Háromrészes dokumentumfilm készült a visszaélésekről

A BBC háromrészes oknyomozó dokumentumfilmje vázolja a néhai Temitope Balogun Joshua lelkipásztor, közismert nevén T. B. Joshua által elkövetett visszaéléseket és szexuális bűncselekményeket. A kutatás részeként a BBC interjút készített a SCOAN legalább harminc korábbi tagjával és dolgozójával, a Disciples: The Cult of TB Joshua (Tanítványok: T. B. Joshua kultusza) című dokumentumfilmet pedig ma mutatták be.

A háromrészes dokumentumfilm az elhunyt SCOAN-alapító rejtett életét tárja fel: részletezi a visszaélések, zaklatások, nemi erőszak és manipulációk eseteit.

A megszólaló források szerint bár az egyház tudott minden vádról, soha nem vizsgálták ki azokat, a szexuális bűncselekmények pedig több mint két évtizeden át zajlottak zavartalanul.

A BBC dokumentumfilmjében T. B. Joshua szexuális kizsákmányolásának áldozatai elmesélték, hogyan manipulálták és hallgattatták el őket, még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az „apával” ápolt kapcsolatuk bántalmazó. „A szemembe nézett, és azt mondta: a családod már nem számít. Most már én vagyok az apád” – emlékezett vissza egyikük.

Ezek a nők a lelkész tanítványi közé tartoztak, és mindannyian hasonló esetekről számoltak be: a BBC oknyomozó munkája során többen is beszámoltak arról, hogyan molesztálta és erőszakolta meg őket a férfi, néhányukat pedig, akik eleinte ellenálltak a támadásnak, addig fenyegette, amíg alá nem rendelték magukat az akaratának.

Azt mondta a nőknek, hogy a megmentésük érdekében bántalmazza őket

Az áldozatok jellemzően tinédzser korukban csatlakoztak az egyházhoz, és éveket töltöttek ott, mire képesek voltak kiszabadulni. Egy Abisola néven nyilatkozó nő elmondta, hogy közel tizenöt évig volt a gyülekezet tagja, és ez idő alatt több társával együtt nemi erőszak áldozatává vált.

Amikor pedig a sokszori erőszak következtében ezek a nők teherbe estek, a templomhoz tartozó koszos klinikán kényszerítették abortuszra őket.

„Bementünk a szobájába, és ott álltam. Azt mondta, hogy »le a ruhákat«, ezért levetkőztem, majd arra utasított, hogy feküdjek le. Aztán megerőszakolt, elvette a szüzességem. Amikor sikoltoztam, ő a fülembe súgta, hogy ne viselkedjek úgy, mint egy kisbaba. Tizenhét éves voltam. Még kiskorú”

– mondta az egyik áldozat.

Miután sikerült megszöknie, az egyik túlélő úgy döntött, számonkéri a lelkipásztoron a történteket. A találkozást videón rögzítette – amit később a BBC-vel is megosztott –, a felvételen pedig egyértelműen hallható, ahogy Joshua egyik biztonsági tisztje azzal fenyegeti a nőt, hogy lelövi. A túlélők elmondása szerint a lelkésznek dolgozó tisztek rendszeresen megverték, rosszabb esetben pedig rá is lőttek azokra, akik nem engedelmeskedtek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

T.B. Joshua (@tbjoshua) által megosztott bejegyzés

A kutatás idején emellett azt is vizsgálták, hogy T. B. Joshua hogyan bántalmazta és szigetelte el házasságon kívül született lányát. A most huszonnyolc éves Ajoke a BBC-nek elmesélte, hogy amikor szembeszállt az apjával a felmerülő vádak miatt, kidobták az egyházközösségből, amelynek tagjai az apja utasítására ellene fordultak – ennek hatására az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

„A tanítványok kirángattak az irodából – mesélte a napról, amikor megpróbálta számonkérni az apját.

– Bezárt egy szobába, és elszigetelt a közösség többi lakójától. Nem tudom, hogyan éltem túl azt az időszakot, rendszeresen vertek övvel, lánccal.

Minden erejével igyekezett megakadályozni, hogy az emberek meghallják, amit mondok, mert fenyegetve érezte magát attól, hogy tudom, mi történik.”

Lelkipásztor, gyógyító, varázsló

A SCOAN népszerűségének csúcsán emberek tízezrei utaztak Lagosba, hogy találkozzanak T. B. Joshuával, és bár a követői azt hitték, hogy halálakor a világ minden tájáról érkeznek adományok az egyháznak, a közösség évek óta különböző botrányok miatt szerepel a hírekben.

A lelkész korábban olyan videókat tett közzé, amelyekben azt állította, hogy „kigyógyítja” az embereket homoszexualitásukból – többek között veréssel –, de amiatt is kritizálták, mert azt állította, hogy képes gyógyítani olyan halálos betegségeket, mint a rák, a HIV és az AIDS, az ebolajárvány idején pedig azzal került a címlapokra, hogy több ezer üveg „áldott” vizet küldött a betegségben szenvedőknek, azt állítva, hogy ez meggyógyíthatja őket. 

Joshua végül 2015-ben állt bíróság elé, azonban nem az egyházon belüli erőszakos cselekmények miatt, hanem azért, mert egy évvel korábban több mint száz hívő meghalt, amikor összedőlt egy, a SCOAN vendégházaként működő épület. Az eset következmények nélkül maradt, és bár Joshua 2021-ben meghalt, a SCOAN ma is működik, jelenleg felesége, Evelyn Joshua vezetésével.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Wikipedia / Presidencia República Dominicana

Mózes Zsófi