1. Az edzések intenzitása

Ne tedd!

Ha most még 20-30 kilónál több a súlyod az ideálisnál, és jó ideje nem sportoltál, akkor például a futás valószínűleg nem a te sportod – egyelőre! Korábban már írtunk arról, hogy milyen esetekben nem javasolt a futás, illetve mely szempontokat érdemes mérlegelni, ha futni szeretnénk – ezeket érdemes megfontolni bármilyen más sport megkezdése előtt is. Kizárólag a fogyás irányából megközelítve a kérdést már csak azért sem ez a legjobb választás, mert a szervezeted csupán akkor tud a zsírraktárakhoz nyúlni, ha edzés közben megfelelő mennyiségű oxigén áll a rendelkezésére. Vagyis: ha futás közben kapkodod a levegőt, akkor biztosan nem ebben az intenzitási zónában vagy.

Tedd!

Ahogy a súlyzós edzéseket sem százkilós fekvenyomással kezdi az ember lánya (és fia), ugyanúgy kell a fokozatosság minden más mozgásformánál is. Készítsd fel a szervezetedet az egyre intenzívebb edzésekre. Ha futni szeretnél, akkor előbb kezdj el gyalogolni, és egy pulzusmérő óra segítségével próbáld a pulzusodat a maximális terhelhetőséged 60-70 százalékán tartani. Ez az úgynevezett zsírégető zóna, ahol a szervezet a legnagyobb arányban zsírokból fedezi az edzéshez szükséges energiát. Ezzel megalapozod az állóképességedet, vagyis négy-hat hét után érezhetően sokkal könnyebben teljesítesz majd az edzéseken. A pulzuskontrollról írt korábbi cikkünket elolvashatod ITT!

Ne tedd!

Az első lelkesedésből megvásárolt korlátlan edzőbérletek lehet, hogy már ezen a héten is teljesen kihasználatlanok maradtak. Pedig az első héten még mindennap lementél edzeni. Csakhogy egy kezdő ezzel túlterheli magát, nem biztosítja a szervezete számára a szükséges regenerációs időt, ezért könnyebben sérül meg, és sokkal gyorsabban leveszti a lelkesedését is. Legközelebb ne ess ebbe a hibába, hiszen a nulláról a mindennapos edzésekre áttérni hasonló tévút, mint a passzivitásba süllyedés.

Tedd!

Kezdd heti három edzéssel, és tarts ki emellett legalább négy-hat hétig. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megszeresd a mozgást, és az életed részévé tedd azt. Ha jól választod meg az intenzitást, nem hajtod szét magad, de becsületesen eljársz az előre eltervezett napokon sportolni, akkor hamarosan a tested is igényelni fogja a több edzést. Sőt, szüksége is lesz rá.

3. Az edzések változatossága

Ne tedd!

Lehet, hogy a te kedvenced a zumba vagy a teremkerékpár, ám ha kizárólag zumbázni fogsz, illetve a bringán kívül ismeretlen terület marad számodra minden más eszköz és óratípus, akkor előbb-utóbb azt veszed majd észre, hogy az első hetek szép és látványos eredményei után jön a megtorpanás, semmilyen módon nem fejlődsz, és nem is fogysz. Ennek oka, hogy a test bármilyen terheléshez hozzászokik egy idő után, így semmiféle pozitív változást nem fogunk elérni, ráadásul egy idő után kiéghetünk a monoton edzéstől, illetve az egyféle terheléssel nem teszünk túl jót a mozgásszerveinknek.

Tedd!

Törekedj a változatosságra. Ha az elsődleges célod a fogyás, akkor a kezdeti heti három edzésedből legalább kettő legyen alacsony-közepes intenzitású aerob edzés, illetve olyan erősítés, amellyel a pulzusodat zsírégető zónában tartod. Ideális edzésforma lehet a köredzés, amellyel könnyen elérhető  ez a cél. Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a törzsizomzat erősítésére: erre a Pilates az egyik legjobb edzésmódszer. Szentesi Évi is megerősíti ezt.

4. Az edzések típusa

Ne tedd!

Bizonyos mozgásformák, gyakorlatok nem ideálisak, illetve egyszerűen nem is egészségesek nagy túlsúllyal rendelkezőknek. Cikkek százai számolnak be például az úgynevezett HIIT (high intesity intervall training) edzésmódszer jótékony hatásairól, és ezrek vágnak bele ezek hatására a magas intenzitású intervall-tréningekbe (sokszor otthoni tornavideókra, ilyenkor még az edző sem tud korrigálni), de a HIIT egyáltalán nem való mindenkinek. Egy régóta túlsúlyos, esetleg már (akár egyelőre rejtett) keringési, mozgásszervi betegségekkel küzdő ember számára az ilyen magas intenzitású edzés jóval nagyobb kockázatot jelenthet, mint a várható nyereség.

Egy fontos általános figyelmeztetés: sose eddz otthon olyan videókra, amelyektől tíz perc után rosszul vagy, esetleg a mozgás hatására megfájdul a térded, derekad.

Tedd!

Az életmódváltás első lépéseiről írtunk már részletesebben. Először látogasd meg legalább a háziorvosodat, és kérj kivizsgálást, ha kell, szakrendelésekre beutalókat, mielőtt rendszeresen mozogni kezdesz. Ezt követően keress fel egy jó edzőt (vidd a leleteidet is), aki alapos, több részletre kiterjedő állapotfelmérés után segíteni fog az okosan felépített, fokozatosan nehezedő edzésterved kidolgozásában. Mielőtt intenzívebb edzésekben gondolkodnál, fel kell építened az állóképességed alapját, először legalább 40-60 percen át tartó alacsony intenzitású egyszerű gyaloglással, kerékpározással, úszással, stb... Ezt követően lehet az intenzitással játszani, amelyet lehetőleg ne időben és sebességben, hanem pulzusban mérj, és számíts arra, hogy a kezdeteknél minden sokkal nehezebbnek tűnik majd, mint amilyen lesz a későbbiekben. Ha nincs lehetőséged edzőhöz fordulni, akkor lebegjen a szemed előtt a fokozatosság elve, és válaszd az egyszerűbb mozgásformákat. Vagyis gyalogolj, ússz, kerékpározz, táncolj, és legyen benne sok örömöd!

Prónay-Zakar Gina