A bevezetőben feltett kérdések nagyrészt költőiek, de a válaszom valójában: nem, nem lehet enélkül cikket írni róla, pláne egy héttel az ítélethirdetés után. Kár volna most ezt részletezni, hiszen erről szólt nagyrészt még az itthoni sajtó is. Volt itt minden, mint a búcsúba', ahogy viccesen mondanánk, ha lenne kedvünk viccelni vele, de az nincs, nem úgy, mint az internet népének, akik egy emberként álltak ki Depp mellett, ahogyan sorban derültek ki Amber Heard hazugságai. 

Mert mondjuk ki, hiszen van róla bírósági ítélet is: Amber Heard hamisan vádolta meg Deppet családon belüli erőszakkal. 

Ez viszont nem jelenti azt, hogy Depp nem követett el semmit volt neje ellen. Csak, ahogyan sorba dőltek be a színésznő állításai, amelyekkel hat évvel ezelőtt megvádolta volt férjét, úgy vált a nő a közutálat tárgyává, és úgy lett negatív jelképe olyasvalaminek, aminek nem akartuk, hogy az legyen.

Természetesen pontosan nem tudhatjuk, mi történt a négy fal között, de azok a momentumok, amelyek azt mutatták, hogy Heard számos olyan alkalmat teremtett, amelyben bántalmazottnak állíthatta be magát, csúnyán bebuktak. Ahogyan az is napvilágra került, amikor Heard bántalmazta a korábbi barátnőjét (ugyanis vállaltan biszexuális, Depp előtt egy nővel élt párkapcsolatban), amiből rendőrségi ügye is lett, bár ott végül nem emeltek vádat ellene. 

Olvastam néhány helyen, hogy azért is nyerhetett Johnny, mert nagy előnnyel indult ezen a tárgyaláson, hiszen ő jóval korábban kezdte a hollywoodi pályafutását, mint az exneje, ezért a rajongótábora is tetemesen nagyobb, mint a megismerkedésükkor éppen feltörekvő színésznőnek. Tény és való, Heard karrierje azután indult be, hogy összejött a népszerű színésszel. 

Amber Heard és Johnny Depp 2015-ben - Forrás: Getty Images/Dominique Charriau/WireImage

Viszont ezt én máshonnan vizsgálom: szerintem nem Depp volt előnyben.

Hogy is lehetett volna ő, aki előnnyel indul egy bántalmazott nővel szemben, néhány évvel a metoo után?

Depp majdnemhogy az esélytelenek nyugalmával vághatott bele ebbe a pereskedésbe, tizenkilencre húzott lapot „minden mindegy” alapon, hiszen elvették tőle a szerepeit, elveszítette az (egyébként már jócskán kopottas) reputációját, és nemcsak rá, hanem a családjára is közvetlen hatással volt, hogy 2018-ban egy cikkben Heard párkapcsolaton belüli erőszakkal vádolta. A cikk hatására konkrétan Hollywood kegyvesztettje lett, és akkor tényleg mindenki elhitte, hogy az ellene felhozott vádak igazak, hiszen az az alaptézis, hogy mindig a bántalmazottnak hiszünk.

Szerintem épp emiatt csekély esélye volt megnyerni ezt az ügyet. És kimondom: úgy látom, ő indult hátrányból. Az pedig, hogy perig vitte, kiállt a nagy nyilvánosság elé, és be akarta bizonyítani az igazát, számomra azt jelenti, hogy tényleg hajlandó volt az egész világ előtt kitárni a kapcsolatuk legrondább részeit is – az ő rettenetes oldalával együtt: azzal, hogy súlyos alkohol- és drogfüggő (volt akkor, most nem tudjuk, mi a helyzet).

Volt egy pillanat a bíróságon, amikor arról beszél, hogyan és miért szeretett bele ebbe a nőbe, aztán pedig, hogy hogyan változott meg a kapcsolatuk. Valószínűleg – és ezt támasztják alá a szakértői vélemények is –, mindketten a legrosszabbat hozták ki a másikból.

Egyikük sem volt a bántalmazásban 100 százalékig ártatlan, viszont Heard tudatosan akarta ráhúzni Johnnyra a vizes lepedőt és konkrétan hazudott is. Sajnos ezek bíróságon bizonyított tények, bármennyire is nem fér bele a világnézetünkbe, hogy ebben az ügyben a bántalmazással vádolt fél nyert. Kényelmetlen azzal szembenézni, hogy a metoo, amely egy remek kezdeményezésnek indult, súlyos hibákat, vagy akár visszaéléseket is tartogathat.  

 

Ismeritek a mondást: inkább legyen száz bűnös büntetlenül, mint hogy egy ember bűnhődjön ártatlanul. Sajnos a metooval ez fordult meg: inkább bűnhődjön egy ember ártatlanul, mint hogy száz bűnös rohangáljon szabadlábon. És ezen a ponton fel kell tennünk a kérdést: megengedhetjük-e ezt? Helyesen cselekszünk, ha ezt a hibalehetőséget nem vesszük számításba? Mit tennénk, ha a mi párunkat, barátunkat vagy szerettünket vádolnának meg ilyesmivel, és tudnánk, hogy a vád hamis, de nem tehetünk semmit azért, hogy ezt bebizonyítsuk, mert a közvélemény már elítélte őt?

Johnny Depp nem makulátlan, de színészként hat évre parkolópályára tették.

Azt pedig még az ítélethirdetés után sem tudhatjuk, ez a karrier valaha is visszaállítható-e, vagy kárpótolható-e a színész az elvesztegetett évekért, amit nemcsak pénzben mér. Bár amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy Johnny Depp karrierjének hanyatlása nem a Heard-üggyel kezdődött, hanem évekkel korábban, már a megismerkedésük előtt. Sőt, a hanyatlás egyik eredménye lehet az is, hogy Vanessa Paradis-val tönkrement a kapcsolata, széthullott a családja, és az alakításai egyre inkább hasonlítottak kellemetlenkedő ripacskodáshoz, mint az egykori fenegyerek tehetséges brillírozásához.

A Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben

Mert Johnny egy pimaszul tehetséges, szédítően jóképű, amolyan flegma, ízig-vérig színész volt, aki olyan filmekben ragyogtatta meg tudását, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Csokoládé, a Betépve (odavoltam azért a karakterért), A titkos ablak (hú, ebben is de imádtam), vagy a renoméját erősen meghatározó Tim Burton-filmek, sorolom: az Ollókezű Edward (ez hozta meg számára az áttörést 1990-ben), Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a Csokigyár, vagy az Éjsötét árnyék

Nekem ezekben a filmekben még megvolt az a Depp, akiben ott élt a titokzatosság, a tehetség, és az a pimaszság, hogy neki nem kell nagy köröket futnia a karakter megformálásáért, egyszerűen ott van, és ösztönös az egész jelenléte. 

A Karib-tenger kalózai-franchise viszont hiába hozott még nagyobb világhírt és a rémületesen nagy kaszát, a második résztől (mint ahogyan ez a franchise-okkal lenni szokott, ugye) szinte vállalhatatlanná vált. Johnny ráadásul olyan irtózatosan vacak filmeket is bevállalt mellé, mint Angelina Jolie-val Az utazó, vagy éppen az ominózus megismerkedés színtere Hearddel: a Rumnapló (ami konkrétan nézhetetlen). Nyilván ezek nemcsak Depp miatt voltak rosszak, de belőle is eltűnt addigra mindaz, amivel azelőtt rendelkezett. Lehet, hogy túl sok volt a pénz, túl sok volt az alkohol, a narkó, egyre jobban csúszott valami felé, amibe talán ő sem akart belemenni, de tény, hogy a régi fénye nem szikrázott már úgy, mint azelőtt.

A Rumnaplóban

Persze nem mindenki alkalmas mentálisan (legalábbis segítség nélkül) arra, hogy igazi világsztár legyen. Johnnyt pedig azzá emelte a rajongótábora, de ezzel nemcsak a siker és a csillogás jár, hanem mérhetetlen nagy mentális nyomás is, amit nem visel mindenki ugyanúgy. 

Szóval lássuk be, Depp karrierjét nem feltétlenül Heard törte derékba, dolgozott már annak megrogyasztásán maga Johnny Depp is.

Ezért mondom, hogy nem tudhatjuk, kap-e még nagy szerepeket, és ha igen, tud-e majd bennük ugyanúgy brillírozni, mint azelőtt. És kér-e még egyáltalán Hollywoodból, vagy inkább folytatja zenészkarrierjét (aminek már jelét is adta, hiszen az ítélethirdetésen is azért nem volt jelen, mert épp Angliában koncertezett aznap.)

  

További tény, hogy Instagram-követőinek száma az elmúlt két hónap alatt (amíg az ügyét tárgyalták), 19 millióról majdnem 25 millióra nőtt, és tegnap elindította a hivatalos TikTok-csatornáját is, amire egy nap alatt 8,5 millióan iratkoztak fel. Az első posztjához ezt a szöveget fűzte a TikTok-oldalán:

@johnnydepp

To all of my most treasured, loyal and unwavering supporters. We’ve been everywhere together, we have seen everything together. We have walked the same road together. We did the right thing together, all because you cared. And now, we will all move forward together. You are, as always, my employers and once again I am whittled down to no way to say thank you, other than just by saying thank you. So, thank you. My love & respect, JD

♬ Stranger - Love Joys

„Minden nagyrabecsült, hűséges, és megingathatatlan támogatómnak. Voltunk mi már mindenütt, láttunk mi már mindent együtt. Ugyanazt az utat jártuk végig. Helyesen cselekedtünk, mert mindig számítottam nektek, és most mindannyian együtt megyünk tovább. Ti vagytok, mint mindig, akiknek a munkámat köszönhetem, én pedig ezért csakis hálával tartozom. Szóval köszönöm. Szeretettel és tisztelettel: JD!”

Mondjuk ki: a pereskedés tényleges nyertese Depp, fizikailag és erkölcsileg is. És lehet, hogy erre most új karriert épít.

Meglátjuk, képes-e arra, hogy a padlóról – ahová Heard előtt kezdett zuhanni –, tényleg feláll-e, és újra tud-e ragyogni, mert azt a pimasz, szexi és tehetséges csávót már rég nem látni benne, ami egykor filmcsillaggá tette.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Dan Kitwood