A keresztény egyház és a jobboldali kormány egyezsége

A korábbi, szintén szigorú szabályozás szerint a terhességmegszakítás elvégzéséhez az alábbi három feltétel valamelyikének kellett teljesülnie Lengyelországban: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha veszélyezteti az anya életét, illetve ha a magzat életképtelen, vagy súlyos fejlődési rendellenesség valószínűsége áll fenn nála.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) már 2016 óta szeretett volna szigorítani a szabályozáson, azonban ezt a heves tiltakozásoktól és politikai kockázatoktól való félelem miatt évekig nem lépte meg. Később aztán Jarosław Kaczyński, a PiS politikusa így indokolta a döntést:

szerinte az életképtelen magzatoknak azért kell megszületniük, hogy megkeresztelhessék őket, nevet kaphassanak, majd pedig eltemethessék őket.

És bár az egyház – miközben nem győzte hangsúlyozni, hogy az intézkedés kizárólag az alkotmánybíróság döntésén alapszik – lelkesen üdvözölte a szigorítást, az új szabályozással valójában a lengyel társadalom alig 10-15 százaléka ért csak egyet.

A szigorú szabályozás következtében több haláleset is történt: 2021 szeptemberében például egy lengyel kórházban egy Izabela nevű nő vesztette életét, miután – bár egyértelmű volt, hogy a 22 hetes magzata meg fog halni –, az orvosok nem voltak hajlandók megoperálni. Mire megszűntek a magzat életjelei, már nem tudták megmenteni az anya életét.

Néhány hónappal később a háromgyerekes Agnieszka is életét vesztette, aki ikrekkel volt terhes. Az egyik magzat szívhangja leállt, az orvosok azonban megtagadták az abortusz elvégzését. Néhány nappal később a másik magzat is meghalt, de végül csak újabb két nap elteltével szakították meg a terhességet.

Kijátszott kiskapu

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében csak azokat a szolgáltatókat büntetik, akik abortuszt hajtanak végre, a pácienseket, akiken a beavatkozást elvégzik, nem. Ezt a törvényt kerülik meg olyan aktivista csoportok, mint az Aborcyjny Dream Team (Abortusz Dream Team) vagy az Aborcja Bez Granic (Abortusz Határok Nélkül), melyek fő tevékenysége, hogy információhoz juttatják a nőket, illetve külföldi székhelyű szervezetekhez irányítják őket, ahonnan aztán legális úton beszerezhetik a terhességmegszakításhoz szükséges leggyakoribb gyógyszereket.

Justyna Wydrzyńska a fenti szervezetek tagjaként tizenhat éve segíti biztonságos terhességmegszakításhoz a nőket Lengyelországban.

2020 februárjában azonban az eset súlyosságára való tekintettel Wydrzyńska közvetlenül az otthonából küldött abortusztablettákat – az Egészségügyi Világszervezet által is ajánlott mifeprisztont és mizoprosztolt – egy nő számára, aki akkor tizenkét hetes terhes volt, és családon belüli erőszak áldozata. Anne partnere a nő minden kommunikációs csatornáját ellenőrizte, így tudomást szerzett a gyógyszerről is, majd azonnal értesítette a rendőrséget, akik elkobozták a tablettákat, és eljárást indítottak Wydrzyńska ellen.

abortusz lengyel abortusztörvény Justyna Wydrzyńska
Justyna Wydrzyńska a varsói prágai kerületi bíróságon várja a tárgyalás kezdetét 2022. január 6-án - Forrás: Getty Images/Jaap Arriens/NurPhoto

Végül alig másfél hónappal ezelőtt, március 14-én született döntés az ügyben, ezzel pedig Wydrzyńska lett az első személy, akit a lengyel abortusztörvény megsértése miatt ítéltek el. Bár az eljárás során több évnyi letöltendő börtönbüntetéssel is fenyegették, végül szabadságkorlátozásra ítélték, havi harminc óra közmunka teljesítésével.

Segíteni, bármi áron

Justyna Wydrzyńska néhány nappal ezelőtt az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának (FEMM) ülésén mesélt a lengyel helyzetről – kezében egy Foley-katéterrel és abortusztablettákkal. 

Wydrzyńska egyike azoknak, akik a 2019 decembere óta működő Abortusz Határok Nélkül segélyvonalán naponta segítik a hozzájuk fordulókat. „Támogatást biztosítunk a tablettával végzett terhességmegszakítás előtt, alatt és után, tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy honnan érdemes tablettát rendelni, hogyan lehet felkészülni a gyógyszeres abortuszra, és arra is felkészítjük a nőket, hogy mi fog történni közben. Nagyon gyakorlatias információkat adunk, mert az abortusz nagyon gyakorlatias kérdés” – mondta.

A jogszabályi szigorítás óta a szervezet több mint százezer lengyel nőnek segített biztonságos abortuszhoz jutni – ami átlagosan napi 107 terhességmegszakítást jelent.

A szervezet segít megszervezni az abortuszt egy külföldi klinikán, fizetik az eljárás, az utazás és a tartózkodás költségeit is. A szigorítás óta a segítségükkel több mint kétezer ember utazott külföldi klinikára műtéti abortuszra, és több mint kétmillió lengyel złotyt (több mint 160 millió forintot) költött erre a szervezet. Leginkább Hollandiába, Belgiumba, Angliába, Franciaországba, Németországba, Csehországba vagy Ausztriába utaztatják a nőket, akik minden alkalommal meglepődnek azon, hogy más országokban mennyire humánusan kezelik őket és a helyzetüket. 

 

Jellemzően olyan nők fordulnak a szervezetekhez, akik korábban kórházaktól várták a segítséget. Az egészségügyben tapasztalt bizonytalan helyzet, a lengyel orvosok sokszor leereszkedő, hibáztató hozzáállása és az időhúzás azonban sokukat az alternatív megoldások irányába terel. „Az ítélet óta egyre több hívást kapunk olyan emberektől, akik már kórházban fekszenek. Úgy érzik, az orvos számára egy fenyegető vagy nem diagnosztizált magzati rendellenességgel járó terhesség – vagy esetleg a saját jogbiztonságuk – fontosabb, mint az ő egészségük és életük” – számolt be a lengyel helyzetről Wydrzyńska az Európai Parlamentben.

abortusz lengyel abortusztörvény Justyna Wydrzyńska
Justyna Wydrzyńska az Európai Parlamentben - Forrás: Európai Parlament/ Philippe BUISSIN

Dédanyáink módszere

A fent már említett Anne akarata ellenére több mint egy hetet töltött kórházban, mielőtt a segítő szervezethez fordult volna. Kiszáradt és alultáplált volt, mivel előtte három hétig nem evett semmit. Naponta többször hányt, a kórházban pedig azt mondta, hogy halálfélelme van. Az orvosok pszichiátriai konzultációra utalták, és bár mindenki látta, milyen állapotban van, senki sem kérdezte meg, hogy akarja-e ezt a terhességet.

Az egyik orvos közölte Anne-nel, hogy ha nem kezd el enni, infúzión keresztül fogják táplálni, és a terhessége hátralévő részét kórházban tölti majd.

„Anne története azt üzeni, mi történik, ha nem lehet abortusztablettához jutni, következésképp dédanyáink módszerével végzett abortuszra kerül sor” – mondja Wydrzyńska. Anne végül katétert helyezett a méhnyakába, majd egy fecskendő segítségével feltöltötte vízzel a méhét. Napokig viselte a katétert titokban, nem sokkal később azonban vért kezdett hányni, és magzatvízzel kevert genny távozott a méhéből. Anne félt kórházba menni, mert attól tartott, hogy az orvosok a terhességét védik majd az ő egészsége helyett. Végül olyan rosszul lett, hogy mégis kórházba került, ahol vérmérgezést állapítottak meg nála. Az orvosok kitisztították a méhét és antibiotikumokat adtak neki.

„Anne-nek megvolt az esélye a biztonságos abortuszra, de ezt az esélyt elvették tőle.”

És bár a nő túlélte a terhességét, könnyen lehetett volna ő a következő áldozat Izabela és Agnieszka után. 

 

„Nem bántam meg”

„Amikor a lengyel bíróság elítélt, úgy találta, hogy Anne életének megmentése társadalmilag káros volt. Úgy vélte, hogy az, hogy valakinek esélyt adunk egy biztonságos abortuszra, jogellenes cselekedet, és hogy a törvénynek mindig elsőbbséget kell élveznie valakinek az életével és egészségével szemben” – mesélte Wydrzyńska a meghallgatáson.Az ítélet után sokszor megkérdezték tőlem, hogy megbántam-e a tettemet. Nem, nem bántam meg.

Azt sajnálom, hogy nem tudtam, hogy Anne ilyen módszerhez fog folyamodni, azt sajnálom, hogy nem kapott még egy esélyt a biztonságos abortuszra, hogy az életét kellett kockáztatnia, hogy megszabaduljon egy nem kívánt terhességtől.

Sajnálom, hogy egyedül volt ebben.”

Justyna Wydrzyńska azt is elmondta, hogy a legnagyobb segítséget a lengyel abortuszaktivisták számára a pénzügyi támogatások jelentik, hiszen ezekből tudják finanszírozni a nők külföldi utazásait és a szükséges beavatkozásokat, az orvosi ellátást is. Szerinte még több olyan kezdeményezésre lenne szükség, mint amilyen Sara Schlitz belgiumi egyenlőségi miniszter vagy a francia kormány támogatása: a második vagy harmadik trimeszterben rendellenességgel diagnosztizált magzatok esetében ugyanis a nőknek lehetőségük van biztonságos abortuszt végeztetni Hollandiában, Belgiumban vagy Franciaországban. 

  

„Ennek ellenére Lengyelországnak enyhítenie kell az abortusztörvényen, és fel kell hagynia a biztonságos abortuszban segédkező emberek büntetésével – véli Wydrzyńska. – Ne féljenek nyomást gyakorolni. Ez a nyomás életeket menthet.”

Kiemelt kép: Getty Images/Omar Marques; Európai Parlament/ Philippe BUISSIN

Mózes Zsófi