Neked milyen érzés lenne, amikor szeretteid egészsége, élete olyasvalaki miatt kerül veszélybe, aki egész egyszerűen fittyet hány a szabályokra? Például, amikor valaki mobilozik a volánnál, vagy ittasan vezet, miközben te épp átkelnél a zebrán, mondjuk, a gyermekeddel. 

Na és ha valaki fittyet hány a karanténszabályokra?

Persze a különbség egyértelmű. Míg egy autóbalesetnél jól láthatóan összekapcsolódik az ok és az okozat, a tettes szembesíthető az áldozattal, addig a koronavírus vagy bármilyen más fertőző betegség esetében ez nincs így. Aki fertőz, jó eséllyel nem szembesül az áldozatával. Nincs senki, aki azt mondja: „tessék, nézd csak meg, őt te fertőzted meg”. Nem a „tettes” lesz ott, hogy ápolja. Nem a „tettes” lesz ott, amikor az áldozatát elviszi a mentő. És nem is neki kell feldolgoznia a halálhírét.

Ő csak éli tovább – mit sem sejtve – az életét, miközben a felelőtlenségével esetleg elvette a másét. 

Persze, a fenti autós kihágások egyike sem jelenti azt, hogy a delikvens biztosan balesetet is okoz, mégis szankciókat vonhat maga után. A karanténszabályokat pedig az illetékes hatóságok sem veszik komolyan, így talán nem is csoda, hogy tömegesen fittyet hánynak rájuk, veszélybe sodorva másokat. A tömegesen fittyet hányók között pedig ti is ott vagytok, kedves anyukák, akiknek a világon a legfontosabb a gyermeketek. És ha az ő vagy a saját érdeketekről van szó, akkor semmi sem szent. A karanténszabályok különösen nem. Pedig amikor úgy döntötök, hogy nem törődtök a karanténszabályokkal, mert „hülyeség az egész”, ebbe „már bele vagyok fáradva”, vagy „nem akarok félelemben élni”, esetleg mert „vissza akarom kapni a régi életemet”, netán mert „ez csak egy nátha”, belegondoltok vajon, hogy az, aki a gyermeketekkel foglalkozik, valaki másnak a gyermeke? Vagy a nagymamája, anyukája, felesége. Épp olyan fontos valakinek vagy valakiknek, mint nektek a gyermekeitek. Mindegy, hogy egy influenzáról beszélünk, egy bárányhimlőről vagy a koronavírusról.

Ne ti döntsétek el, hogy más számára mi veszélyes és mi nem!  

Az én anyukám egészségügyi dolgozó egy egészségesrendelésen. Ahová mindennemű figyelmeztetés ellenére naponta viszik a szülők és nagyszülők a betegség vagy iskolai, óvodai karantén miatt otthon tartott gyermekeiket. A bejelentkezésnél ezt persze letagadják, általában a gyermek az, aki elkottyintja foglalkozás közben, hogy „oviba, suliba nem mentem ám, mert… de Kati nénihez eljöttünk”.

És mit mond a szülő a szembesítésnél? Hogy az ő gyermeke márpedig nem beteg. És különben is már volt időpontjuk. És különben is, sokat kellett várni az időpontra. És különben is, őt mindenki hagyja békén. 

Az én anyukám a ti gyermekeitekért dolgozik. Ti miért nem vigyáztok rá?

Tudod, hogy működik az egészségesrendelés? Ha gyermeked épp valamilyen betegségben szenved, az első út a gyermekorvoshoz vezet. Általában már itt is külön rendelési idő van megszabva az egészséges gyermekek (például, akik védőoltásra érkeznek) és a betegek számára. Az ok egyszerű: a betegek lehetőleg ne fertőzzék meg az egészségeseket. 

Innentől kezdve a dolog nem atomfizika: ha gyermeked beteg, kizárólag arra a rendelésre vidd, ami az adott problémával foglalkozik. Ha influenzás, akkor a gyerekorvoshoz, ha a szemével van gond, a szemészetre, ha a fülével, akkor a fülészetre.

De a fertőző beteg (illetve a bármilyen ok miatt karanténban lévő) gyereket ne vidd a szemészetre, a fülészetre vagy a pszichológushoz. 

Akkor sem, ha sokat kellett várni az időpontra. Mert ha az adott szakembert megfertőzi, és az kiesik a munkából, még hosszabb lesz a várólista. 

Akkor sem, ha a te gyermeked látszólag egészséges, csak épp karantén alá helyezték az osztályát, csoportját, mert valaki más megbetegedett. Hiszen a legtöbb fertőző betegség közös jellemzője, hogy már a tünetek megjelenése előtt is fertőz.  

 

Akkor se vidd, ha az egészségügyi dolgozók megkapták a védőoltásokat. Mert a védőoltások sem védenek meg mindentől – és ők sokkal nagyobb vírusterhelésnek vannak kitéve, mint az átlagember. Mert a védőoltások nem működnek mindenkinél egyformán hatékonyan. Mert nem tudhatod, hogy az adott egészségügyi dolgozó saját maga milyen egészségügyi problémákkal küzd. 

És mert ne te döntsd el, hogy egy másik ember számára mi veszélyes és mi nem.

Vissza is kanyarodhatunk oda, hogy neked könnyű. Ha baj van, tudni sem fogsz róla. Nem te leszel ott, hogy ápold. Nem te leszel ott, amikor elviszi a mentő. És nem is neked kell feldolgoznod a halálhírét. Te csak éled tovább az életedet, megveregeted a saját válladat, hogy jó anya vagy, és a gyermekedért aztán mindent megteszel, miközben a felelőtlenségeddel esetleg elvetted egy másik ember életét.

Ideje lenne felelősséget vállalni.

Ideje lenne a saját önös érdekek helyett kicsit kitekinteni, és a nagy közös érdekében is cselekedni. Mert azzal mindannyian előrébb lennénk. 

Dorottya

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Courtney Hale