– 

Egy ideális világban minden szélesebb baráti társaságra és kiterjedt családra jutna a földön egy privát strand a világ legjobb és legegészségesebb büféjével, legcoolabb bárjával és legkulturáltabb mosdójával, áttetszően tiszta vízzel és lélegzetelállító panorámával. De amíg ez nem adatik meg, még a bolygó szerencsésebb felének sem (ahová – ne legyen kétséged – mi is tartozunk), addig be kell érnünk azokkal a strandokkal, amelyek tömve vannak emberekkel, ahol többnyire csak ócska kajához lehet hozzájutni drágán, és ahol elhányod magad a vécétől. Ha mindezen okok miatt te nem vagy hajlandó betenni a lábad egy ilyen létesítménybe, akkor nincs egy szavunk sem hozzád, a fene sem akar győzködni – igazad van.

De ha azért nem mész ki, mert szerinted nem nézel ki elég jól ahhoz, hogy kitedd az emberiséget a tested látványának, akkor muszáj pár szót váltanunk egymással.

Persze, az is egy választás a tikkasztó kánikulában – amikor patakokban csorog rólad az izzadság, alig kapsz levegőt, és fagyin vagy jeges kávén kívül semmit sem kívánsz –, hogy beülsz egy jéghidegre légkondizott szobába, és a Facebookon bámulod, mások milyen remekül hűsölnek a sós habok vagy a Balaton hullámai között. Csak hát, a végén mindenképp szánalmasan érzed magad. Nonszensz, hogy így teljen a nyár, amikor egész évben erre vártál.

Itt van öt ok, amiért tedd túl magad a komplexusaidon. Most.

1. M.i.n.d.e.n.k.i. tökéletlen
Először is van egy jó hírem: a strandon mindenkinek „undorító teste” van. Mármint legalább annyira, amennyire te a tiédet annak érzed. De inkább fogalmazzunk úgy: mindenki tökéletlen. És ezek a mai fürdőruhák, amik alig hagyják a bőrt fedetlenül, majdnem mindenkinek rosszul állnak. Ma nem lehetne a strandon olyan bájosan menő fotókat lőni, mint annak idején Karinthy és Kosztolányi társaságáról, vagy egyéb húszas-harmincas évekbeli fürdőzésekről, ahol mindenki stílusosan néz ki. A mai fürdőruhák a legritkább esetben mutatnak jól az átlagember testén, és hidd el, a strandok átlagemberekkel vannak tele, nem fürdőruha-modellekkel. Mondjunk egy durvát? Idős emberek is járnak csobbanni. És milyen igazuk van!

2. Senkit nem érdekel, hogy nézel ki
Ha erre az a válaszod, hogy „jó, de hol érdekelnek engem mások? Én a saját testemet akkor sem mutogatom”, akkor van egy még jobb hírem: senkit nem érdekel, hogy nézel ki. Kivéve, ha utcai ruhában jössz a strandra, mert akkor furcsán fognak méregetni. Ki az a hülye, aki ruhában napozik... vagy pláne úgy megy a vízbe? Egyébként viszont azon az egy pillanaton kívül, amíg átsiklik rajtad mások szeme (ahogy a tiéd is másokén) senki nem foglalkozik behatóbban a külsőddel. A strand valójában az egyik legdemokratikusabb intézmény, mindannyian egy konzervdobozba zsúfolt heringnek érezzük magunkat, ahogy másoktól fél méterre próbáljuk kipihenni az év fáradalmait, bepótolni az elmaradt olvasmányokat, nevelni a gyerekeinket, és megbeszélni privát ügyeinket, hiszen végre van időnk minderre. A fenét sem érdekel, ki hogy néz ki. Különben is, napozni köztudottan lehunyt szemmel érdemes.

3. A strandolás rólad szól
Van még egy nagyon fontos érvem, ezt jegyezd meg a legjobban: az ember nem azért vetkőzik fürdőruhára a strandon, hogy másokat boldoggá tegyen a látványával. Ha eddig nem ébredtél volna rá arra (noha megírtuk korábban), hogy vége annak az évszázados beidegződésnek, miszerint a nő mások boldogítására jött a világra, akkor most szólunk: a saját magad boldogsága legyen a cél, ugyanúgy, ahogy a férfiak számára immár évszázadok (sőt, talán évezredek) óta. Láttál már olyan férfit, aki nem mer kimenni a strandra, mert nem érzi elég kidolgozottnak az izomzatát? Naugye.   

4. VAN olyan fürdőruha, amit szeretni fogsz 
Ugyan azt írtam, hogy a mai fürdőruhák valójában senkinek sem állnak jól, de ezt az állítást muszáj árnyalnom kicsit. Ma már annyiféle fazonú szerelést lehet kapni, szinte kizárt, hogy ne találnál köztük olyat, amiben komfortosan érzed magad. Nem kell mindenkinek bikinit húzni, tangát meg lehetőleg senkinek sem kéne. Ha a hasaddal vagy elégedetlen, újra divatba jöttek az ’50-es éveket idéző magasított bugyik, még mindig léteznek egyrészesek, feltalálták a tankinit, sőt, a napérzékenységre vagy a bőröd védelmére hivatkozva felvehetsz elasztikus anyagból készült pólót is, ami szinte az egész felsőtestet takarja. Ha a narancsőrödet érzed cikinek, tehát a fenekedet és a combodat szeretnéd fedni, vehetsz szörfös sortot, vagy amíg vízbe nem mész, egy derekadra csavart kendőt is. Csak ne riadj vissza a próbafülke élményétől. Annál még a strandon is sokkal jobbak a fényviszonyok! 

5. Elfelejtheted a tükröket
Végül van egy utolsó jó észrevételünk: a strandon nincsenek tükröződő felületek – természetesen a vízen kívül. Nincs se tükör, se kirakat. Szóval nem tudod ötpercenként lecsekkolni, elég jól nézel-e ki, hanem egy idő után kénytelen vagy megfeledkezni erről a dilemmádról. És akkor végre átengedheted magad a napfény- és a víz simogatásának, a hangok izgalmas morajának, a szitakötő zümmögésének, a fűzfa- vagy pálmaágak susogásának... és a semmittevés gyönyörének.

Hát van értelme megfosztani magad mindettől?!     

Gyárfás Dorka

Olvasd el Kormos Anett írását a fürdőruha-vásárlás borzalmairól ITT, és Zimre Zsuzsa hasonló tárgyú listáját is ITT.

 

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Alena Ozerova