miatt, ugyanis kettejükkel kapcsolatban már korábban is szóba került a párkapcsolaton belüli erőszak vádja.

A mostani tárgyalást többször elhalasztották, és Depp már elvesztett egy hasonló pert 2020-ban a The Sun című brit bulvárlap kiadójával szemben, miután az újság a címlapon „feleségverőnek” nevezte. A bíróság rengeteg tanú meghallgatása után helytállónak és „lényegében igaznak” találta akkor a kifejezést.

És miért perel Amber Heard?

Az Aquaman szereplőjének ügyvédje azt próbálta elérni, hogy Depp indítványát utasítsák el a korábban a The Sun ellen elvesztett per miatt, amikor is hasonló vádak fogalmazódtak meg ellene. De a bíró ezt a kérelmet elutasította, hiszen az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok törvényei között a rágalmazást illetően is lényeges különbségek vannak, illetve most nem a kiadó az alperes, hanem maga a szerző, Amber Heard.

Heard ezután nyújtotta be a százmilliós ellenkeresetet, amelyben azt állítja: Depp is megrágalmazta őt, amikor is a színész jogi csapata „hamisnak” és „átverésnek” nevezte a családon belüli erőszakra vonatkozó állításait. 

Na de miért Virginiában zajlik a per, ha mindketten Los Angelesben élnek?

Mivel a Washington Postot, amely Heard cikkét megjelentette, Fairfaxben nyomtatják, így lett a per helye Virginia állam. Ez a pert kezdeményező Johnny Deppnek kedvez, hiszen a déli államban mások a törvények, mint mindkettejük lakhelyén, Kaliforniában – Virginiában nem olyan széleskörűek a SLAPP (Strategic lawsuits against public participation, vagyis a nyilvánosság részvétele elleni stratégiai perek) elleni jogszabályok. A SLAPP perek célja jellemzően a kritikus hangok megfélemlítése, cenzúrázása vagy elhallgattatása, már azzal is, hogy ügyvédi költségekkel terhelik őket. Mivel jelen esetben a per egy véleménycikk kapcsán indult, Kaliforniában Depp kevesebb eséllyel kerülne ki győztesen az ügyből. 

Hogyan jutott ez az egész idáig?

Heard és Depp a Rumnapló forgatása idején ismerkedett meg 2009-ben, amikor Johnny Depp még a francia énekesnő, Vanessa Paradis élettársa volt. A forgatás során volt egy jelenet, amiben a zuhany alatt csókolóztak, erre a most 58 éves sztár így emlékezik vissza: „Az a pillanat olyan érzés volt, amit tudtam, hogy nem lenne szabad éreznem. Azt hiszem, volt valami abban a zuhanyzós csókban, ami igazi volt.” A film 2011-es bemutatója után nem sokkal Depp szakított Paradis-val, akivel tizennégy évig éltek együtt, és két közös gyereket neveltek. Depp és Heard innentől hivatalosan is randizni kezdtek, és hamarosan a lánykérésre is sor került, 2015-ben pedig Los Angelesben és a színész saját szigetén, a Bahamák fehér homokján is egybekeltek.

Tizenöt hónap múlva Heard zúzódásokkal az arcán beadta a válókeresetet, azt állítva, hogy Depp drogok és alkohol hatása alatt több ízben is durván bántalmazta őt. Emiatt távoltartási végzést is kért a férje ellen. A válóper 2017-ben zárult le, közös vagyonuk elosztásáról is megegyeztek, illetve aláírtak egy egyezséget is arról, hogy egyikőjük sem tünteti fel sehol negatív színben a másik felet.

Kik szólaltak meg a mostani perben, és mit mondtak pontosan?

A csupán a közösségi médiában megjelenő véleményeket és kommenteket olvasgatva az ítélet a legtöbbek fejében már meg is született, ugyanis még a per előtt nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen Amber Heard és Johnny Depp telefonon beszélgetnek, és Heard beismeri, hogy megütötte Deppet egy vita közben. Még gúnyolódik is rajta, hogy senki nem fog hinni neki. Emiatt most több millióan követelik, hogy távolítsák el a színésznőt az Aquaman második részéből – bár ezzel van egy kis bökkenő, ugyanis a filmet már rég leforgatták, és jövő év elején be is mutatják. Twitteren pedig gyakran látható az „igazságot Johnny Deppnek” hashtag, egyértelműen Heardöt kiáltva ki bántalmazónak. 

De lássuk, kik és mit is mondtak eddig a több hete húzódó per folyamán, amelyben sok gyomorszorító, de néhány komikus pillanat is akadt.

Johnny Depp és Amber Heard a Rumnapló premierjén, 2011-ben – Forrás: Getty Images / Mike Marsland / WireImage

Johnny Depp vallomása

Mivel ő a felperes, először ő tett tanúvallomást, amelyben részletesen elmesélte verbális és fizikai bántalmazással terhelt gyerekkorát, a Hearddel való romantikus találkozását, és azt, hogy hogyan változtatta meg az életét a Karib-tenger kalózai.

Depp mindennemű, fizikai bántalmazásra vonatkozó vádat tagadott (kivéve azt, hogy egyszer lefejelte a feleségét), sőt azt állította, hogy Heard volt erőszakos vele, például amikor felé dobott egy vodkásüveget, amitől az egyik ujjperce olyan súlyosan megsérült, hogy vissza kellett varrni. 

Annak körülményeiről, hogy hogyan sérült meg Depp ujja, mindkét fél mást állít, arról viszont, hogy a Jack Sparrow-t alakító színész vérrel írt bizarr üzeneteket a tükörre a feleségének, fénykép is készült. 

Beismerte azonban, hogy rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, és gyakorlatilag mindenfajta drogot, amihez csak hozzá tudott jutni – kamaszkora óta, hogy „enyhítse a fájdalmát”. (A per során számos fényképes bizonyíték is előkerült, amelyeken Depp láthatóan nincs magánál.) Ezen kívül azokra az üzenetekre is magyarázatot kellett adnia, amelyekben olyanokat írt ismerőseinek a volt feleségéről, hogy „Fojtsuk vízbe, mielőtt elégetjük. Utána megbaszom az égett holttestét, hogy biztosak legyünk benne, hogy halott” – írta 2013-ban egy barátjának, Paul Bettanynak. Depp az ilyen és az ehhez hasonló üzenetekre azt mondta: csak „sötét humorral próbálta tompítani” a fájdalmat, amit akkor érzett. 

Illetve nemcsak üzenetek, de hang- és videófelvételek is előkerültek. Az egyiken például Heard azt mondja: „A hálószobámban sírtam egy hétig, miután dobtalak, mikor egy héttel korábban a szart is kiverted belőlem. Egy hét múlva meg odajöttél, hogy te csak el akarsz köszönni.” Amire Depp azt válaszolja, hogy „Hatalmas hibát követtem el, többé nem fordul elő”.

Egy másik hangfelvételen Depp azt mondja: „A következő lépés, ha nem sétálok el… vérfürdő lesz, mint a szigeten.” 

Egy videón pedig a közös otthonukban illuminált állapotban idegesen tör-zúz, Heard pedig csendesen annyit mond a háttérben: „Semmit nem csináltam, csak bocsánatot kértem.”

Rokonok és ismerősök

Az első tanú Christi Dembrowski, Depp nővére és személyi asszisztense volt, aki alátámasztotta, hogy gyerekkorukban a szüleik bántalmazták őket. A színész gyerekkori barátja, Isaac Baruch is tanúvallomást tett, aki könnyek között aljas hazugságnak nevezte Heard vádjait. Baruch azt is elmondta, hogy több évtizede ingyen él Depp egyik tágas West Hollywood-i apartmanjában. A sztár jogi csapata egy orvost és egy ügyvédet is behívott tanúskodni, akik elmondták, hogy gyakran hallották vitatkozni a párt, de fizikai erőszakot sosem tapasztaltak.

Az esküdtszék meghallgatta a Depp Bahama-szigeteki birtokáért felelős Tara Robertset is. A heves vitákat ő is alátámasztotta, amelyek során Heard sértegette Deppet. 

Emellett azt is elmondta, hogy egy ízben, amikor a színész a tudatmódosítóktól eszméletlen állapotban feküdt a parton, a személyzet Depp két gyerekét inkább elreptette a szigetről, hogy azok ne szembesüljenek a látvánnyal. 

Az egyik legszürreálisabb rész a perben talán az volt, amikor Depp egyik tanúja hatalmasakat szippantott egy e-cigarettából a vallomása közben (kamerák előtt), amit azzal indokolt, hogy nagyon feszült, és nem akar tovább ezzel foglalkozni.

Szakértők és rendőrök

Shannon Curry klinikai és törvényszéki pszichológus azt vallotta, hogy Depp jogi csapata felkérte őt Heard pszichológiai vizsgálatára, amelynek során „borderline személyiségzavart” állapított meg a színésznőnél, és szerinte „a borderline személyiségzavar közrejátszhat abban, ha egy nő erőszakot követ el a partnerével szemben”. Továbbá azt mondta, hogy azok, akik ebben a mentális zavarban szenvednek, „gyakran rettegnek attól, hogy elhagyják őket, és emiatt kétségbeesett kísérleteket tesznek ennek megakadályozására”. 

Emellett azt is állította, hogy Heardnek „hisztrionikus személyiségzavara” van, amire pedig az jellemző, hogy az illető „szeret a figyelem középpontjába kerülni, szinte mindenáron”, és hogy „a hisztrionikus személyiségzavarral jellemezhető nők a külsejük megszállottjai, és gyakran használják is azt, hogy megkapják, amit akarnak”. 

Heard ügyvédeinek keresztkérdésére Curry bevallotta, hogy Depp házában vacsorázott és italozott a színésszel és csapatával, mielőtt megbízták volna a munkával. Megállapításait azóta számos szakember kérdőjelezte meg vagy vitatta az amerikai sajtóban.

Megszólalt még Terence Dougherty, az Amerikai Polgárjogi Unió (American Civil Liberties Union; ACLU) jogtanácsosa is, ugyanis az ACLU kereste fel Heardöt, hogy írjon cikket a témáról a Washington Postba. Dougherty elmondta, hogy mindkét fél tett lépéseket annak érdekében, hogy ne sértsék meg azt a megállapodást, amelyet Heard a válásakor írt alá.

Az ACLU munkatársa azt is elmondta, hogy Heard nekik ígérte a hétmillió dollár felét, amit a válása után kapott (évente 350 ezer dollárt), de az összeg 2018 óta nem érkezett meg hozzájuk.

Többen, például Depp ügynöke, Jack Whingham is, tanúskodtak amellett, hogy a véleménycikk megjelenése óta Depp számára lehetetlenné vált, hogy szerepet kapjon egy filmben.

  

Egyre többen állnak ki Amber mellett is

Megszólalt még dr. Dawn Hughes, egy New York-i klinikai szakpszichológus is, a családon belüli erőszak témájának szakértője. Hughes 29 órán át vizsgálta Heardöt, a diagnózisa végül poszttraumásstressz-szindróma volt (ő borderline, illetve hisztrionikus személyiségzavart NEM állapított meg), ami a szakvéleménye szerint a párkapcsolaton belüli erőszak miatt alakult ki nála. 

A pszichológus szerint Depp irányítás alatt próbálta tartani Heardöt a kapcsolatuk minden területén, megmondta, mit vehet fel, milyen munkákat vállalhat el, és megszállottan féltékeny volt a felesége kollégáira.

Heard állítása szerint Depp emellett testileg és szexuálisan is bántalmazta őt több ízben is, utóbbi traumáról pedig az áldozatokra jellemző módon csak hosszú évek után tudott megnyílni. 

A mostani tárgyalás során például olyan esetekre derült fény, amikor a vád szerint Johnny Depp felnyúlt Amber hüvelyébe, amikor nem találta a drogokat, amiket aznap el akart fogyasztani, illetve fojtogatta, majd egy üveggel megerőszakolta feleségét egy veszekedés során.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy Heard is bántalmazó közegben nőtt fel és mindkét szülője függőséggel küzdött, ezért is próbálta Deppet lebeszélni a tudatmódosítók fogyasztásáról.

Dr. Hughes oldalát Johnny Depp rajongói a per után néhány órával gyűlölködő üzenetekkel árasztották el.

Amber Heard az esküdtszék előtt

Amber Heard amerikai idő szerint szerdán délben állt először az esküdtszék elé, és mint ahogyan a felperes, ő is a gyerekkorától kezdte elmesélni az élettörténetét, egészen a Depp-pel való találkozásukig, majd az ügyvédje az azt követő időszakról is kérdezte. Heard verziója a bántalmazó kapcsolatok tankönyvi esetét vázolja fel: romantikus találkozás, túlzóan nagyvonalú ajándékok az első időszakban, szinte filmbeillő boldogság, majd fokozatosan, verbális inzultusokkal kezdődik az abúzus, míg végül a fizikai erőszak is rendszeres lesz.

Amber maga is beszámolt a szexuális erőszakról, és a küzdelemről, amit azért folytatott, hogy Depp felhagyjon a drogokkal és az alkohollal, és számtalan esetről, amikor volt férje megütötte és szétzúzta a körülöttük lévő bútorokat.

Az első alkalomról, amikor Depp állítása szerint megütötte, így mesélt: „Én csak nevettem, mert azt hittem, hogy viccel, de ekkor arcon vágott. Fogalmam sem volt, mi történik. Csak bámultam őt, valamiért még mindig nevettem, és azt hittem, mindjárt ő is elkezd nevetni, és azt mondja, ez csak egy vicc volt. De nem ezt tette. Azt mondta: ‘Szerinted ez olyan vicces? Szerinted ez vicces, te k****?’ És akkor megint megpofozott.”

Heard több üzenettel is tudta bizonyítani, hogy az abúzusokról édesanyjának a kapcsolat elejétől fogva beszámolt, és időnként fotókat is küldött neki a sérüléseiről. Emellett bevallotta, hogy időnként ő is fogyasztott drogot a férjével.

Hamarosan James Franco is tanúvallomást tesz majd, akivel a színésznő korábban együtt dolgozott, és akit Depp azzal gyanúsított, hogy elcsábította a feleségét.

Fejes Flóra

Kiemelt kép: Getty Images / Tristan Fewings