A múltkor már alaposan kiveséztem, micsoda szörnyűségek történnek a szervezeteddel, ha nem szexelsz eleget. Elhülyülés, betegségek tömkelege, magány és depresszió... de úgy tűnik, mégsem sikerült senkire ráijesztenem.

Annak ellenére, hogy a számos randiapp és online felület miatt sokkal több lehetőségünk lenne gyorsan rátalálni a megfelelő partnerre, egy felmérés szerint jóval kevesebbet szexelünk, mint pár évtizeddel ezelőtt. Három kutató, Jean Twenge, Brooke Wells és Ryne Sherman vizsgálata szerint az amerikaiak évente átlagosan kilencszer ritkábban kufircolnak manapság, mint tették az 1990-es években. És ez a kilenc kihagyott numera bizony 15 százalékkal jelent kevesebbet. A múlt évezredben még évente 62 alkalommal bújtak ágyba, ma már csak 53-szor. A szex csökkenése teljesen független nemtől, vallástól vagy társadalmi helyzettől, viszont a legnagyobb zuhanás a házaspárok esetében volt. A briteknél sem sokkal rózsásabb a helyzet, a 16-44 közötti korosztály havonta csak öt alkalommal kupakol, eggyel kevesebbszer, mint az ezredfordulón. Ausztráliában a heti 1,8 kufirc 1,4-re csökkent, Japánba pedig teljesen felesleges csak egy dugásért elutaznod, az ottani nők 46, az urak 25 százaléka egyenesen viszolyog a szexuális kapcsolat gondolatától. Egy négy évvel ezelőtti – reprezentatívnak mondott magyarországi – kutatás szerint, nálunk sem sokkal fényesebb a helyzet: a nőknek csupán 29 százaléka elégedett a szex mennyiségével az életében, a férfiaknak pedig a 20 százaléka. A legjobban a húszas éveikben járó budapesti fiatalok járnak, ők állításuk szerint akár naponta is kufircolnak, míg másoknál inkább a heti egy jellemző.

Szerencsére azért a világ nagy része alapvetően szeret szeretkezni, de akkor mégis, mi lehet az oka annak, hogy mégsem kerítenek rá elég alkalmat?

Nos, a probléma összetett.

A szexhiány egyik fő okozója, a könnyen hozzáférhető online pornó oldalak térnyerése, ezekre sima ügy rácsúszni, cserébe viszont a valódi, háromdés szexre már nem fűlik a pornófogyasztók foga. Ennek hátterében legfőképp a felnőttfilmek frusztrálóan irreális világa áll. Emellett sokkal nehezebben jön izgalomba egy mezei hús-vér nő látványától az a férfi, aki rákapott az egyre vadabb, nyakatekertebb pózokat vagy aktusokat felvonultató pornófilmekre, állítja egy nagyívű olasz felmérés.

Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy a pornó műfaját – úgy ahogy van – kukába kellene hajítani. Egy másik vizsgálat állítása szerint azoknak, akik heti kétszer legalább negyven percen keresztül néznek szexfilmeket, sokkal nagyobb kedvük szottyan maguknak is lepedőakrobatikázni.

Nemcsak a pornó, hanem a közösségi oldalak, valamint a folyamatos online élet is káros hatással van a szexuális életünkre. Az emberek nagy része sajnos sokkal szívesebben és gyakrabban simogatja az okostelefonját és a tabletjét, mint a párját.

Az sem segít sokat, hogy – a technikai vívmányok ellenére – jóval többet dolgozunk manapság, mint tettük pár évtizeddel ezelőtt, így a nap végén, amikor fáradtan hazakúszunk az irodából, már csak búsan bambulunk magunk elé, vagy aludni akarunk egy nagyot. De nem csupán a temérdek munkával járó stressz az, ami erősen csökkenti a libidónkat, hanem az egyre nagyobb mértéket öltő depresszió, és a szorongásos megbetegedések is.

Összefoglalva mindezt: ahhoz, hogy Magyarország valóban jobban teljesítsen, és sikerrel lenyomjuk a szexaszkéta hanyatló keletet és nyugatot, rád is nagy szükség van! Hajítsd el a sarokba a telefonodat és a laptopot, használd ki, hogy itt a nyár, élj... és szeress!

 

Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/VIZ UALNI