Dawn Davis gyerekorvos és gyerek bőrgyógyász a Time magazin számára gyűjtötte össze, hogy melyek a biztonságos napozás alapszabályai a gyerekeknél. Mi pedig elhoztuk nektek.

1. Kisgyerekeknél (körülbelül általános iskola felső tagozatáig) nem lehet kérdés (és nem vita tárgya), hogy UV sugárzás elleni védőkrémet és biztonságos ruházatot kell hordani (sapka, könnyű, de hosszú ujjú póló, stb.) illetve, hogy 11 és 15 óra között csak árnyékban tartózkodhatunk a napon. Ebben az életkorban az a cél, hogy kialakítsuk a gyerekben, hogyan tartózkodhatnak biztonságosan a szabadban a napsütéses időszakokban. Akkor járunk el jól, ha mindezt olyan természetesen tesszük, ahogy a fogmosást vagy a fürdést szoktuk. Amint a szülők kialakítják ezeket a szokásokat a gyerekben, onnantól már nem azt kérdezi a gyerek, hogy „Bekenjem-e magam napkrémmel?" hanem hogy „Miért kell bekennem magam?". Erre pedig ebben az életkorban az a legjobb válasz: mert a bőröd beteggé válhat a naptól.

Szintén hasznos lehet, ha néhány alapszabályt versbe, rigmusba foglalunk. Ausztráliában például minden gyerek megtanulja az óvodában, hogy „from 11 to 3, I sit under a tree" amit úgy lehetne lefordítani, hogy: „11 és 3 között egy nagy fa alatt ülök."

2. A (9–14 éves) nagyobbaknál a szülők abban segíthetnek a gyerekeknek, hogy megtanítsák nekik az elég jó napozási szokásokat. Mivel ebben az életkorban már általában érzékenyek a divatra (mi a menő?), ezért a napolaj használata, a direkt napfény kerülése a kritikus időszakban, és a megfelelő ruházat is akkor kerül be könnyen az ilyen korú gyerekek napirendjébe, viselkedésébe, ha elég szép, stílusos, jószagú, vicces... Ezt el kell fogadnunk. Mi több, ilyenkor a gyerek számára hitelesebb lehet egy közszereplő (celeb) nyilatkozata a biztonságos napozásról, mint a saját szülei mondatai. A pinteresten például külön gyűjtést találunk híres celebek biztonságos (és stílusos) napozási szokásairól. Akár ezt is végigböngészhetjük velük.

3. A középiskolás gyerekek, fiatalok esetében a szakemberek azt tanácsolják, hogy a szoláriumok elkerülésére és a megfelelő napozási kultúrára helyezzük a hangsúlyt. Egyre gyakrabban jelenik meg a fiatal felnőtt nők körében a bőrrák, ami sok szakember szerint egyenes arányban áll a túlzásba vitt szoláriumozással. Nagyobb gyerekekkel akár már erről is lehet beszélni.

Ezen túl a három alapszabályt sosem késő hangsúlyozni: kerüljük a napot, amikor az a legerősebb, használjunk napvédő készítményeket és öltözzünk fel megfelelően (napszemüveg, kalap vagy sapka) – és máris élvezhetjük a nyarat. Biztonságosan. Természetesen csak akkor lehetünk hitelesek, ha mi magunk is betartjuk ezeket az alapszabályokat!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/vvvita