A pulzuskontroll

Egyike a legfontosabb módszereknek, amelyek segítségével tudatos lehetsz az edzéseidben. Hogy mire jó ez? A test úgy működik, hogy a különböző intenzitású testmozgások más és más következményekkel, eredményekkel járnak. Leegyszerűsítve: van, ami arra jó, hogy erősebb legyél, van, ami arra, hogy gyorsabb vagy épp kitartóbb, és, igen, van, ami arra, hogy „zsírt égess” vagyis fogyj. Azt pedig, hogy egy kardiotréningnek milyen az intenzitása, legegyszerűbben a pulzusszámoddal tudod mérni.

De hogyan lehet meghatározni, hogy melyik célhoz milyen elérendő pulzusérték tartozik?

Sokan hallottak már az úgynevezett ökölszabályról: ebben az egyén maximális pulzusát a 220 mínusz életkor képlettel határozzuk meg. Ez a 100 százalék, és ebből számoljuk ki, hogy például a zsírégető zóna 60-70 százalékos intenzitásához milyen konkrét pulzusértékek tartoznak. Ennél valamivel pontosabb (és bonyolultabb) a fittséged függvényében változó nyugalmi pulzust is figyelembe vevő Karvonen-képlet, de a gyakorlatban egyik számítás sem használható igazán.

Kezdő, különböző betegségekkel küzdő, túlsúlyos vendégeim edzései és pulzusértékeik vizsgálata során szerzett tapasztalatom azt mutatja, hogy rendkívül nagy eltérések lehetnek nemcsak két azonos korú ember célzónái között (ezért sem jó az életkor alapján számító képlet), de még az egyénnek az egy napon belüli, vagy két egymást követő edzésen meghatározott pulzuszónái között is. Ráadásul, ahogy egyre fittebbé válsz, úgy csökken majd várhatóan a nyugalmi pulzusod, és az azonos terhelésre egyre alacsonyabb pulzussal reagálsz.

Pulzusmérő

Ha igazán hatékonyan akarsz edzeni, tudni, hogy mit miért csinálsz, szükséged lesz egy pulzusmérőre. Olyat vegyél, amelyet mellkaspántra szerelt jeladóval árulnak, egyszerű alapórák már 3000 forintért beszerezhetők, a legjobb választás pedig az az óra, amely az aktuális terhelhetőségedet is figyelembe veszi a pulzuscélzónák meghatározásakor (ez nagyjából a tízszerese az egyszerűnek, 30 ezer forintnál kezdődik az ára). Ha azonban jelenleg nem tudsz beruházni egy pulzusmérő órába, ez az írás segíthet abban, hogy a céljaidnak megfelelő intenzitási zónában, pulzustartományban maradj az edzéseid közben. A cikkben ugyanis az intenzitást jellemző úgynevezett beszédtesztre is utalok: vagyis a terhelést az alapján is megpróbáljuk meghatározni, hogy mennyire vagy képes még beszélgetni edzés közben, milyen hosszú mondatokat tudsz kimondani. Vagy egyáltalán, meg akarsz-e még szólalni. (A célzónákat 50 és 90 százalék között mutatom be, mert a 90-100 százalékos intenzitást jelentő, rendkívül megterhelő maximális zónát kizárólag versenysportolók használják, edzői előírások és felügyelet alatt.)

1. A regeneráló zóna, avagy „Kedves barátom, micsoda kellemes idő ez a sétálásra, nemdebár?”

Pulzustartomány: a maximális teljesítőképességed 50-60 százaléka.

Érzet: nyugodtan tudsz közben csacsogni az időjárásról, a szembejövő pasikról vagy épp az előző napi, kőkemény edzésedről. A legtöbb ember egy közepes sétatempóval eléri ezt a zónát.

Hatás: A regeneráló pulzustartományban végzett edzés alacsony intenzitást jelent. Egy könnyű séta, úszás, laza kerékpározás. Segít az általános fittség megőrzésében időskorban is, felgyorsítja a regenerációt egy megterhelő edzést követően, és arra is jó, hogy a napi aktivitásodat fokozd vele, tehát ülőmunkát végzőknek szinte kötelező.

Kinek ajánlott? Mindenkinek, aki rendszeresen edz intenzíven is, betegségből, sérülésekből lábadozóknak, valamint kifejezetten ajánlott idősebb embereknek az egészség megőrzése érdekében.

Javasolt időtartam: amennyit szeretnél, de legalább 40 perc.

2. A zsírégető zóna avagy „Hű, de jólesik ez a kis kocogás...”.

Pulzustartomány: a maximális teljesítőképességed 60-70 százaléka.

Érzet: Mivel elegendő mennyiségű oxigén áll rendelkezésedre, tudsz beszélgetni, de azért nem fogsz a regeneráló zónában leírt barokkos körmondatokat formálni. Valószínűleg a tagmondatok határánál egy nagyobb levegőt kell majd venned. A fenti pulzustartomány elérését követő tíz percen belül megindul az enyhe izzadás, kezdesz kicsit kipirosodni. Alapvetően azt érzed, hogy ezzel az intenzitással akármeddig képes lennél edzeni. Kezdők általában egy intenzívebb, tempósabb gyorsgyaloglással (power walking, nordic walking) tudják elérni ezt a célzónát.

Hatás: Ebben a tartományban az edzéshez szükséges energiát egy idő után döntően a zsírokból fogja fedezni a szervezet, vagyis fogyni vágyóknak, főleg a kezdőknek ez az ideális pulzuscélzóna. Ebben a pulzuszónában alapozzuk meg az aerob-állóképességünket, ezért ha valaki kezdő-újrakezdő vagy nagyobb túlsúlya van, akkor az első nyolc-tizenkét hétben mindenképpen ajánlott minél többet ezen az intenzitási szinten dolgoznia.

Kinek ajánlott? Súlykontrollra, vagyis ha fogyni szeretnél; kezdőknek, újrakezdőknek. Sportolóknak regenerációra is alkalmas.

Javasolt időtartam: A szervezet a szénhidrátraktárak kiürülése után (ez nagyjából 20-40 perc, de sok körülmény befolyásolja) fog a nehezebben mobilizálható zsírraktárakhoz nyúlni, ezért ideális esetben meghaladja a 40 percet az ilyen típusú edzés. Ugyanakkor nem megterhelő az ennél jóval tovább tartó mozgás sem, szóval bátran edzhetsz akár másfél órát is. Kezdőknek egy héten legalább háromszor javasolt ebben a tartományban mozogni, haladók akár heti négy-hat ilyen edzést is vállalhatnak.

3. Az aerob-zóna avagy „Na... fussunk tovább”

Pulzustartomány: a maximális teljesítőképességed 70-80 százaléka

Érzet: Itt még rendelkezésedre áll elegendő mennyiségű oxigén ahhoz, hogy kérdésekre rövid választ tudj adni, de valószínűleg nem lesz már kedved különösebben beszélgetni. Erősen izzadsz, kipirosodsz, a figyelmed a mozgásod koordinálására, az optimális légzéstechnika fenntartására irányul. Kezdők akár egy lassú kocogással is átléphetnek ebbe a zónába, haladók például futással, intenzívebb spinning-órával célozhatják be ezt az intenzitást.

Hatás: Az aerob-zónában a szervezet az edzéshez szükséges energiát nagymértékben a szénhidrátraktárakból, kisebb arányban a test zsírtartalékaiból fedezi. Fejleszti a hosszú távú aerob-állóképességet, és jelentős energiafelhasználással jár. Kezdőknek csak akkor érdemes aerob-zónában hosszabb időt eltölteni, ha a fentebb leírtak szerint az előző, zsírégető zónában már megerősítették az (alap)állóképességüket. Fogyni vágyóknak alacsonyabb intenzitású intervall-tréningekkel érdemes bevezetniük az aerob-zónát az edzéseikbe, vagyis például a gyaloglás-futás váltakozásával.

Kinek ajánlott? Hobbisportolóknak, állóképességet fejlesztő középhaladóknak, hosszabb ideje edző fogyni vágyóknak.

Javasolt időtartam: Egy óra körüli időtartam, ennél hosszabb időn át tartó edzések során már szükséges lesz valószínűleg a kiürült szénhidrátraktárak folyamatos utántöltése például izotóniás italokkal, sportgélekkel.

4. Az anaerob-zóna avagy „Utána... majd... dumálunk!”

Pulzustartomány: a maximális teljesítőképességed 80-90 százaléka

Érzet: Lehet, hogy egyszavas mondatokra még képes vagy, de ha nem muszáj, akkor inkább nem beszélsz, és nem is válaszolsz. Ehhez ugyanis már nem áll rendelkezésedre a szükséges mennyiségű oxigén, ezért is hívják anaerob-zónának. Ha edzetlen vagy, és nekiállsz egy szigetkör lefutásának, de tíz perc után az oldaladat fogva támasztod a térdedet levegő után kapkodva, edzés után feltéped a hűtőt, és mindent befalsz, talán még meg is fájdul a fejed, akkor nagy valószínűség szerint ebben a tartományban edzettél.

Hatás: Fejleszti az anaerob-állóképességet, kitolja az elsavasodás határát, vagyis rendszeresen edzőknél, sportolóknál nélkülözhetetlen, hogy intervall-tréningeken belül ezt az intenzitást is edzésük részévé tegyék. Viszont: ha fogyni szeretnél, különösen kezdőként és túlsúlyosként, inkább kerüld ezt a zónát, egyebek között azért is, mert számos élettani körülmény miatt ez az intenzitás akadályozhatja a fogyást.

Kinek ajánlott? Versenysportolóknak, komolyabb szinten edző hobbisportolóknak versenyfelkészülési szakaszban, intervall tréningekbe beépítve.

Javasolt időtartam: 40-60 perces edzések, ám ezek nem végig ebben a zónában zajlanak, vagyis csak többször rövidebb (egy-két perces) időtartamok, intervall-tréningen belül váltakoztatva az alacsonyabb intenzitási zónákkal

Prónay-Zakar Gina