Kényelmes lehet elhinni, hogy valaki azért van egyedül, mert a nők olyan magas elvárásokat támasztanak, amelyeknek egy hétköznapi férfiember – természetesen szigorúan önhibáján kívül! – nem felel meg.

Ha nem lennék ilyen könyörtelen, a szívem bizonyára meg is szakadna... Te szegény, mennyire igyekeztél, mennyire odaadó voltál, mennyire kedves, segítőkész. Te TÉNYLEG mindent megtettél, de azok a fránya, gonosz nők észre sem vesznek, mert nekik csak a kigyúrt, BMW-s megamacsó kell! Mikor veled a főnyereményt is elnyerte volna! De majd ha a megamacsó jól pofán vágja, meg magára hagyja a kölykével, azt megérdemli! Bezzeg, ha téged választott volna!

Van egy rossz hírem. Nem az a baj, hogy nincs menő autód. Nem az a baj, hogy nem keresel milliókat. Nem az a baj, hogy nem vagy egy Schwarzenegger-hasonmás.

Hanem az, hogy önsajnálatba menekülsz ahelyett, hogy felismernéd: talán te is hibás vagy abban, hogy egyedül vagy. Értem én, hogy könnyebb a nőkre mutogatni, mint belenézni a tükörbe és elismerni, ha valamit szarul csinálsz. De attól még nem fog változni  a helyzet.

Pech, de a nők a magabiztos férfiakra buknak. Ez van. Egy siránkozó, vinnyogó energiavámpírtól pedig menekülnek.

Lehet jönni azzal, hogy mindenkinek Brad Pitt meg Ryan Gosling kell, de ez csak önámítás, amivel az önbizalomhiányos pudingpasik vigasztalják saját magukat. Csak halkan kérdem: az nem lehetséges, hogy ha téged mindenki elhagy, akkor talán nem „a nők” a hibásak, hanem te?

A választás a te kezedben van. Szomorkodhatsz tovább, és törölgetheted a krokodilkönnyeket, vagy összeszedheted a golyóidat a sarokból, leporolhatod és visszaakaszthatod magadra a tököddel együtt.

Ha pedig úgy döntesz, hogy megpróbálkozol a férfiléttel, íme, néhány jó tanács.

(Mindenekelőtt azonban tisztázzuk: én itt most nőkről beszélek. Nem Photoshoppolt képek garmadáját az Instrára töltő bugyuta kislányokról... vagy felületes, buta díszpinákról. Nőkről. Akik szeretnek, akinek terveik vannak, akik önállóak, de közben társat is keresnek. Olyanokról, akik tisztában vannak saját magukkal – vagy jó úton haladnak felé –, tisztában vannak a vágyaikkal, az elvárásaikkal, a szerepükkel ebben a világban. Akik nem mástól várják, hogy megmentsék őket, de néha jólesik nekik, ha a sárkányt nem nekik kell leszúrni. Olyan nőkre gondolok, akik talán már túl vannak pár nagy csalódáson, néhány pofára esésen, és tudják, milyen érték, ha valóban szeretik őket. Hogy milyen ritka, csodálatos kincs, amikor egy kölcsönös, szereteten alapuló kapcsolatra ad lehetőséget nekik a sors. Az ilyen nőknek pedig hasonszőrű férfi kell.)

Szóval:

1. A sok elpukkasztott, szokványos közhely nem hülyeség: légy kedves, figyelmes, odaadó – de hiszem, hogy ha egy ember szeret egy másikat, akkor ez nagyjából magától jön. Úgyhogy ezt a részt már ki is beszéltük.

2. Nem kell Brad Pitt sármos kis pofikájával rendelkezned, de egy nőnél labdába sem rúghatsz, ha bűzlesz, mint a hűtőben felejtett csirkeaprólék. Lehetsz akármilyen kedves, gazdag vagy jóképű: a rossz szag libidó- és érdeklődés-gyilkos. Ismerd a szappant, a borotvát, a dezodort és a fogkrémet – ez alap. Ha mellette esetleg még öltözködni is tudsz, és még illatos is vagy, azért már pluszpont jár. (Az öltözködés alatt pedig az ízlést értem, nem a márkajelzést.) Ne rinyálj azon, hogy „nem vagy te buzi”, mert attól, hogy ápolt vagy, még nem leszel az. A férfiak számára is alapkövetelmény, hogy egy nő igényes legyen. Fordítva ez miért lenne másképp?

3. Ha már igényesség: nyilván nem kell minden pasinak teknőspáncéllal a hasán rohangálnia (mint ahogyan a nők sem néznek ki mindig úgy, mint akik a kifutóról léptek le.) Mindenkinek joga van a saját hurkáihoz, ettől szép a világ, hogy nem vagyunk egyformák. De a „daddy body az új divat” meg „a has a szexgép üzemanyagtartálya” dumákat felejtsd el. Egyszerűen gáz. Azt sugallja, hogy túl lusta vagy ahhoz, hogy változtass rajta, és inkább mentegeted magad mindenféle ostoba kifogással. (Akkor inkább valld be, hogy nem érdekel, mert neked így jó. Sokkal férfiasabb.)

4. Légy magabiztos! Nem bunkó, nem „kivagyokén”, nem „énszartamaspanyolviaszt”. Magabiztos. Ezért persze dolgozni kell. Nem kell hozzá vagyon, nem kell márkás kocsi vagy tömött pénztárca. Kisugárzás kell hozzá, ami persze vagy van, vagy nincs, de fejleszthető, tudatosan irányítható. Kezdd először kicsiben: tűzz ki magad elé egy célt, aminek eléréséhez csupán a te akaraterőd kell. Ezek a célok később növelhetők, minden egyes siker téged igazol, a te önbecsülésedet erősíti majd – erre pedig a nők ragadnak, mint a légy a légypapírra.

5. Amikor egy nő társat keres, olyasvalakiben gondolkozik, akire alapozhat, aki mellett biztonságban érezheti magát. Egy csélcsap férfi ehhez nem partner. Nem kell, hogy a következő amerikai elnök akarj lenni. Egy biztos munkahely, egy megbízható szakma például nem rossz kezdet. Lehetsz mérnök, kőműves vagy ideggyógyász, mindegy. A lényeg, hogy a nő ne azt lássa, hogy nem vagy kitartó, és mindig a könnyebbik végét fogod meg a dolgoknak.

6. Most jön talán a legérzékenyebb téma: a pénz. A pénz fontos. Aki nem ezt mondja, az vagy hazudik, vagy neki mindig volt, és igazából fogalma sincs, miről beszél. De egyetlen nő sem fog elküldeni azért, mert nincs kacsalábon forgó palotád a Rózsadombon. (Aki mégis emiatt küld el, az nem nő, hanem díszpina, lásd fentebb. Ha te nőt keresel, hidd el, nem kár érte.) A nők számára a személyiség, a kisugárzás minden pénz felett áll. Ha azzal megfogod, onnantól kezdve a megoldást fogja keresni a problémákra, és nem kifogást csihol belőlük, bármiről legyen is szó.

7. A nagy számok törvénye alapján minél többet próbálkozol, annál több esélyed van arra, hogy valaki fennakad a horgon. Sok nőt ismerek, aki irigyeli a férfiaktól a kezdeményezés kiváltságát. Ha egy nő teszi, furcsán néznek rá. De te megteheted, hát használd ki! Végül is, mi történhet? 1.) Bejössz neki, zöld lámpát kapsz, bingó! 2.) Szépen, kedvesen elutasít – nem baj, majd legközelebb. 3.) Ha meg bunkón utasít el, akkor szintén díszpina, és nem volt méltó rá, hogy szóba állj vele. Ne feledd: minden próbálkozás téged erősít, mert bizony ezt is gyakorolni kell. Azt mondják, Don Juan sem azért volt olyan sikeres a nőknél, mert mindenkinek el tudta csavarni a fejét – csupán jól ki tudta választani, hogy kinél érdemes próbálkoznia.

Nincs ebben tehát semmi csoda vagy megvalósíthatatlanság. Merni kell, akarni kell, próbálkozni kell. Férfinek kell lenni...

Tóth Gabriella Éva