Ki volt Reeva Steenkamp?

A dél-afrikai modell 1983 augusztusában látta meg a napvilágot Cape Townban, de családjával hamarosan Port Elizabethbe költöztek. Tanárai udvarias, kedves, vidám személyiségként jellemezték, aki könnyen szerzett barátokat. Volt osztálytársai hasonlóképpen nyilatkoztak róla: elmondásuk alapján tele volt élettel, olyannyira, hogy néha csak úgy táncra perdült, és mindig lehetett rá számítani. Szülei korán elváltak, inkább az édesanyjával alakult ki szorosabb kapcsolata, akivel mindent megosztottak egymással.

Vékony, nyúlánk alkata és bájos arca miatt már tizennégy éves korában felmerült, hogy kipróbálja magát modellként. A sikerhez nem vezetett egyenes út, de lassan egyre rutinosabban pózolt a kamerák előtt, míg végül az Avon kozmetikai cég arca lett. A szépsége nemcsak a modellügynökök, de a férfiak figyelmét is felkeltette – első komoly kapcsolata egy zsoké, Wayne Agrella volt, akit közös szenvedélyükön, a lovagláson keresztül ismert meg.

Bár diszkrécióból sosem említette első szerelme nevét, amikor ez a téma került szóba, később többször is beszámolt egy érzelmileg abuzív viszonyról, amely feltehetőleg a hat évig tartó, Agrellával való kapcsolat lehetett.

Később egy FHM címlapfotózáshoz tartozó interjúban is célzott a bántalmazójára, amikor azt a kérdést tette fel neki egy újságíró, hogy mi a legnagyobb butaság, amit férfi valaha mondott neki. Erre Reeva a következő választ adta: „Nélkülem semmit sem érsz”. Erről az időszakról a modell azt nyilatkozta, hogy a traumatikus élmény volt, ami hatalmas kárt okozott az önbecsülésében. Később Reeva nyilvánosan is kiállt a nők elleni erőszak áldozatai mellett, például a szintén 2013-ban meggyilkolt Anene Booysenről a következőket osztotta meg a Twitter-oldalán:

„Egy vidám, biztonságos otthonban ébredtem ma reggel. De nem mindenki tehette ezt meg. Álljunk ki a nemi erőszak ellen Dél-Afrikában! Nyugodj békében, Anene Booysen.”

Később újra egy sportoló mellett találta meg a szerelmet, ezúttal a rögbijátékos Francois Hougaardra esett a választása. A kapcsolat néhány év múlva kihűlt és barátsággá szelídült, Reeva pedig 2007-ben Johannesburgba költözött, hogy a karrierjére koncentráljon. Műsorvezetőként feltűnt a Fashion TV-n, szerepelt számos tévéreklámban, egy celebekkel teli főzőműsorban és egy valóságshow-ban is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vivs (@vivs_cejas) által megosztott bejegyzés

Reeva rendszeres vendége volt a dél-afrikai hírességekkel teli partiknak, ahol igyekezett minél több szakmai ismeretséget kötni. Ügynöke szerint a cél nem a hírnév, inkább a biztos kereset volt, hiszen a fizetéséből a szüleit is rendszeresen támogatta.

A dél-afrikai szépség később inkább már ügyvédként látta volna magát, nem a magazinok címlapjain.

Viharos szerelem

Oscar Pistoriussal 2012 novemberében ismerkedett meg, és a férfi egyből elhatározta, hogy meghódítja őt. Drága ajándékokkal, szerelmes üzenetekkel bombázta, szinte mindenhová elkísérte, ahová csak ment. A modell eleinte nem akart újra beleugrani egy komoly kapcsolatba, de a parasportoló kitartó udvarlása végül elérte célját. Ám a kapcsolat hamar rémálommá vált: szinte állandóan veszekedtek.

Üzeneteik alapján a modell időnként félt a barátjától kirohanásai és féltékeny természete miatt. Pistorius gyakran vádolta Reevát azzal, hogy egy másik férfival flörtölt.

(Egyesek szerint az exe, Francois Hougaardra küldött neki üzeneteket, amitől Pistorius dühös lett, de a rögbijátékos cáfolta ezeket a pletykákat.)

Exbarátnői is impulzív, lobbanékony személyiségként írták le a sportolót. Samantha Taylor, akivel Reeva előtt alkottak egy párt, azt nyilatkozta a tragédia után: előfordult, hogy annyira félt Pistoriustól, hogy eldugta a férfi pisztolyát, amikor veszekedtek. Taylor azt is kiemelte, hogy a sportoló kizárólag öt perccel indulás előtt szólt neki minden alkalommal, amikor mentek valahová, hogy a nő ne tudjon sminkelni, így ne nézhessen ki „kihívóan” az utcán. Máskor pedig szándékosan túl gyorsan vezette az autót, amiben ültek, hogy félelemben tartsa barátnőjét. 

Édesanyja, June szerint Reeva szintén rettegett Pistoriustól.

Tragikus Valentin

2013. február 14-én Reeva Pistorius otthonában töltötte az estét, egy Valentin napi kártyát is vitt neki egy személyes üzenettel. Azt, hogy ezen az estén pontosan mi történt, talán sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy a szomszédok női sikolyokat hallottak, és Reeva hajnali háromkor magára zárta a fürdőszoba ajtaját. A sportoló többször is tüzet nyitott, az egyik lövés pedig a modell fejét találta el, míg a többi a karját és a medencéjét. A lövések leadása után Pistorius pánikba esett, és egy krikettütővel megpróbálta szétverni a kulcsra zárt ajtót, majd segítséget hívott.

Az egyik első, helyszínre érkező ember a szomszédjuk, Johan Stipp orvos volt, aki mindent megpróbált, hogy megmentse a fiatal nő életét – hiába.

A paralimpikon viselkedését a doktor pánikszerűnek írta le, a sportoló folyamatosan zokogott barátnője élettelen teste felett.

A tárgyalás, és ami utána következett

A tárgyalás során Pistorius mindvégig ártatlannak vallotta magát, és ragaszkodott ahhoz, hogy betörőt vélt felfedezni a házban, ezért lőtt a fürdőszobaajtóra. Saját elmondása szerint Reeva mellette feküdt, amikor a fürdőszoba felé vette az irányt. Története azonban tele volt ellentmondásokkal.

Oscar Pistorius a tárgyalóteremben - Forrás: Getty Images/Marco Longari - Pool

2014-ben azt mondta a vádlottak padján, hogy nincs olyan pillanat a tragédia óta, hogy ne gondolna a Steenkamp családra. A barátnője holttestét ábrázoló fotók láttán volt, hogy zokogni, máskor hányni kezdett. A műlábait is lecsatolta a tárgyalás alatt, abban bízva, hogy némi szimpátiát tud kicsikarni a bíróból.

A 2014-ben öt, majd 2015-ben tizenhárom évre ítélt Pistorius egy évet töltött egy pretoriai börtönben, majd házi őrizetbe került, 2016 óta pedig újra börtönben van.

A borzalmas gyilkosságról azóta egy tévéfilm is készült Oscar Pistorius: Blade Runner Killer címmel Andreas Damm és Toni Garrn főszereplésével. A film készítői sem a Steenkamp, sem a Pistorius családot nem vonták be az előkészületekbe. A BBC pedig egy dokumentumfilmet készített az esetről The Trials of Oscar Pistorius (Oscar Pistorius tárgyalásai) címmel.

June és Barry Steenkamp - Forrás: Getty Images/Herman Verwey-Pool/Foto24/Gallo Image

Reeva édesanyja azt mondja, azóta megbocsájtott Oscarnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell bűnhődnie a tettéért. Az elhunyt modell édesapja még küzd a paralimpikonnal szembeni érzéseivel. A szülők szorgalmazzák, hogy jöjjön létre a fent említett találkozó, de egyelőre nem került rá sor, így múlt hónapban Pistorius meghallgatását is elnapolták.

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Alon Skuy/The Times/Gallo Images - Pool